Kommentit
Ei kommentteja.
Millainen on pizzan ekologinen jalanjälki – tuhoutuuko maailma triplajuuston takia?
Jokainen nauttimamme pizzansiivu jättää ekologisen jalanjäljen - kuten kaikki muukin syömämme ruoka. Erilaiset pizzantäytteet vaikuttavat maapallon tulevaisuuteen eri tavoin. Liha ja juusto kuormittavat palloamme paljon, kantarellit ja sipuli taas vähän.
YleX:n Aino kävi tammikuussa 2009 lounaalla Kotipizzassa ympäristöalan sekatyöläisen Laura Räsäsen kanssa. Millainen on ilmaston kannalta mahdollisimman eettinen pizza? Sivumakuraati sai valita täytteet omaan fantasiapizzaansa. Kiinnostiko raatilaisia se, kuinka suuren jalanjäljen heidän suosikkitäytteensä maapallolle jättävät?
Kokkaa Laura Räsäsen resepteillä ilmastoystävällistä hernekeittoa ja kaalisalaattia. Mausteet tuovat perinteisiin ruokiin uutta potkua.
Hernekeitto
0,5 l herneitä
1 keskikokoinen (n. 0,4 kg) lanttu
2-3 perunaa
3 sipulia
1 porkkana
2 tl meiramia
runsaasti chiliä tai curryä
1-2 rkl sinappia
3 valkosipulin kynttä
(yrttisuolaa)
Huuhtele herneet ja laita likoamaan n. 8 -12 tunniksi, huuhtele, lisää vettä ja laita kiehumaan. Herneet tarvitsevat noin tunnin kypsymisajan, lanttu ja peruna vajaat puoli tuntia. Herneiden kiehumista nopeutat, jos idätät herneitä pidempään (1-3 vrk). Huuhtele ne kaksi kertaa vuorokaudessa ja huolehdi, ettei vettä jää lillumaan kattilan pohjalle.
Sillä aikaa, kun herneet kiehuvat, pilko juurekset, peruna ja sipuli ja laita mukaan kiehumaan yllä olevassa järjestyksessä. Sipulin voi korvata syksyllä kotimaisella purjolla. Porkkana, mahdollinen purjo ja mausteet lisätään, kun muut aineet ovat pehmeitä ja haudutetaan vielä 2-5 minuuttia. Maistetaan ja lisätään tarvittaessa yrttisuolaa.
Kaalisalaatti
1 pienehkö keräkaali
Kastike
3 rkl rypsiöljyä
1 rkl viinietikkaa
2 valkosipulin kynttä
1 tl rakuunaa
ripaus curryä
0,5 keitettyjä kikpapuja
Sekoita kastikeaineet kulhon pohjalla, viipaloi kaali ja sekoita hyvin. Jos tuntuu, ettei neste riitä lisää öljyä. Laita tekeytymään viileään vähintään 2 tunniksi. Säilyy hyvänä useita päiviä. Kikpavut voi korvata muilla pavuilla tai tomaattimurskaan liotetulla teksturoidulla soijalla, kesällä tuoreilla keitetyillä pavuilla. Vaihtele mausteita.
Tomaattikriisi! Minkä tomaatin sinä valitset?
Reilulla kauppalistalla banaanit ja teet
Maatalous- ja metsätieteellinen tiedekunta
Elintarviketurvallisuusvirasto
Suomen luonnonsuojeluliitto
WWF
Dodo
Animalia
Luomukauppa Samsara
Luomutietopankki
Reilu kauppa
Kotimaiset kasvikset
Kulutusjuhla
Kuningaskuluttaja
Yhteishyvä: Vastuullinen kuluttaja
Veganismi
Lihasyöjät
Ei kommentteja.
YLE TV1 torstaisin klo 19.30
YLE FST5 su klo 17.15