Kookosta kasvoille ja kattilaan

Kookosöljyä moneen käyttöön. Kuva: Marjo Lundvall, Yle

Ravintoöljyjen paremmuuskisassa kookosöljy on kirinyt kiinni oliivi-, rypsi- ja rapsiöljyjen etumatkaa. Luonnonmukaisen ravinnon ystävät ovat jo pitkään käyttäneet kookosöljyä niin keittiössä kuin kylpyhuoneessakin. Massojen tuote se ei vielä ole, ja usein kuulee kuinka puheissa menevät sekaisin kookosöljy ja kookosrasva (se munkkirasvanakin tunnettu).

Annan keittiössä kokeillaan

Anna Koivusalon perheessä suositaan luomuruokia. Anna ei pidä itseään mestarikokkina, mutta on innokas kokeilija. Kylmäpuristettu kookosöljy ilmestyi keittiöön, kun Anna oli kuullut ystäviltä kiittäviä kommentteja öljyn monipuolisuudesta. Kokeiluiden kautta alkoi löytyä omin tapa käyttää kookosöljyä ruuanlaitossa.

Anna Koivusalo on kokeileva kokki. Kuva: Marjo Lundvall, Yle.

- En pidä liian voimakkaasta kookoksen mausta. Kasvisten ja kalan seurana kookosöljy toimii loistavasti, etenkin jos pitää aasialaistyyppisestä ruuasta. Punaista lihaa en kuitenkaan paista kookosöljyssä, mutta tämäkin on makuasia, Anna tuumaa.

Anna tarjoaa maistiaisiksi kookosöljyssä kuullotettuja porkkanoita. Nam, todella hyviä!

- Useimmat kasvikset saavat hienon makuvivahteen kookosöljystä, kukkakaalin kanssa se toimii erityisen upeasti, Anna miettii.

Kookosöljy maustaa porkkanat. Kuva: Marjo Lundvall, Yle

Annan lapset (7 v ja 9 v) eivät ole huomautelleet öljyn mausta. Annan mielestä lapset ovat muutenkin ennakkoluulottomia, jos ei ruokakokeiluista tehdä sen kummempaa numeroa.

Kun kylmäpuristettu kookosöljy oli asettunut perheen keittiöön pysyvästi, se ei silti tullut yksinvaltiaan asemaan. Muita ruokaöljyjä ja voita on Annan keittiövarustuksessa myös. Annan oma suosikki on voin ja kookosöljyn sekoitus. Annan mielestä monipuolisuus on rasvojenkin käytössä paikallaan. Ei pelkkää kookosöljyä, ei pelkkää voita. Makunystyröitään kannattaa testata ja omaa oloa kuulostella. Ehdottomuus ei Annan keittiöfilosofiaan kuulu.

Monipuolisuus on valttia. Kuva: Marjo Lundvall, Yle

Anna luottaa ekokauppojen tuotteisiin. Purkeissa on suomenkieliset sisältöetiketit, ja myyjiltä voi kysyä lisävinkkejä. Kysynnän lisääntyessä tosin tavalliset marketitkin ovat lisänneet kylmäpuristetun kookosöljyn valikoimiinsa.

Kookosöljy kaunistaa

Jos kookosöljyn ravintokäyttö arveluttaa tai maku ei miellytä, Anna kehottaa kokeilemaan öljyä kauneudenhoidossa. Anna sai kimmokkeen kookosöljyn kauneuskäyttöön kuivan ihon kanssa kamppailevilta tutuilta. Anna testasi öljyä ensin omaan ihoonsa, sitten tyttären rutikuiviin käsiin. Tytön käsiin hierottiin illalla kookosöljyä, päälle puettiin yöksi puuvillahanskat. Kädet toipuivat hienosti. Apteekin perusvoiteita kokeiltaessa käsien pienet haavaumat kirvelivät, kookosöljy ei kirvelyä aiheuttanut.

Kotikosmetiikkaa kookoksesta. Kuva: Marjo Lundvall, Yle

Annan kylpyhuoneen hyllyllä onkin aina varta vasten ihonhoitoon tarkoitettu kookosöljypurkki. Eikä käyttö rajoitu vain ihonhoitoon. Anna on hyvällä menestyksellä valellut myös hiuksia ja päänahkaa kookosöljyllä.

- Kannattaa ajoittaa hiustenhoitoseremonia ilta-aikaan. Ehtii rauhassa antaa öljyn vaikuttaa ja sitten vielä suihkuun pesemään liiat öljyt pois, Anna neuvoo.

10-15 euroa maksava purkki on riittoisa ja halpa, kun sitä vertaa kosmetiikan merkkituotteisiin.

- Erityisesti kuivaihoiset, jopa atooppisen ihon kanssa painiskelevat, ovat löytäneet kookosöljyn, vahvistaa tuotevastaava Saara Sipponen Ruohonjuuresta.

- Moni tekee myös omia sekoituksiaan, vaikkapa kookosöljyä ja kaakaovoita yhdistäen. Näin voi luoda aivan ikioman kauneustuotteensa.

Kookosöljy hoitaa myös hiukset. Kuva: Marjo Lundvall

Asiakkailta on saatu positiivisia kokemuksia öljystä ravintolisänä. Vatsavaivojen kanssa kamppailevat ovat löytäneet avun päivittäisestä kookosöljylorauksesta. Öljyn sisältämällä lauriinihapolla arvellaan olevan vatsan toimintaa tehostava vaikutus.

- Kaikkea kannattaa kokeilla ja antaa oman elimistön, ihon, hiuksien, osoittaa mikä sopii, mikä ei.

Kookosöljyn terveellisyydestä kinataan julkisuudessa aika ajoin. Lähinnä kritiikki on kohdistunut sen sisältämiin koviin, eli tyydyttyneisiin rasvoihin. Kaikki myynnissä olevat kookosöljyt eivät myöskään ole luomua tai kylmäpuristettua.  Etnisten kauppojen maahantuomien öljyjen kookoslajike ei aina ole paras mahdollinen, villilajike. Sekatuotteita, joissa alkuperäinen kookosöljy on vain pienenä osana, on runsaasti tarjolla.

- Mikään tuote tuskin on se ainoa oikea, mutta ennakkoluulottomasti testaillen voi tehdä löytöjä, Saara Sipponen ohjeistaa.

Kokeile kookosöljyä leivonnassa:

kommentit

Minkähän takia Finelissä ei ole kookosöljyä, siellä on vain kookosrasva.

>Kisu Ti, 2013-06-04 08:35

Kisu, Fineli päivittää kerran vuodessa listansa ja ottaa silloin huomioon käyttäjien toivomukset listan elintarvikkeista. Kannattaa siis ehdottaa kookosöljyäkin, t Ulla Olotilasta

>ullav Ke, 2013-06-05 09:53

lisää kommentti

linkit

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä