Postcrossing on postikorttien vaihtoa tuntemattomien kanssa

Piotr Lewandowski

Postcrossing on korttirinki, jossa lähetetään oikeita postikortteja muille postcrossaajille ja saadaan kortteja takaisin kaikkialta maapallolta. Palvelun on kehittänyt portugalilainen Paulo Magalhães ja se on saavuttanut suurta suosiota ympäri maailman.  Palvelu on ilmainen lukuun ottamatta ostamaasi postikorttia ja postimerkkiä. 

Postcrossing vaatii kirjautumisen postcrossing-verkostoon, joka on englanninkielinen. Halutessaan postcrossaaja saa palvelusta sähköpostiinsa satunnaisen postcrossaajan osoitteen ja tunnistekoodin, joka kirjoitetaan lähetettävään postikorttiin. Saajaa ei voi itse valita, vaan se arpoutuu postcrossing.com-sivustolta. 

Valitse hauska, kaunis, mielenkiintoinen tai vitsikäs postikortti. Kortin tulee olla paperikortti - ei virtuaalinen e-kortti. Kirjoita korttiin jotakin hauskaa kuten kuulumiset, lempireseptisi tai matkustusvinkki englanniksi, ja lähetä se postimerkillä varustettuna annettuun osoitteeseen. 

Kun postikortti on saapunut perille, saaja rekisteröi sen tunnistekoodin avulla sivustolle. Tämän jälkeen järjestelmä jakaa lähettäjän osoitteen kerran jollekin toiselle käyttäjälle maailmalla, eli lähettäjä saa takaisin yhden kortin jokaista lähettämäänsä kohti.

Postcrossing-verkosto varjelee käyttäjän yksityisyyttä siten, että se antaa katuosoitteita yhdelle käyttäjälle vain muutaman kerrallaan. Käyttäjällä voi yhtäaikaa olla matkalla-tilassa rajallinen määrä kortteja, sivustolle liittyessä tämä määrä on viisi.

Itse lähetin sallitut viisi postikorttia, joissa kerroin tekeväni Yle Olotilaan artikkelia postcrossingista. Kortit lähtivät Venäjälle, Californiaan, Taiwaniin, Saksaan ja Hollantiin.

Postcrossing-sivuston korttien lähettämisennätystä pitää hallussaan saksalainen postcrossaaja yli 12 000 lähetetyllä postikortilla. Siinä on saanut postinjakaja juosta!

Mielenkiintoista oli katsoa Google Mapsin kautta, minkälaisen kadun postilaatikkoon kortti päätyy. Maisemat ovat aika erilaisia Californiassa ja Taiwanissa.

Nyt odottelen postia maailmalta!

kommentit

Ei kommentteja.

lisää kommentti

linkit

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä