T-paidasta tuunattava bolero

T-paidasta on helppoa tuunata bolero. Kuva: Aija Rouhiainen

Jos aika tuntuu ajaneen v-päänteisen trikoopaidan ohi, se kannattaa tuunata uuteen uskoon. Paidan voi helposti muuttaa kesäiseksi boleroksi, jolla voi asustaa arkiasun tai juhlamekon. Ja mikä parasta, tähän vaatetuunausprojektiin ei tarvita saumuria ja käsinompelun voi tehdä vaikkapa pihalla, auringonpaisteesta samalla nauttien.

Tarvikkeet

  • v-päänteinen trikoopusero
  • mittanauha ja vaateliitu
  • sakset
  • ohutta neulosnauhaa
  • silitysrauta
  • ompelukone ja puseron sävyistä ompelulankaa
  • nuppineuloja ja silmäneula
  • hakanen

Mittaa pusero takaa sopivan mittaiseksi ja merkitse linja liidulla. Taita pusero pöydälle kaksinkerroin ja piirrä edustan kaareva linja. Jätä leikattavaan kohtaan sentin saumanvarat. Pääntien resori kannattaa jättää paikoilleen, sillä se pitää vaatteen pääntien ryhdikkäänä. Leikkaa merkintöjen mukaisesti.

Mittaa leikatun reunan pituinen pätkä ohuesta neulosnauhasta ja neulaa nauha boleron helmaan, oikeat puolet vastakkain. Ompele nauha ompelukoneen suoralla ompeleella. Käännä nauha jää nurjalle puolelle ja silitä reuna siistiksi. Tikkaa reuna suoralla ompeleella noin sentin päästä reunasta.

Leikkaa ylijääneestä helmapalasta noin kolmen sentin levyistä suikaletta puseron poikkisuuntaan. Pieni leveyden muutos suikaleissa ei haittaa, sillä poimutus hämää epätarkkuudet ovelasti. Yhdistä suikaleet pitkäksi suikaleeksi, jonka pituus on 1,5 – 2 x boleron helmalinjan pituus. Saat yhdistesaumoista ohuemmat jos viitsit tehdä saumat samalla tapaa vinoiksi kuin vinonauhoissa, mutta suoratkin yhdistesaumat toimivat.

Poimuta pitkä suikale röyhelöksi poimulangalla, jonka ompelet suikaleen keskelle. Neulaa röyhelö boleron reunaan. Auki olevat päät kannattaa jättää vaatteen takaosaan. Tasaa poimutus tasaiseksi. Kiinnitä röyhelö käsin ommellen noin sentin päähän reunasta, poimulangan kohdalta. Tarkista, että röyhelö peittää pääntien kapean resorin. Ompele röyhelön auki olevat päät käsin.

Kiinnitä edustaan hakanen, jolla boleron saa tarvittaessa kiinni.

Boleroon tehtävä rypytys on kaunis yksityiskohta.

kommentit

hieno!!

>kukka1 Ma, 2012-07-30 00:49

lisää kommentti

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä