Voita ja Sokeria -resepti: Ismo Leikolan kaalipläjäys

Voita ja Sokeria -resepti: Ismo Leikolan kaalipläjäys. Kuva: Yle

Kokkailu kotona on Ismo Leikolalle harvinaista hupia. Reissutöitä tekevä Leikola syö useimmiten ulkona, ja kotona ruuan pitäisi olla valmista nyt eikä hetken päästä. Ismon kaalipläjäys valmistuukin nopeasti.

Ismon kaalipläjäys

600 g paistijauhelihaa
1,5 keräkaalia (kevät- tai syyskaalia)
400 g sipulia
1 valkosipulia
0,5 kg tomaatteja
500 g turkkilaista jogurttia
2 dl ruokakermaa
1 prk kookosrasvaa
emmental-juustoraastetta
hunajaa
0,5 kg linssejä, mustia tai vihreitä

säilykkeinä seuraavat
3 prk tomaattimurskaa
1 prk tulista salsaa
1 prk jalapeno-viipaleita

mausteet
1 pl etikkaa, valkoviini tai omena
1 pl japanilaista soijakastiketta
suolaa, pippuria, cayennnepippuria tai jauhettua linnunsilmächiliä

Pläjäyksen teko aloitetaan suikaloimalla kaali. Ruokaan kannattaa käyttää kevät- tai syyskaalia. Kova talvikaali ei kypsy. Paksuimmat lehtiruodit kannattaa jättää käyttämättä. Kaali paistetaan pannulla kookosrasvassa. Hetken kuluttua pannulle voi lisätä paistijauhelihan ja paistaa sen kaalin kanssa. Samaten paloitellaan sipuli ja valkosipuli, jotka laitetaan myös pannulle paistumaan.

Tästä eteenpäin kokki voi antaa mielikuvituksensa ja ruokavarastonsa määrittää aterian suunnan. Pannulle voidaan paloitella tomaatteja tai käyttää tomaattimurskaa. Ismo käytti sekä murskaa että tomaatteja ja poltetta antamaan pannulle lisättiin kourallinen jalapenoviipaleita. Kokki voi halutessaan oikoa ja käyttää valmista tulista salsaa makua antamaan. Pannulla oleva seos maustetaan parilla ruokalusikallisella soijakastiketta ja kunnon tujauksella valkoviini- tai omenaviinietikkaa. Myös jauhettua chiliä ruokaan voi laittaa. Kermaa voi lisätä – tai olla lisäämättä. Sillä voi tehdä ruoasta kokonaan toisenlaisen.

Kaalin voi antaa hautua kannen alla pehmeäksi tai syödä ruoan kaalin ollessa vielä hieman rapsakka.

Linssit keitetään pakkauksen ohjeen mukaan.

Annos kootaan pläjäyksestä, keitetyistä linsseistä, turkkilaisesta jogurtista ja se koristellaan juustoraasteella.

Aamu-tv:n Voita & Sokeria -ohjelmassa yhdeksän jälkeen lauantaina 8.2.2014 TV1:ssä.

kommentit

Ei kommentteja.

lisää kommentti

Aamu-tv:n Voita & Sokeria -sarjassa valmistetaan ruokaa rennolla otteella lauantaiaamuisin. 

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä