Onko luomu sittenkään parasta?

Onko luomu sittenkään parasta? Kuva: Robert Michie, stock.xchng

Luomua uskalletaan jo arvostella. Kuinka paljon kuluttajien positiiviset mielikuvat luomusta pitävät paikkansa?

Luomuruoka on ekologisempaa, maukkaampaa ja terveellisempää kuin tavanomaisesti tuotetut elintarvikkeet. Tätä mieltä ovat ainakin kuluttajat. Ja luomusta ollaan valmiita myös maksamaan enemmän. Ja totta kai lasten pitää saada mahdollisimman puhdasta ruokaa kasvaakseen! Puhtaus onkin kuluttajatutkimusten mukaan (mm. Luomubarometri 2012) se tärkein syy käyttää luomuelintarvikkeita.

Kuinka paljon edellä mainitut kuluttajien mielikuvat luomusta pitävät paikkansa? Ilmastonmuutos on väistämätön asia, ja kanatkin ovat joutuneet pieniin häkkeihin pihamaata kuopsuttamasta. Saanko luomuruokaa ostamalla paremman omantunnon, pelastanko maailman ja voivatko eläimet paremmin?

Viikolla 40 vietettiin luomuviikkoa teemalla Meidän luomu. Yle Puheen Iltapäivä tarkastelee luomua nyt vähän eri vinkkelistä: Luomuylistys on nyt saanut pienen särön, luomua uskalletaan jo arvostella.

Emeritusprofessori Jouko Tuomisto Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta ja toimittaja Salla Vuolteenaho lähtivät ruokakauppaan tarkastelemaan luomutuotteita.

Kuuntele ja osallistu: Puheenaiheita Yle Puheen iltapäivässä

kommentit

Luomu ruuasta kannattaa katsoa vaikkapa Penn and Tellerin ohjelma Organic Food.

Avaa aikalailla silmiä asian suhteen. Ohjelma löytyy vaikkapa youtubesta (penn and teller organic food bullshit)

>jep jep To, 2012-10-18 17:07

Miksi tästä pitää jatkuvasti vatvoa? Tuntuu siltä että Luomua yritetään mustamaalata tahallaan. Kyllä se on ihan tosiasia että niissä on vähemmän myrkkyjä ja esim. kanananmunien maussa on ihan selvä ero.

>Luomua meidän perheessä Pe, 2012-10-19 09:11

taittaa nuo pölyttäjätkin hävitä myrkkyjen mukana.miettikää kun ei ole pölyttäjiä ei ole ruokaakaan?:)siksiköhän ne varastoi siemenet sinne ikiroutaan ja kaverin aseen kanssa sitä luolaa vartioimaan kysymys kuuluu ketä varten ne siemenet ovat?oon sitä mieltä että jokaiselle ihmiselle pieni navetta ja kasvimaa siinä on se luonnon kiertokulku kohdallaan ja ei kapitalistit hinnoittele syömistänne enään ainiin ei vaan saa nykyisin ottaa eläimiä muitakun lampaita ja kanoja?muut ovatkin luvan varaista touhua.

>pölyttäjät Pe, 2012-10-19 09:50

no mitään luomuu ei ole olemassa lajikkeet suhteen, mutta maanhoito on hyvää luomuu ainoastaan, kaikki lajikkeet on jalostettu ja siksi luomutuottajat saavat suunnileen samanlaisia satoja kuin keinolannoiteviljelijät, blogi geenijalostus, aamulehti, nimimerkki luomiskertomus, kato sinne, ja lisäaineita on luonnossa 2/3 osaa lisäaineluettelosta, semmosta

>jali La, 2012-11-03 20:10

no mitä tulee pölyttäjiin niin esim. tomaattia voi pölyttää auksiinilla eli kasvihormoonilla jota on luonnossa kasveilla ja silloin tomaatti lähtee käynnistämään sen hedelmän kehityksenkin eli on niitä muitakin tapoja pölyttää ko pölyttäjät, semmosta

oikea luomu on ,siis oikea lajike on vain suomessa marjat luonnossa, niitä ei ole jalostettu, mutta muut puutarhakasvit ja maatalouskasvit on jalostettu ja siksi ei ole olemassa mitään varsinaista luomulajiketta, vaan ainoastaan jalostettuja lajikkeita, oikea luomulajike on luonnon kehittämä oma lajike luonnossa mutta ne on niin pikkusia että niistä ei ole ihmiselle merkittävää hyötyy

>jali La, 2012-11-03 20:15

Mikään tässä maailmassa ei ole mustavalkoista-niin ei olekaan luomokysymys !

>Helena Pe, 2013-10-18 19:00

Luomua valvotaan käsittääkseni tarkasti, tarkemmin kuin tehotuotantoa. Luomuvalinta kertoo tuottajille kuluttajien toiveesta vähentää torjunta-aineiden ja muiden kemikaalien käyttöä viljelyssä. Luomu ja erityisesti lähiluomu ovat paras tällä hetkellä olemassa oleva kestävän kehityksen valinta. Luomutuotantoa täytyisi tukea myös yhteiskunnan varoin, jotta tuotteet olisivat kuluttajille mahdollisimman edullisia ja kemikaalien käyttö vähenisi tuotannossa.

>...nele Ke, 2013-12-18 10:07

lisää kommentti

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä