Jauhot suussa -blogin Jonnan ruusukakku

Ruusukakku. Kuva: Viivi Lehtonen

Jauhot suussa -blogin Jonna Vormala valmisti Blogistanian kuvauksissa ruusukakun (alkaen videon kohta 22:15).

Kakussa on vetopohja, jonka ohjeen sekä kadonneen reseptin tarinan voit lukea Jonnan blogista. Jos vielä sovellat kakun täytteet itse, pääset koristelemaan kakkua sokerimassalla ja ruusuilla Jonnan tapaan. 

Kakun kuorruttaminen

  • Kakun päällä on sokerimassaa. Yhtä hyvin kakun voi kuorruttaa marsipaanilla tai sokerimassan ja marsipaanin yhdistelmällä. Molempia myydään valmiina ja eri väreissä, ja niitä voi myös itse värjätä.
  • Jos kakun tekee kokonaan valmiiksi jo edellisenä päivänä, kannattaa kuorrutteen alle levittää kerros sokerikreemiä "kosteuseristeeksi". Sokerikreemin ohje on yksi osa voita, kaksi osaa tomusokeria. Kreemi tasoittaa kakun pinnan, jolloin kuorrutuksestakin tulee tasaisempi. Mikäli kakun ei tarvitse odottaa tarjoilua kovinkaan pitkään, toimii alla yhtä hyvin myös kermavaahto.
  • Sokerimassalla/marsipaanilla kuorrutettaessa massa kaulitaan noin kolmen millimetrin paksuiseksi pyöreäksi levyksi, jonka pitää olla halkaisijaltaan reilusti kakkua isompi. Kaulittaessa kannattaa tarttumisen estämiseksi käyttää silikonialustaa ja -kaulinta tai jauhottaa vaihtoehtoisesti työtaso ja kaulin tomusokerilla.
  • Kaulittu kuorrute nostetaan varovasti kaulimen avulla kakun päälle ja tasoitetaan kevyesti kädellä, pikkuhiljaa keskeltä reunoja kohti edeten. Kakun sivuja kuorruttaessa kannattaa kuorrutetta vetää hellästi alaspäin vekkien välttämiseksi.
  • Ylimääräisen kuorrutteen kakun "helmoista" voi leikata talteen.

 

Ruusukoristeiden muotoilu

  • Kakun ruusut on tehty sokerimassasta. Se kuivuu marsipaania nopeammin ja on helposti käsiteltävää.
  • Perusidea on, että massasta muotoillun ruusun keskustan ympärille kieputetaan terälehtiä yksi kerrallaan. Terälehdet muotoillaan halutun paksuisiksi ja niitä tehdään haluttu määrä. 
  • Terälehdet voi muotoilla täysin käsinkin, mutta homman helpottamiseksi voi käyttää myös piparkakkumuottia tai varta vasten tähän tarkoitukseen myytäviä terälehtimuotteja. Näitä, kuten muitakin tarvikkeita saa erilaisista kakkujen koristelun erikoisliikkeistä.
  • Autenttisemman ruusufiiliksen saa ohentamalla terälehtiä reilustikin. Tätä helpottaa muotoilusienen ja -työkalujen käyttäminen. Homma onnistuu kyllä ilmankin: terälehtiä voi ohentaa myös vaikka hammastikkua kevyesti kierittäen.

Ruusukakku. Kuva: Viivi Lehtonen

kommentit

Ei kommentteja.

lisää kommentti

linkit

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä