Ilmakuivattuun kinkkuun käärittyä ahventa linssirisoton kera
Santeri valmistaa risottoa, mutta ei ihan tavallista sellaista. Monikaan italialainen ei olisi innoissaan siitä että tätä ruokaa kutsuu risotoksi: linssirisotossa perinteistä on vain valmistustapa.
Risoton maustamisessa saa käyttää luovuutta, yrtit voi valita kukin makunsa mukaan. Risottopedin päälle rullaillaan vielä ahvenfileitä ilmakuivattuun kinkkuun.
Ilmakuivattuun kinkkuun käärittyä ahventa ja linssirisottoa (neljälle)
Linssirisotto
4 dl beluga- tai puylinssejä (liota yön yli)
1 porkkana
2 salottisipulia
1 valkosipulin kynsi
1 varsisellerin varsi
1 rkl voita
1 rkl oliiviöljyä
½ l kasvislientä
½ dl vastaraastettua parmesania
2 isoa kourallista tuoreita yrttejä (lipstikka, oregano, lehtipersilja)
1 lasi kuivaa valkoviiniä tai vermuttia
Ahvenet
4 nahatonta ahvenfilettä
4 siivua ilmakuivattua kinkkua (prosciutto/serrano)
suolaa, pippuria & oliiviöljy
Hienonna sipuli, valkosipuli, varsiselleri sekä porkkana. Kuullota niitä kasarissa oliiviöljyn ja voin sekoituksessa keskilämmöllä viitisen minuuttia. Lisää liotetut ja huuhdellut linssit. Liotus vähentää linssien kypsymisaikaa. Kaada perään lasi viiniä/vermuttia ja anna alkoholin haihtua. Nosta lämpötilaa ja ala lisäämään kanalientä pienissä erissä koko ajan risottoa hämmentäen. Jatka tätä vajaa kymmenen minuuttia, kunnes linssit ovat hieman pehmenneet, mutta niissä on vielä mukava purutuntuma. Ota kasari pois liedeltä ja lisää joukkoon hienonnetut yrtit, hieman pippuria sekä parmesan. Anna levätä kannen alla viitisen minuuttia. Maista ja lisää suolaa tarvittaessa.
Pistä uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Poista ahvenesta ruodot v-leikkauksella. Mausta fileet suolalla sekä pippurilla. Kääri ahvenet ilmakuivatun kinkun hellään huomaan. Pirskottele päälle hieman oliiviöljyä ja heitä uuniin noin seitsemäksi minuutiksi samalla, kun risotto lepää.
Tarjoa seuraksi kevyen keskitäyteläistä, hieman yrttistä punaviiniä Valpolicellaa Italian Venetosta.
Ohje: Santeri Hämäläinen
aiheet
Aamu-tv:n Voita & Sokeria -sarjassa valmistetaan ruokaa rennolla otteella lauantaiaamuisin.
uusimmat
Kajahtanut käsityönäyttely!
TEE ITE – Kajahtaneet kudelmat SM-kilpailun parhaimmistoa voi nähdä Helsingissä Annantalolla järjestettävässä näyttelyssä.
Tee itse 219
Voita ja Sokeria -reseptit siirtyvät uuteen osoitteeseen
Lauantaiaamun 15.2. Voita & Sokeria -resepti on Heidi Pakarisen runsas uunilohiateria. Aamu-tv:n reseptit löytyvät jatkossa yle.fi:n Ruoka-sivulta.
Tee itse 0
Oscarit suorana Yle Teemalta
Yle Teema esittää Oscar®-gaalan suorana lähetyksenä Hollywoodista varhain maanantaiaamuna 3. maaliskuuta 2014. Järjestyksessään 86. Oscar®-gaala esitetään suorana yli 225 maassa.
Minä 15
Kaaso, älä kaadu häätaakan alle
Kaason tehtävä on tukea ja auttaa morsianta häätaakan alla, mutta kuka auttaisi kaasoa? Olotila kokosi vinkkilistan kaasoille.