Olkipallo on perinteinen joulukoriste

Ti, 2009-11-24 10:07
Olkipalloja rukiin korsista. Kuva: Strömsö

Oljenkorret liotetaan, avataan ja silitetään silitysraudalla. Olkisuikaleista syntyy perinteinen joulukuusenkoriste, kullanhohtoinen pallo. Katso ohje videolta.

Oljenkorret on lähes aina liotettava ennen niiden työstämistä. Liotetut, avatut oljet silitetään silitysraudalla: näin syntyy litteitä ja leveitä olkisuikaleita, joista voi tehdä esimerkiksi kultaisia palloja.

Olkipallo koostuu 8 nauhasta, jotka ovat noin 1 cm leveitä. Pallon tekemiseen tarvitaan malli, sakset, liimaa ja klemmareita.

Katso videolta ohje pallon tekemiseen:

Get the Flash Player to see this player.Perinteisiä olkitöitä rukiin korsista

Strömsön Lee ja Jim matkustivat Kärjenkoskelle tapaamaan Kristina Pitkäkoskea, joka on työskennellyt olkitöiden parissa noin 15 vuotta. Oljet kerätään perinteisesti juhannuksen ja elokuun puolenvälin välisenä aikana. Olkitöissä käytetään lähinnä ruista, sillä kaikki nykyaikaiset korrenvahvenneaineet ja oljenkorsien muunnelmat ovat tehneet useimmista muista viljalajeista huonommin olkitöihin sopivia.

Olkien keräämisen jälkeen ne kuivataan. Sitten Kristina poistaa niistä ylimääräiset lehdet ja tähkät ennen kuin hän leikkaa oljet ja jakaa ne erilaisiin käyttötarkoituksiin.

Ennen olkia käytettiin patjan täytteenä, kenkien lämmikkeenä sekä koristeena - niistä tehtiin esimerkiksi himmeleitä. Kristina tekee kahta erilaista himmelimallia, joita hän myy erilaisissa käsityötapahtumissa. Lisäksi hän tekee erilaisia pienempiä koristeita ja olkipukkeja. Kristina myös kutoo oljenkorsia mukaan liinoihinsa.


Alkuperäinen juttu Strömsö 15.11.2009
Käännös Jenna Yli-Knuuttila

 

Lisää kommentti

Muistathan, että olet vastuussa siitä, mitä kirjoitat. IP-osoitteesi tallennetaan.

4 plus 7 =
Suorita mainittu laskutoimitus ja syötä vastaus kenttään. Esimerkiksi 1+3 = 4
Laskutehtävän tarkoituksena on estää koneellinen roskapostitus. Pahoittelemme lisävaivaa.

Kommentit

Aivan ihana olkipallo. Näin joulun alla vain on niin vaikea hankkia noita olkia.

Ohjelmat