Raikas runebergintorttu uudessa koossa

Yksi iso runebergintorttu jaettavaksi - tässä kiva muunnelma perinneleivoksesta. Uutta on myös se, että hillo on korvattu tuoreilla tai pakastevadelmilla, mikä tekee leivonnaisesta raikkaamman.

Runebergintortun voi paistaa yhdessä isossa tai useammassa pienessä vuoassa tai pannussa – esimerkiksi valurautapannu käy hyvin – ja kostuttaa ennen koristelua tilkalla sokerivettä tai punssia.

Strömsöstä ja Purtavaa Pohjolasta -sarjoista tuttu kokki Michael Björklund jakaa reseptinsä.

Runebergintorttu voi olla myös yksi iso leivonnainen. Kuva: Purtavaa Pohjolasta, Linus LindholmYksi iso tai neljä pientä runebergintorttua

200 g manteleita, kuorimattomia
400 g pehmeää voita
4 dl sokeria
2 kananmunaa
6 dl vehnäjauhoja
1 dl korppujauhoja vuokien leivittämiseen

Koristeluun

2 dl tomusokeria
2–3 rkl vettä
2 dl vadelmia

Kuumenna uuni 175 asteeseen. Voitele ja korppujauhota yksi iso tai neljä pientä vuokaa. Pilko mantelit veitsellä hienoksi muruksi. Vatkaa voi ja sokeri kulhossa kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää munat voimakkaasti vatkaten ja sekoita lopuksi joukkoon mantelimurut ja vehnäjauhot.

Kaada taikina vuokaan tai vuokiin ja paista 15–20 minuuttia uunin keskitasolla. Ota uunista ja anna jäähtyä.

Painele tomusokeri ja vesi pienessä muovipussissa tasaiseksi massaksi. Leikkaa pussin kulmaan reikä ja pursota kuorrutus renkaiksi tortun pinnalle. Koristele tuoreilla vadelmilla ja tarjoa hyvän kahvin tai teen kanssa.

Michael Björklundin resepti Kenneth Narsin toimittamasta kirjasta Purtavaa Pohjolasta - Mat så in i Norden, joka on tehty samannimisen tv-sarjan pohjalta. Tv-sarja esitetään uusintana Yle Femmalla kesällä 2013. 

kommentit

Ei kommentteja.

lisää kommentti

linkit

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä