Itse tekemisen ylistysjuhlaa!

Itse tekemisen ylistysjuhlaa! Kuva: Sanja Gjenero, stock.xchng

Kauas on nykyihminen ajautunut suo, kuokka ja Jussista, kun puhutaan tee-se-itse-kulttuurista. Jussi ehkä rakensi torppansa itse alusta alkaen, mutta tee-se-itse merkitsee tätä nykyä jotain muuta. Se on värkkäämistä, modaamista, duunaamista, tuunaamista, miksaamista, fiksaamista, hoksaamista ja oppimista.

Tee-se-itse tarkoittaa sitä, kun jotain korjataan, muokataan tai rakennetaan ilman ammattilaisten tai asiantuntijoiden apua. Alun perin DIY eli do it yourself tuli käyttöön jo 1950-luvun Amerikassa, kun perheet alkoivat itse remontoida kotejaan enemmän tai vähemmän menestynein lopputuloksin.

Mielikuvat Homer Simpsonista kokoamassa grilliä tai Pulmusten Al-isän epäonniset viritykset ovat iskostuneet varmasti monien mieliin. Ehkä juuri siksi tee-se-itse-kulttuurilla on ollut vähän kyseenalainen ja koominenkin maine. Että isi tässä nyt vähän fiksailee.

Vahingonilosta ja mokailusta on onneksi päästy (itse) tekemisen meininkiin ja kannustamiseen. Itse tekemisestä on syntynyt kulttuuri. Kulttuuri voi tarkoittaa "kollektiivista mielen ohjelmointia, joka erottaa yhden ryhmän tai kategorian ihmiset toisista" (Geert Hofstede). Karkeasti sanottuna jotkut ihmiset ovat siis enemmän DIY kuin toiset!

Parasta tee-se-itse-kulttuurissa on, ettei se sulje ketään pois. Perimmäinen ajatus piilee siinä, että kuka tahansa voi tehdä, korjata, tuunata, väkertää, fiksata ja rakentaa itse. Eikä tarvitse olla edes hyvä, kunhan tekee ja nauttii tekemisen meiningistä.

Ihminen on aina ollut itse tekevää sorttia ja tulevaisuuden roboteista huolimatta niin tulee varmasti aina olemaan. On hienoa, jos joku virkkaa itselleen vanhoista t-paidoista pipon, korjaa rikkoutuneen vetoketjun itse, rakentaa soittimen makaroneista, pahvista ja liimasta tai polkee itse oman sähkönsä ompelukoneella - ilman näitä ihmisiä maailmamme olisi hyvin toisenlainen.

Ennen kaikkea itse tekemisen pitää olla kivaa. Lopputuloksen ei tarvitse olla innovaatio, vaan jo irronneen napin kiinniompeleminen on tee-se-itse-ajattelua. Yhä enemmän monet taitavat ihmiset värkkäävät kaikkea mielenkiintoista alusta loppuun ja käyttöohjeista välittämättä, uusia ajatuksia ennakkoluulottomasti yhdistellen. Emme ole enää vain kuluttajia, olemme kokijoita, tekijöitä ja haastajia. 

WÄRK:fest, tee-se-itse-kulttuurin festivaali järjestetään Helsingissä Kaapelitehtaalla 20.–21.10.2012.

 
Aiheesta lisää

 

kommentit

Ei kommentteja.

lisää kommentti

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä