Kinnasompeluun käytetään vanhat langanpätkät

To, 2009-11-12 19:19
Kinnasompelu. Kuva: Strömsö

Kinnasompeluun tarvitaan noin 10 cm:n mittainen litteä neula, joka on valmistettu luusta, puusta tai metallista. Tekniikkaan käytetään lyhyitä langanpätkiä, jotka jatketaan yhteen työn edetessä. Loistava jämälankaprojekti!

Kinnasompelu on hyvin vanha tekniikka, ja siitä käytetään eri nimiä eri puolilla maailmaa. Monet kinnasompelulöydöt ovat peräisin keskiajalta, ja Suomesta on löytynyt neulakintaan kappaleita jopa viikinkiajalta. 

Kinnasompelulla saat kulutusta kestävän lopputuloksen, jossa on useita lankakerroksia päällekkäin, joten työ ei voi purkautua. Kinnasompelussa syntyvä kalanruotokuvio näyttää hyvältä lapasissa tai vaikkapa myssyssä. Kinnasompelutekniikoita on ainakin 12 erilaista. Klikkaa alla olevia videoita niin näet Leen käyttämän tavan.

Kinnasneula. Kuva: Strömsö
Tarvitset näitä:

- lankaa (mitä paksumpaa, sitä nopeammin työ etenee)

- kinnasneula

 

 


Kinnasompelun ruotsinkielisiin ohjevideoihin on suomenkielinen ohjeteksti alla. Ensimmäisessä videossa esitellään kinnasompelun perustekniikka, toisessa yhdistäminen suljetuissa töissä kuten Leen tekemässä ranteenlämmittimessä.


Get the Flash Player to see this player.



Tee näin:

1. Ota kerralla noin metrin pituinen pätkä lankaa. Tee silmukka.
2. Pidä silmukka peukalon ja etusormen välissä, vedä kierros lankaa peukalon ympäri, peukalon kynnen päälle. Tämä on jokaisen silmukan lähtökohta.
3. Pujota neula taempaan silmukkaan, sitten peukalon viertä alas kynnen päällä olevan etumaisen silmukan ali sekä myös vapaan langan ali.
4. Muuta otetta hieman ja nosta kynnen päällä oleva silmukka peukalon yli niin, että siitä tulee peukalo-otteessa oleva silmukka.
5. Vedä lankaa niin että peukalolle muodostuu uusi silmukka.
6. Jatka toistamalla kohtia 3–5, kunnes olet luonut haluamasi määrän silmukoita. Lankaa jatketaan työn edetessä.
7. Jos haluat tehdä suljetun työn, yhdistä päät ottamalla työn alkupää peukalo-otteeseen, katso ettei työ mene kieroon.
8. Pujota neula seuraavaksi valmiissa työssä olevien kahden silmukan läpi, sitten takimmaisen silmukan läpi, peukalon viertä alas ja jälleen molempien lankojen ali.
9. Päättele lankojen päät.


Alkuperäinen ohje Nålbindning, Strömsö 5.10.2008

Käännös Jenna Yli-Knuuttila

Kommentit

Mummin kinnasneula -sivustolla on lisätietoa kinnasneuloista ja -tekniikasta http://www.tkukoulu.fi/~tkkroger/kinnasneula/

Ohjelmat