Resepti: Punajuuri-inkiväärigazpacho
Talvisaikaan tuntuu siltä, ettei Suomesta löydy hyviä ruokien raaka-aineita. Santeri Hämäläinen muistuttaa, että juurekset ovat erittäin monipuolisia ja niitä voi käyttää melkein mihin tahansa – pataruokiin, keittoihin ja salaatteihin.
Gazpacho on perinteisesti kesäinen kylmä keitto. Santeri Hämäläinen valmistaa siitä oman versionsa sesongin parhaasta raaka-aineesta, punajuuresta.
Punajuuri-inkiväärigazpacho (neljälle)
300 g punajuuria
1 kaltattu tomaatti purkista
1 valkosipulin kynsi
1 iso sipuli
1 rkl raastettua tuoretta inkivääriä
1 tl wasabia tai piparjuurta
1 rkl punaviinietikkaa
2 rkl oliiviöljyä
3 dl kanalientä
1 rkl crème fraîchea
himalajansuolaa ja pippuria
Savulohileipänen
4 palaa saaristolaisleipää
4 siivua kylmäsavulohta
½ punasipuli
1 tl dijonsinappia
½ rkl oliiviöljyä
1 tl piparjuurta
1 rkl hienonnettua ruohosipulia
Keitä punajuuret kuorineen kypsäksi. Annan niiden jäähtyä hieman ja kuori ja kuutioi ne sitten. Hienonna valkosipulin kynsi sekä sipuli. Soseuta kaikki ainekset monitoimikoneessa tai sauvasekoittimella. Maista ja mausta tarvittaessa lisää. Jäähdytä ja tarjoa viileänä. Viimeistele pienellä nokareella crème fraîchea.
Leikkaa rengasmuotilla saaristolaisleivistä pyöreät palat. Hienonna kylmäsavulohi sekä kuorittu punasipuli ja yhdistä kaikki ainekset kulhossa. Anna makujen tasaantua hetki jääkaapissa ja annostele sitten leipien päälle. Viimeistele ruohosipulin oksilla.
Annoksen seuraksi käy esimerkiksi hieman tuhdimpi ja tummempi roséeviini Espanjasta. Rouhea ja mausteinen roséeviini maistuu yllättävän hyvin talviaikaan muutenkin. Myös kevyt punaviini Gamay-rypäleestä istuu annoksen rinnalle muitta mutkitta.
Ohje: Santeri Hämäläinen
aiheet
Aamu-tv:n Voita & Sokeria -sarjassa valmistetaan ruokaa rennolla otteella lauantaiaamuisin.
uusimmat
Kajahtanut käsityönäyttely!
TEE ITE – Kajahtaneet kudelmat SM-kilpailun parhaimmistoa voi nähdä Helsingissä Annantalolla järjestettävässä näyttelyssä.
Tee itse 219
Voita ja Sokeria -reseptit siirtyvät uuteen osoitteeseen
Lauantaiaamun 15.2. Voita & Sokeria -resepti on Heidi Pakarisen runsas uunilohiateria. Aamu-tv:n reseptit löytyvät jatkossa yle.fi:n Ruoka-sivulta.
Tee itse 0
Oscarit suorana Yle Teemalta
Yle Teema esittää Oscar®-gaalan suorana lähetyksenä Hollywoodista varhain maanantaiaamuna 3. maaliskuuta 2014. Järjestyksessään 86. Oscar®-gaala esitetään suorana yli 225 maassa.
Minä 15
Kaaso, älä kaadu häätaakan alle
Kaason tehtävä on tukea ja auttaa morsianta häätaakan alla, mutta kuka auttaisi kaasoa? Olotila kokosi vinkkilistan kaasoille.