Runo päivässä - Poem a Day -projekti etsii runoilijoita

Runo päivässä - Poem a Day -projekti etsii runoilijoita. Kuva: Candice Courtney

Pieni Kanttarelli Publishing -kustantamo on kuukauden verran hakenut sosiaalisen median kautta ennen julkaisemattomia runoja. Se julkaisee runoista kirjan, josta löytyy runo vuoden jokaiselle päivälle. ”Runo päivässä – Poem a day ” -projektin runoilijoina toimivat suomalaiset pöytälaatikkorunoilijat. 

- Tämä on ensimmäinen kerta, kun runokirjaa tehdään crowdsourcing-menetelmällä. Käytämme joukkovoimaa luodaksemme jotakin uutta, kertoo Kanttarelli Publishingin kustannusjohtaja Jani Karlsson. 

Kirjan tavoitteena on löytää helmiä pöytälaatikoista julkaistavaksi. Jani Karlsson ja hänen avopuolisonsa ”Runo päivässä – Poem a Day” -projektin luoja, työterveyslääkäri Anumari Väistö kertovat idean syntyneen vuoden 2013 marras-joulukuussa ja ottaneen tulta sosiaalisessa mediassa niin, että nyt kuukautta myöhemmin heillä on noin kolmesataa runoa sadalta eri runoilijalta. 

- Suomessa on yllättävän vahva kirjoittava perinne, joka ei ylitä täällä vallitsevaa korkeaa julkaisukynnystä, varsinkaan runopuolella. Tavoite on madaltaa tämä kynnys olemattomiin, Jani kertoo. 

Kanttarelli Publishing ottaa taloudellisen riskin ja etsii kirjaansa runoilijoita, joista osa on ehkä kirjoittanut omaksi ilokseen jo vuosikymmeniä, mutta eivät ole koskaan nähneet niitä painettuina. 

- Me tarjoamme kanavan runoille ja runoilijoille, Jani lisää. 

- Olemme saaneet paljon palautetta, että projekti on aktivoinut ihmisiä kirjoittamaan, Anumari kertoo. 

Runo päivässä – Poem a Day -projektiin runoja voivat lähettää aivan kaikki. 

- Ikähaarukka on nyt jo laaja; nuorin runonsa meille lähettänyt runoilija on kahdeksanvuotias ja vanhin on yli kahdeksankymmentä. Olemme saaneet runoja myös ulkomailta. Mukaan otetaan myös englanninkielisiä runoja, koska nuoret kirjoittavat nykyään myös englanniksi, Anumari kertoo. 

Runo päivässä – Poem a Day -projektiin haetaan hyvin yksinkertaisesti: Lähetä 1-3 runoa sähköpostilla osoitteeseen info@kanttarellipublishing.com ja liitä mukaan nimesi, ikäsi, osoitteesi sekä kuva itsestäsi. 

- Kuva ei ole pakollinen, mutta suotava. Toivomme ihmisten lähettävän kuvansa, koska kirjan kansi tulee koostumaan runoilijoiden kuvista. Runoilijan ikä on mielenkiintoinen seikka tekstiä tutkiessa ja yhteystiedot tarvitsemme, koska emme voi maksaa tekijäpalkkioita, joten lähetämme jokaiselle runoilijalle yhden valmiin kirjan lahjaksi, Anumari kertoo. 

- Runoilijalle projektiin osallistuminen ei maksa mitään. Runojen tekijänoikeudet säilyvät runoilijalla, eli hän voi tämän jälkeen käyttää runoa myös muissa teoksissaan, Jani painottaa. 

Anumari ja Jani toivovat kirjasta mahdollisimman tasapainoista kokonaisuutta. Heille on tärkeää saada mahdollisimman monta runoilijaa mukaan. 

- Me suomalaiset olemme sellaisia, että anteeksi, tämä on vain tällainen, kelpaakohan tämä. Suhtaudummet omiin teksteihimme hyvin itsekriittisesti. Runot, jotka meille on lähetetty, ovat ehkä siksi kaikki erittäin hyviä, Anumari kertoo. 

Runoja Kanttarelli publishingiin on tullut jo todella paljon - noin kymmenen sähköpostia päivässä. Jani ja Anumari kertovat, että kohta kirjaan tarvittavat  runot ovat kasassa. Nyt on viimeisen hetken mahdollisuus lähettää runoja. 

- Jos pöytälaatikostasi löytyy runoja, niin laittakaa ne tulemaan! Viimeistään parin viikon päästä kirjaan päätyvät runot on valittu. Tarkkaa aikaa emme kuitenkaan vielä osaa sanoa, katsotaan nyt mitä tämän jutun julkaisun jälkeen sähköpostiimme putkahtaa, Jani naurahtaa.

"Runo päivässä - Poem a Day" -antologian runohaku on päättynyt 20.1.2014.

kommentit

Ei kommentteja.

lisää kommentti

linkit

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä