Viinin maistaminen on aistien yhteistyötä
Ryhdikäs, väsynyt vai savuinen? Viinin maistaminen on aina subjektiivinen kokemus. Kyseessä on siis makuasia, vai onko? Prisma Studio pisti viiniosaamattoman ja viiniasiantuntijan makuaistit koetukselle.
Viinien tunnistaminen on vaikeaa jopa ammattilaiselle. Ammattimaistajat eli ihmiset, jotka maistavat viiniä työkseen, pyrkivät arvioimaan viinejä objektiivisemmin, mutta useat tutkimukset ovat osoittaneet, että heidänkin arvioissaan on isoja heittoja eri maistamiskertojen välillä.
Prisma Studion viiniasiantuntija Juha Lihtonen selittää:
- Se on se inhimillinen tekijä. Viinien arviointi on aina subjektiivista. Se riippuu ihmisen vireystilasta, vastaanottavaisuudesta, kellonajasta, siitä, mitä on syöty tänään, miten on eilinen ilta vietetty, jne. Siihen vaikuttaa poikkeuksellisen paljon asioita ja suuressa määrin myös mielikuvat ja erilaiset fiilikset, mitkä maistajalla on.
Miltä viini sitten maistuu? Ilahduttavaa on, että se on todellakin makuasia. Absoluuttista totuutta viinin mausta ei ole olemassakaan!
Punaviinin kaveriksi punaviinirinkuloita
Roomalaisrinkuloiden tekemiseen voi mainiosti käyttää pullon pohjaan jääneen viinitilkan. Tärkeää on, että viiniä on sama määrä kuin sokeria ja öljyä, ja jauhoa taas sen verran, että taikina on juuri ja juuri kiinteää. Mitä vähemmän jauhoa, sen rapsakampia rinkuloista tulee.
Rinkulat voi nauttia ihan sellaisenaan makeannälkään, vaikka ihan parhaimmillaan ne ovat tietysti punaviinin kaverina!
Ciambelline al vino (12 kpl)
1 dl sokeria taikinaan sekä 1/4 dl sokeria rinkeleiden pintaan
1 dl auringonkukka- tai rypsiöljyä
1 dl punaviiniä
1/2 tl leivinjauhetta
ripaus suolaa
3,5 dl vehnäjauhoa
Sekoita kaikki ainekset tasaiseksi taikinaksi ja laita taikina sitten jäähylle jääkaappiin n. 30 min. ajaksi.
Ota taikinasta ruokalusikallisen kokoisia palasia. Rullaa kustakin palasesta n. 20 cm pituinen, etusormen paksuinen pötkylä ja sulje se sitten rinkeliksi. Dippaa rinkeli yhdeltä puolelta sokerissa ja siirrä sitten leivinpaperilla peitellylle uunipellille sokeripuoli päällepäin.
Kypsennä 180 asteisessa uunissa 30 minuuttia. Anna rinkuloiden jäähtyä huoneenlämpöisiksi, kaada lasiin punaviiniä ja nauti!
Katso Prisma Studion viininmaistelujakso Yle Areenasta. Lue viiniasiantuntijan ja entisen viiniosaamattoman käytännön vinkit viinien makumaailmaan.
aiheet
linkit
uusimmat
Kajahtanut käsityönäyttely!
TEE ITE – Kajahtaneet kudelmat SM-kilpailun parhaimmistoa voi nähdä Helsingissä Annantalolla järjestettävässä näyttelyssä.
Tee itse 219
Voita ja Sokeria -reseptit siirtyvät uuteen osoitteeseen
Lauantaiaamun 15.2. Voita & Sokeria -resepti on Heidi Pakarisen runsas uunilohiateria. Aamu-tv:n reseptit löytyvät jatkossa yle.fi:n Ruoka-sivulta.
Tee itse 0
Oscarit suorana Yle Teemalta
Yle Teema esittää Oscar®-gaalan suorana lähetyksenä Hollywoodista varhain maanantaiaamuna 3. maaliskuuta 2014. Järjestyksessään 86. Oscar®-gaala esitetään suorana yli 225 maassa.
Minä 15
Kaaso, älä kaadu häätaakan alle
Kaason tehtävä on tukea ja auttaa morsianta häätaakan alla, mutta kuka auttaisi kaasoa? Olotila kokosi vinkkilistan kaasoille.