Paellaa sinisimpukoista ja jättikatkaravunpyrstöistä

Voita & Sokeria: Äyriäispaellan resepti. Kuva: Yle

Voita & Sokeria -ohjelmassa matkustetaan tänään Espanjan aurinkoon. Sasha kokkaa kokoon aidon äyriäispaellan.

Äyriäispaella

2 dl basmati-riisiä
2 dl valkoviiniä
n. 6 dl kasvislientä
2 keltasipulia
3-4 valkosipulin kynttä
300 g chorizomakkaraa
200 g jättikatkaravun pyrstöjä (kypsiä)
1 kg sinisimpukoita (ei pakaste)
4 kaltattua tomaattia
1 pss herneitä
½ dl neitsytoliiviöljyä
1 rkl voita

Mausteet:
½ tl sahramia
1 tl jauhettua kurkumaa
1 rkl suolaa
1 tl jauhettua valkopippuria
nippu sileälehtistä persiljaa

Pese sinisimpukat juuresharjalla ja kopauta kevyesti pöydän reunaan. Mikäli simpukka lähtee sulkeutumaan, se on käyttökelpoinen. Auki jääneet voit heittää roskiin. Kuori seuraavaksi jättikatkaravut ja pistä simpukoiden kanssa odottamaan valmistusta.

Pilko seuraavaksi sipulit, valkosipulit ja chorizot. Laita suuri korkeareunainen pannu kuumenemaan ja lisää joukkoon n. ½ dl oliiviöljyä sekä ruokalusikallinen voita makua antamaan. Lisää pannulle pilkotut chorizot, valko- ja keltasipulit, kuullottele noin yksi minuutti. Lisää seuraavaksi sekaan riisit ja hämmentele niitä niin kauan että riisinjyvät ovat läpikuultavia.

Seuraavaksi on viinin ja kasvisliemen vuoro. Laita ajastin 20 minuuttiin, jotta tiedät mitä missäkin kohtaa tehdä.

Ensiksi - lisää pannuun kaksi desilitraa kuivaa valkoviiniä. Anna pannun olla todella kuuma, jotta alkoholi ryöpsähtää viinistä höyrynä pois. Hämmentele noin kaksi minuuttia ja lisäile hiljalleen yhteensä noin kuusi desilitraa kasvislientä. Laita levy nyt pienemmälle lämmölle.

Kalttaa tomaatit. Laita ½ litraa vettä kiehumaan. Lisää tomaatit kiehuvaan veteen puoleksi minuutiksi ja poimi heti reikäkauhalla kylmään veteen. Kuori tomaatit ja koverra siemenkodat pois esimerkiksi pikkulusikalla. Kuutioi siemenettömät tomaatit.

Lisää seuraavaksi pataan pussi herneitä ja pilkkomasi kaltatut tomaatit. Aloita maustaminen. Voit sekoittaa jo etukäteen ½ teelusikallista sahramia, ruokalusikallisen suolaa, teelusikallisen jauhettua valkopippuria ja teelusikallisen kurkumaa ja lisätä ne kerralla paellaan.

Sekoittele kaksi minuuttia ja tarkista maku, lisää nestettä tarvittaessa. Kun ajastimen aikaa on kulunut 15 minuuttia lisätään sekaan puhdistetut sinisimpukat ja katkaravut. Laita kansi kiinni ja odottele simpukoiden kypsymistä. Kun ajastin soi, varmista että simpukat ovat kypsyyden merkiksi auenneet ja koristele paella vielä sileälehtisellä persiljalla.

 

Ohje: Sasha Löytty

kommentit

Ei kommentteja.

lisää kommentti

Mikä Voita & Sokeria?

Aamu-tv:n Voita & Sokeria -sarjassa valmistetaan ruokaa rennolla otteella lauantaiaamuisin. Reseptit löydät Olotilasta. Syksyn 2012 kokkeina sopassa Sasha Löytty ja Santeri Hämäläinen.

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä