Tšekkiläinen sunnuntaikakku

Ainekset:

Taikina, osa 1:

1 dl maitoa (37-asteista)
1 rkl sokeria
1 rkl vehnäjauhoja
20 g tuoretta hiivaa

Taikina, osa 2:

70 g sokeria (noin 0,5 dl)
300 g vehnäjauhoja (noin 6 dl)
70 g voita
1 dl maitoa

1 kg tuoreita luumuja


Murutaikina:

50 g voita
50 g karkeita vehnäjauhoja
50 g sokeria
kanelia

 

Tee näin:

Taikina, osa 1:

Sekoita ainekset keskenään ja anna seistä 15 minuuttia liinan alla lämpimässä paikassa niin että taikina alkaa nousta.

Taikina, osa 2:

Lämmitä voi maitoon ja lisää joukkoon sokeri ja vehnäjauhot. Yhdistä taikina ensimmäisen osan (hiivaseoksen) kanssa. Anna seistä ja kohota 30–45 minuuttia lämpimässä paikassa.

Pese luumut ja leikkaa ne lohkoiksi.

Murutaikina:

  • Sekoita ainekset murutaikinaksi.
  • Voitele uunivuoka ja painele kohonnut taikina siihen. Asettele luumulohkot taikinan päälle niin että kuoripuoli tulee alaspäin (muuten pohjasta tulee liian kostea). Sirottele murutaikina luumujen päälle. Paista 180 asteessa noin 30 minuuttia.

 

Tšekissä sunnuntai on perinteisesti leivontapäivä. Sunnuntaisin leipoo myös Blanca Schusterova joka muutti Böömistä Rovaniemelle, jossa hän pitää erikoiskahvikauppaa. Hän tuli Suomeen opiskelemaan ja vapaa-aikanaan hän opasti turisteja Rovaniemellä. Hän ihastui Lappiin niin paljon että päätti jäädä sinne ja ryhtyä yrittäjäksi.

Blanca kertoo, että Tšekissä leivotaan sunnuntaisin koska silloin koko perhe on yhdessä. Kommunismin aikaan ei ollut paljon muutakaan tekemistä kuin koota perhe yhteen, syödä hyvin ja pitää kotoisia kahvihetkiä.

Tšekkiläisille naisille oma reseptikokoelma on suuri kunnia-asia. Jotkut reseptit kulkevat perintönä äidiltä tyttärelle, ja nykyään tšekkiläiset naiset keskustelevat resepteistään netissä ja vaihtelevat niitä siellä.

Tšekissä korjataan suuri hedelmäsato loppukesällä ja syksyllä. Muun muassa luumuja on saatavilla yllin kyllin, ja siksi Tšekissä valmistetaan luumunmakuista vodkaa ja liköörejä, luumumarmeladia, luumukastikkeita ja tietenkin luumukakkuja.

 

kommentit

Ei kommentteja.

lisää kommentti

linkit

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä