Viinin maistaminen on aistien yhteistyötä

Viinin maistaminen on aistien yhteistyötä. Kuva: Lockstockb, stock.xchng

Ryhdikäs, väsynyt vai savuinen? Viinin maistaminen on aina subjektiivinen kokemus. Kyseessä on siis makuasia, vai onko? Prisma Studio pisti viiniosaamattoman ja viiniasiantuntijan makuaistit koetukselle. 

Viinien tunnistaminen on vaikeaa jopa ammattilaiselle. Ammattimaistajat eli ihmiset, jotka maistavat viiniä työkseen, pyrkivät arvioimaan viinejä objektiivisemmin, mutta useat tutkimukset ovat osoittaneet, että heidänkin arvioissaan on isoja heittoja eri maistamiskertojen välillä.

Prisma Studion viiniasiantuntija Juha Lihtonen selittää:

- Se on se inhimillinen tekijä. Viinien arviointi on aina subjektiivista. Se riippuu ihmisen vireystilasta, vastaanottavaisuudesta, kellonajasta, siitä, mitä on syöty tänään, miten on eilinen ilta vietetty, jne. Siihen vaikuttaa poikkeuksellisen paljon asioita ja suuressa määrin myös mielikuvat ja erilaiset fiilikset, mitkä maistajalla on. 

Miltä viini sitten maistuu? Ilahduttavaa on, että se on todellakin makuasia. Absoluuttista totuutta viinin mausta ei ole olemassakaan!

Punaviinin kaveriksi punaviinirinkuloita

Roomalaisrinkuloiden tekemiseen voi mainiosti käyttää pullon pohjaan jääneen viinitilkan. Tärkeää on, että viiniä on sama määrä kuin sokeria ja öljyä, ja jauhoa taas sen verran, että taikina on juuri ja juuri kiinteää. Mitä vähemmän jauhoa, sen rapsakampia rinkuloista tulee.

Rinkulat voi nauttia ihan sellaisenaan makeannälkään, vaikka ihan parhaimmillaan ne ovat tietysti punaviinin kaverina!

Ciambelline al vino (12 kpl)

1 dl sokeria taikinaan sekä 1/4 dl sokeria rinkeleiden pintaan
1 dl auringonkukka- tai rypsiöljyä
1 dl punaviiniä
1/2 tl leivinjauhetta
ripaus suolaa
3,5 dl vehnäjauhoa

Sekoita kaikki ainekset tasaiseksi taikinaksi ja laita taikina sitten jäähylle jääkaappiin n. 30 min. ajaksi.

Ota taikinasta ruokalusikallisen kokoisia palasia. Rullaa kustakin palasesta n. 20 cm pituinen, etusormen paksuinen pötkylä ja sulje se sitten rinkeliksi. Dippaa rinkeli yhdeltä puolelta sokerissa ja siirrä sitten leivinpaperilla peitellylle uunipellille sokeripuoli päällepäin.

Kypsennä 180 asteisessa uunissa 30 minuuttia. Anna rinkuloiden jäähtyä huoneenlämpöisiksi, kaada lasiin punaviiniä ja nauti!

Katso Prisma Studion viininmaistelujakso Yle Areenasta. Lue viiniasiantuntijan ja entisen viiniosaamattoman käytännön vinkit viinien makumaailmaan.

Prisma Studion viinirinkelit. Kuva: Prisma Studio

kommentit

Ei kommentteja.

lisää kommentti

linkit

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä