TEE ITE! -käsityökarnevaali pamahti käyntiin

TEE ITE! on koko kansan käsityökarnevaali. Kuva: Anni Alatalo, Yle Olotila

- TEE ITE! on koko kansan käsityökarnevaali, joka sisältää tempauksia ja käsityötapahtumia ympärimaata. Se on myös kaikille suomalaisille ja Suomessa asuville avoin kilpailu, joka kantaa alaotsikkoa Kajahtaneiden kudelmien SM-kilpailu. Tapahtumalla on tarkoitus lietsoa ihmisiä tekemään käsityötaidetta, erityisesti neuloen ja virkaten, mutta myös muilla käsityöhön liittyvillä tavoilla, kertoo muotoilun läänintaiteilija Paola Susitaival. 

- Kymmenen vuotta sitten Mikkelin torilla eräs nainen myi sellaisia aivan käsittämättömän sekopäisen ihania virkattuja tyynyjä, joissa oli naamankuva. Ihastuin niihin täysillä, mutta sillä kertaa en harmikseni ostanut kuin yhden. Suostuttelin myyjää tulemaan Helsinkiinkin myymään naamatyynyjään, mutta hän ei sairautensa vuoksi kyennyt. Otin naisen nimen lapulle ylös, mutta tietenkin hävitin tuon lapun. Yritin myöhemmin kysellä ja etsiä naista, mutta en ole tavannut häntä enää sen jälkeen. Ne virkatut naamat olivat niin hienoja, että niistä olisi saanut pystytettyä näyttelyn. Ympäri Suomea on käsityöharrastajia, joiden upeat taideteokset eivät pääse koskaan esille, muotoilukasvatuksen läänintaiteilija Mari Savio kertoo.

Kajahtaneiden kudelmien SM-kilpailu on avoin kaikille. Se on säännöiltään melko rajaton -  tärkeää on, että tehty käsityö on pehmeä, eikä esimerkiksi metalliveistos. Palkintojakaan ei jaeta totutussa mielessä, vaan kilpailun voittajatöistä kootaan näyttely. Kilpailun voittaja julkistetaan helmikuussa 2014.

Tapahtumaa lanseerataan tällä viikolla (10.-.14.6.2013) Helsingin Lasipalatsin aukiolle pystytetyllä taidekontilla, johon kuka tahansa voi tulla virkkaamaan tai kutomaan. 

Kilpailu on leikkimielinen ja tarkoituksena on saada kaikkien kansankerrosten luovuus kukkimaan. Marin ja Paulan sekä muiden TEE ITE! -talkoolaisten tarkoituksena on luoda tapahtumaketju, joka veisi useammalle paikkakunnalle käsillä tekemisen sanomaa. Projektia ideoidaan ja suunnitellaan avoimella yhteistyöllä sosiaalisessa mediassa. Kuka tahansa missä tahansa voi järjestää kokoontumisajot, joissa tehdään yhdessä käsitöitä. Riittää kun ilmoittaa siitä TEE ITE! -facebook sivuilla, jotta muutkin voivat tulla mukaan.

TEE ITE! Facebookissa
TEE ITE! Pinterestissä

TEE ITE! on koko kansan käsityökarnevaali. Kuva: Anni Alatalo, Yle Olotila

TEE ITE! on koko kansan käsityökarnevaali. Kuva: Anni Alatalo, Yle OlotilaTEE ITE! on koko kansan käsityökarnevaali. Kuva: Anni Alatalo, Yle OlotilaTEE ITE! on koko kansan käsityökarnevaali. Kuva: Anni Alatalo, Yle OlotilaTEE ITE! on koko kansan käsityökarnevaali. Kuva: Anni Alatalo, Yle OlotilaTEE ITE! on koko kansan käsityökarnevaali. Kuva: Anni Alatalo, Yle Olotila

kommentit

Ei kommentteja.

lisää kommentti

linkit

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä