Nyt etsitään eettisiä pizzantäytteitä

Pe, 2009-01-30 10:00
Reilu pizza? Kuva: SXC

Nyt rakennetaan ilmaston kannalta mahdollisimman eettinen pizza. Mikä pizzatäyte jättää suurimman jalanjäljen maapallolle?

Millainen on pizzan ekologinen jalanjälki – tuhoutuuko maailma triplajuuston takia?

Jokainen nauttimamme pizzansiivu jättää ekologisen jalanjäljen - kuten kaikki muukin syömämme ruoka. Erilaiset pizzantäytteet vaikuttavat maapallon tulevaisuuteen eri tavoin. Liha ja juusto kuormittavat palloamme paljon, kantarellit ja sipuli taas vähän.

YleX:n Aino kävi tammikuussa 2009 lounaalla Kotipizzassa ympäristöalan sekatyöläisen Laura Räsäsen kanssa. Millainen on ilmaston kannalta mahdollisimman eettinen pizza? Sivumakuraati sai valita täytteet omaan fantasiapizzaansa. Kiinnostiko raatilaisia se, kuinka suuren jalanjäljen heidän suosikkitäytteensä maapallolle jättävät?

 

Kuuntele Sivumakua


Get the Flash Player to see this player.
   

 

Eettiset einekset

Kokkaa Laura Räsäsen resepteillä ilmastoystävällistä hernekeittoa ja kaalisalaattia. Mausteet tuovat perinteisiin ruokiin uutta potkua.


Hernekeitto

Valkosipulia, kiitos! Kuva: BananaStock Ltd.0,5 l herneitä
1 keskikokoinen (n. 0,4 kg) lanttu
2-3 perunaa
3 sipulia
1 porkkana
2 tl meiramia
runsaasti chiliä tai curryä
1-2 rkl sinappia
3 valkosipulin kynttä
(yrttisuolaa)

Huuhtele herneet ja laita likoamaan n. 8 -12 tunniksi, huuhtele, lisää vettä ja laita kiehumaan. Herneet tarvitsevat noin tunnin kypsymisajan, lanttu ja peruna vajaat puoli tuntia. Herneiden kiehumista nopeutat, jos idätät herneitä pidempään (1-3 vrk). Huuhtele ne kaksi kertaa vuorokaudessa ja huolehdi, ettei vettä jää lillumaan kattilan pohjalle.

Sillä aikaa, kun herneet kiehuvat, pilko juurekset, peruna ja sipuli ja laita mukaan kiehumaan yllä olevassa järjestyksessä. Sipulin voi korvata syksyllä kotimaisella purjolla. Porkkana, mahdollinen purjo ja mausteet lisätään, kun muut aineet ovat pehmeitä ja haudutetaan vielä 2-5 minuuttia. Maistetaan ja lisätään tarvittaessa yrttisuolaa.



Kaalisalaatti

1 pienehkö keräkaali

Kastike

3 rkl rypsiöljyä
1 rkl viinietikkaa
2 valkosipulin kynttä
1 tl rakuunaa
ripaus curryä
0,5 keitettyjä kikpapuja

Sekoita kastikeaineet kulhon pohjalla, viipaloi kaali ja sekoita hyvin. Jos tuntuu, ettei neste riitä lisää öljyä. Laita tekeytymään viileään vähintään 2 tunniksi. Säilyy hyvänä useita päiviä. Kikpavut voi korvata muilla pavuilla tai tomaattimurskaan liotetulla teksturoidulla soijalla, kesällä tuoreilla keitetyillä pavuilla. Vaihtele mausteita.

 

Kuuntele myös

Tomaattikriisi! Minkä tomaatin sinä valitset?

Reilulla kauppalistalla banaanit ja teet

 

Linkit

Elintarviketeknologian laitos

Maatalous- ja metsätieteellinen tiedekunta

Elintarviketeollisuusliitto

Elintarviketurvallisuusvirasto

Finfood

Kuluttajavirasto

Luonto-Liitto

Maan ystävät

Maatalouden tutkimuskeskus

Martat

Suomen luonnonsuojeluliitto

WWF

Dodo

Ekokauppa Ruohonjuuri

Animalia

Luomukauppa Samsara

Luomutietopankki

Reilu kauppa

Kotimaiset kasvikset

Kulutusjuhla

Kuningaskuluttaja

Yhteishyvä: Vastuullinen kuluttaja

Veganismi

Lihasyöjät

  

Toimittaja Aino Töllinen, YleX

Kommentit

Ei kommentteja.

Ohjelmat