Kommentit
Ei kommentteja.
Raakaravintoa ei kuumenneta eikä paisteta. Valmistusmenetelmät ovat idätys, kuivatus, liottaminen ja maitohappomenetelmä.
Jos ruokavaliota noudattaa äärimmäisen tarkoin, puuttuvat siitä silloin kaikki eläinkunnan tuotteet kuten liha, kala, kananmunat, maito ja juusto.
Raaka-aineita ovat vihannekset, hedelmät, marjat, pähkinät ja siemenet sekä tietysti idut, versot ja viljat.
Raakaravinnosta voi valmistaa aivan samoja ruokia kuin muutenkin eli keittoja, salaatteja, välipaloja, puuroja, levitteitä, pirtelöitä ja esimerkiksi hapankorpun tapaista leipää. Juureksista taas valmistetaan pääruokia kuten patoja, pihvejä, murekkeita.
Tehosekoitin on ehdoton väline tuoreiden vihannesten, siementen ja muiden ainesten jauhamiseen. Hyvä tehosekoitin pyörii 500 kierrosta minuutissa.
Elävän ravinnon tunnetuimpia kehittäjiä on amerikkalainen Ann Wigmore, jonka perusajatuksena oli lääketieteen isäksi sanotun Hippokrateen lause eli "ravinto olkoon lääkkeesi".
Elävän ravinnon käyttäjät vannovat tuorekasviravinnon terveyttä edistävään vaikutukseen ja sanovat, että sillä pystyy vaikuttamaan jopa fyysisiin sairauksiin.
Suolisto-oireista kärsivien on hyvä ainakin ruokavalionsa alussa välttää kaasua muodostavia raaka-aineita kuten sipulia, kaalia ja papuja.
Vaikeasti sairaiden tulee nauttia ravintonsa mahdollisimman helposti sulavana eli mehustettuna tai soseutettuna.
Aineksien liottaminen, idättäminen, hapattaminen ja hienontaminen tekevät ravinnon helposti sulavaksi, jolloin kehokin osaa ottaa siitä maksimitehot irti. Koska raaka-aineita ei kuumenneta, ravintoarvot jäävät korkeiksi. Ruokana se on luonnollista kasvisruokaa, joka virkistää elimistöä eikä väsytä.
Vihreillä kasveilla on monia terveysvaikutuksia. Varsinkin runsaasti lehtivihreää sisältävät kasvit parantavat veren hemoglobiiniarvoja.
Mitä syvemmän vihreä kasvi on, sitä enemmän se sisältää klorofylliä eli lehtivihreää. Oraissa on paljon lehtivihreää, hyviä vitamiineja ja kivennäisaineita. Vehnänorasta ei voi syödä sellaisenaan, vaan se pitää mehustaa ennen käyttöä.
Vehnänorasmehu on lehtivihreän parhaimpia lähteitä, jota elävän ravinnon ruokavaliota noudattavat kasvattavat useimmiten itse. Vehnänorasmehun kuivapainosta on 70 % lehtivihreää ja vastapuristetussa mehussa lehtivihreä on täydellisintä.
Tätä kasvikunnan verta valmistetaan vanhanaikaisen lihamyllyn näköisellä laitteella. Vehnänorastupot jauhetaan ja puristetaan mehuksi, ja mehua juodaan pieni määrä heti, sillä se säilyy maksimissaan 10 minuuttia.
Koska vehnänorasmehu on voimakkaasti puhdistavaa, nautitaan sitä kerrallaan vain 1-2 ruokalusikallista. Liiallisesta määrästä voi tulla huonovointisuutta.
Myös muut vihannesmehut säilyvät huonosti, joten niitä ei voi valmistaa suuria määriä kerralla.
Lähteet
Marjatta ja Ritva Svennevigin opetusvideo
Eija Leinon haastattelu
Elävä ravinto (Elsa Ervamaa, Ritva Alku, WSOY, 1983)
Elävän ravinnon ry:n sivut
Lue myös
Eija Leino parani elävällä ravinnolla
Elävän ravinnon reseptejä (Eija Leino)
Ei kommentteja.
YLE FST5 arkisin klo 6.45
YLE TV2 ti klo 19.20
YLE Radio 1 to klo 11.30
Lisää kommentti