Sipsinhimo talttuu kotitekoisilla perunalastuilla

Kotitekoiset perunalastut. Kuva: Siiri Huttunen, Yle Olotila

Nyt tekee mieli jotain suolaista. Jääkaapissa on karjalanpiirakoita ja kaksi rosamunda-perunaa. Nopea googlaus - perunasta voi kuin voikin tehdä itse maistuvia perunalastuja. Eikun kokeilemaan!

Tarvitset perunan tai kaksi, (oliivi)öljyä ja suolaa tai muita mausteita. Pese peruna ja viipaloi ohuiksi siivuiksi, esimerkiksi juustohöylä toimii mainiosti. Asettele perunanviipaleet uunipellille. Voitele öljyllä ja ripottele päälle suolaa ja vaikka mustapippuria. Paista noin 180-asteisessa uunissa noin 10 - 15 minuuttia. 

Sipsit maistuvat ihanan suolaisilta ja aito perunan makukin sieltä löytyy. Öljy tekee sipseistä rapeita, joskin ohuimmat siivut saivat turhankin ruskean pinnan. 

Kotitekoiset perunalastut olivat naurettavan helppo ja nopea tehdä - ja kyllä maistuivat!

Perunalastujen ohjeita blogeissa:

Itsetehdyt sipsit Ainon blogissa 
Itsetehdyt perunalastut mikrossa
Pastanjauhantaa-blogin perunalastut

Sipsinhimo talttuu kotitekoisilla perunalastuilla. Kuva: Siiri Huttunen, Yle Olotila

kommentit

Kiitos kivasta vinkistä! Tein näitä kotona tänään leffailtaa varten. Ensi kerralla tosin teen hiukan eri tavalla. Mun kokemukset oli seuraavanlaiset:

– Mun juustohöylällä kiinteistä perunoista ei saanut höylättyä siistejä siivuja millään. Tein siis hedelmäveitsellä mahdollisimman ohuita lastuja (auttaa, jos viiltää potun pitkältä syrjältä palasen pois heti kärkeen, jolloin peruna on vakaampi leikatessa). Sipsit jäivät vähän pehmeiksi, joten niistä kannattaa tehdä todella todella ohuita.

– Panin päälle myllystä veivattua suolaa, lisäsinkin kerran, eikä lopputulos ollut vieläkään erityisen suolainen. Ehkä ripottamalla sormin saa paremman käsityksen siitä, paljonko suolaa sipseihin menee.

– Uunissani on kolme "tavallista" paistoläpeä uunipellille ja yksi aivan erityisen lähellä ylhäällä olevia lämpövastuksia. Panin sipsit paistumaan tavallisista korkeuksista ylinnä olevalle, mutta rapsakkuutta sipseihin ei juuri tullut. Ensi kerralla aion käyttää paikkaa, joka on melkein kiinni vastuksissa, jotta sipseistä tulisi rapeita.

– Puolet sipseistä maustoin suolan lisäksi rosmariinilla. Toimii!

>Mauk Ma, 2014-01-27 21:15

Ennen öljyämistä kannattee laittaa vaikka talouspaperin väliin viipaleet kuivahtamaan jos on aikaa (painokaan päällä ei ole pahasta)..ja uunin luukkuaki voi availla tai jättää esim puulastan avulla hitusen raolleen ni kosteus kaikkoaa paremmin..

>eräs Pe, 2014-03-07 16:38

Oikea tapa on paistaa (noin 10 min.) siihen saakka, kunnes siivuihin tulee väriä ja sitten kääntää perunasiivut ja laittaa takaisin uuniin noin 5 minuutiksi.

Näin ei jää pehmeitä perunalastuja.

>Sputnik Ti, 2014-05-27 15:22

Ei tullut hyviä :/

>anonyymi pikkukokit Ti, 2014-06-10 21:48

lisää kommentti

linkit

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä