Vihannesruuat

Paahdetut juurekset

Koristeellinen ja maukas lisäke kinkulle, joka korvaa lanttu- ja porkkanalaatikon. Lohko kuoritut juurekset (esim. punajuuri, lanttu, porkkana, palsternakka) suunnilleen saman kokoisiksi (reiluiksi) paloiksi kulhoon. Kaada päälle loraus öljyä, murskattua valkosipulia, kuivattuja yrttejä esim. timjamia, pippuria ja suolaa.

Sekoita ja levitä juurespalat tasaiseksi kerrokseksi leivinpaperilla vuoratulle uunipannulle. Kypsennä juureksia 200 asteessa noin 45 min. Sekoittele juurespaloja, jotta ne paistuvat tasaisesti. Kaada kypsät juurekset tarjolle kulhoon, koristele tuoreella timjamilla.


Juureswokki

Perunoita kuutioina, lanttua kuutioina, porkkanaa kuutioina, sipulia kuutioina, soijaa ja sulatejuustoa. Kaikki juurekset ja sipuli paistetaan kypsiksi wokissa. Lisätään soijakastiketta ja sulatejuustoa, haudutetaan kunnes juusto on sulanut ja soijan neste haihtunut.  Tämä herkku korvaa loistavasti sekä lanttu-, porkkana- että perunalaatikon joulupöydässä.


Bataattilaatikko

4 bataattia
5 perunaa
2 porkkaanaa (isoa)
1 kananmuna
kermaa
siirappia
suolaa

Kuori ja keitä juurekset kypsiksi. Survo juurekset tasaisiksi, sekoita survoksen joukkoon kananmuna, siirappia (oman maun mukaan) ja kermaa, kunnes sose on sopivan vahvuista. Mausta suolalla. Paista 220 asteessa, kunnes laatikko on saanut kauniin värin.

Haudutettu punakaali

½ punakaali
2 omenaa
2 rkl voita
½ dl mustaherukkamehua
3 neilikkaa
3 mustapippuria
suolaa
2 rkl siirappia
1 rkl viinietikkaa

Kaali leikataan suikaleiksi. Omenat kuoritaan ja lohkotaan. Rasva sulatetaan kattilassa. Kaali kiehautetaan rasvassa. Omenat, mustaherukkamehu, neilikat ja mustapippurit lisätään. Haudutetaan miedolla lämmöllä n. 40 minuuttia. Maustetaan suolalla, siirapilla ja viinietikalla. Maistuu hyvältä kinkun kanssa.


Uudenajan rosolli

4 etikkapunajuurta
3 hapahkoa omenaa
pätkä purjoa
punajuurien säilötelientä 3 ruokalusikallista

Kuutio punajuuret ja omena pieniksi kuutioiksi. Leikkaa purjo ohuiksi renkaiksi. Sekoita ainekset ja lisää liemi sekoita vielä. Tästä uudenajan rosollista lapsetkin tykkäävät.

Muut jouluruokavinkit 

 

Lähde: YLE Terveyden lukijoiden lähettämiä joulureseptejä vuodelta 2006,  yle.fi/terveys

kommentit

Ei kommentteja.

lisää kommentti

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä