Merkkikosmetiikka roskiin, itse tehty tilalle

Luomukosmetiikkaa kotikonstein. Poskipuna. Kuva: Ps, Yle

Olen miettinyt pitkään, ovatko brändätyt kosmetiikkatuotteet niin hyviä kuin uskotellaan vai voisiko samankaltaisia tuotteita tehdä kotioloissa. Silloin ainakin tietäisi, mistä tuotteet on tehty.

Nyt merkkipurkkien kyljestä löytyvät pitkät tuotelistat, joista ei ymmärrä puoliakaan. Varmuutta tuotteiden puhtaudesta ei ainakaan lisää tieto, että edelleen osassa kosmetiikkaa käytetään lyijyä, formaldehydiä tai ftalaatteja, joita löytyy esimerkiksi lasten PVC-leluista.

Testasin keittiössäni netistä ja kirjoista löytämiäni shampoo-, voide-, meikki- ja saippuareseptejä. En meinannut pysyä nahoissani, kun tajusin, että ravitsevia luomutuotteita voi tehdä aika yksinkertaisin menetelmin ja vieläpä edullisesti. Lisäksi reseptejä on helppo muokata omien mieltymysten mukaan.

Viimeinen niitti kosmetiikkateollisuuden mainospuheille oli, kun testasin luomuoliiviöljyä meikinpoistoaineena. Se toimii täydellisesti. Silmämeikki lähtee pois kertapyyhkäisyllä, eikä silmiin jää mitään sumentavaa vaikutusta, kuten yleensä kaupassa myytävistä meikinpoistoaineista.

Puoli seitsemän -ohjelmassa tehdään itse luomukosmetiikkaa lokakuusta alkaen kuuden jakson verran, ensimmäisenä vuorossa kasvovoide tiistaina 1.10. klo 18.30 TV1:ssä. 

Tee se itse -kosmetiikka: reseptit Olotilassa

Tee se itse -kosmetiikkaa, raaka-aineita. Kuva: Ps, Olotila, Yle

Luomukosmetiikan raaka-aineista

Sopivia raaka-aineita löytää luontaistuotekaupoista, apteekeista ja joistain etnisistä kaupoista. Kookosrasvaa ja oliiviöljyä löytyy tavallisesta ruokakaupasta.

Luonnonvärejä voi kysyä myös rautakaupoista, mutta niiden tulee olla puhtaita, ei jatkettuja. Ps:n puuterissa, poskipunassa ja luomivärissä käytettäviä värejä tilattiin puhelimitse kotiin kotimaiselta maahantuojalta.

Lisätietoa väreistä netissä esimerkiksi osoitteissa
kirjovarit.fi
coloria.net
kremerpigments.com

Lisätietoa saippuatarvikkeista ja vahoista esimerkiksi
paperiarkki.net/zencart/
lahtisenvahavalimo.fi
pienisaippuakauppa.fi

Jos olet hyvin allerginen testaa kaikki raaka-aineet, joita aiot kasvovoiteeseesi käyttää. Hyvä testialue on esim. käsivarren sisäpuoli. Levitä ainesosaa käsivarteen ja peitä laastarilla, anna aineen olla 12 - 24 tuntia ja katso, tuleeko mitään reaktiota. Jos et reagoinut, voit käyttää ainetta.

Tee se itse -kosmetiikkaa, raaka-aineita. Kuva: Ps, Olotila, Yle

kommentit

Ei kommentteja.

lisää kommentti

linkit

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä