Olkirintakoru on näpertelijän unelma

Ti, 2009-11-24 14:01
Olkirintakoru tehdään vanhanajan tekniikkaa soveltaen. Kuva: Strömsö

Yhdestä ainoasta oljenkorresta syntyy näpertelijän käsissä taideteos - tässä tapauksessa rintakoru. Strömsössä korun tekemiseen sovelletaan vanhaa tekniikkaa. Katso video.

Strömsön Lee on innostunut Barbara Fitchin englanninkielisestä olkityökirjasta Decorative straw craft. Kirjassa esitellään joukko erilaisia tekniikoita, kuinka halkileikattuja oljenkorsia voi kieputtaa ja kiertää ja kuinka niistä voi tehdä monimutkaisempia pieniä pitsejä, kukkia ja koristeita - jotka loistavat aivan kullan lailla.

Alkujaan tekniikat ovat lähtöisin Sveitsistä. Olkitekniikoita oli tarpeen kehittää satoja vuosia sitten, kun olkihatut tulivat suosioon. Lee on löytänyt oman tapansa käyttää yhtä näistä tekniikoista. Lee tekee yksinkertaisen tähkärintakorun, jonka senkin voi toteuttaa monella tavalla.

Tähkän tekeminen voi olla aluksi hieman hankalaa, mutta koska materiaali on lähes ilmaista, kannattaa jatkaa kokeiluja!

Katso video ja olkirintakorun teko-ohjeet alta:

Tarvitset näitä:

 • oljenkorsia
 • skalpelli
 • leikkuualusta
 • vadillinen vettä
 • pyyheliina
 • teräksinen koirankampa (noin 4 euroa eläinkaupoista)
 • pyöreä puunpala
 • mustaa väriä
 • pensseli
 • liimaa
 • koruneula
   

1. Sahaa koirankampa keskeltä kahtia niin, että saat kaksi osaa, joissa toisessa on harvemmat piikit ja toisessa leveämmät. Numeroi piikit alimmasta piikistä lähtien yhdestä ylöspäin, käännä kampa ja numeroi vastakkaisesta suunnasta toisella puolella. Tällä tavoin voit käyttää kampaa molemmista suunnista ja säästää aikaa.

2. Liota oljenkorsia noin 10–15 minuuttia ja kiedo ne sitten märkään pyyhkeeseen. Jätä ne pyyhkeen väliin mielellään vielä kymmeneksi minuutiksi ennen työstämistä. Ota työstettäväksi yksi olki kerrallaan ja anna muiden olla pyyhkeen välissä sillä aikaa.

3. Leikkaa olki halki skalpellilla.

4. Levitä olki auki ja leikkaa se noin 2 mm leveiksi suikaleiksi.

5. Pehmennä olkea jotain kovaa mutta pyöreää vasten. Tähän voi hyvin käyttää esimerkiksi skalpellin keskiosaa. Vedä olkea vähintään 10 kertaa skalpellin keskiosaa vasten.

6. Oljenkorresta muodostetaan tähkä koirankampaa apuna käyttäen. Tämän voi tehdä monella eri tavalla, ja näin myös tähkän ulkonäköä voi muunnella.
 

Get the Flash Player to see this player.

 

 • Työnnä pehmennetyn oljen pää kahden ensimmäisen kammanpiikin alle ja ylös kolmannen piikin kohdalta. Vedä olki etupuolelta ylös, kierrä piikin 6 ympäri ja sitten takapuolelta alas. Vedä se oikealta ylös ja kierrä piikin 4 ympäri, alas ja samalla tavalla vasemmalta puolelta ja takapuolelta alas. Vedä olki oikealta ylös, kierrä piikin 2 ympäri, takapuolelta alas, samalla tavalla ylös ja vasemmalta piikin 2 ympäri. Käännä työ, pujota olki etu- ja takapuolen välistä ja tee työhön solmu vetämällä olki syntyneen silmukan läpi.


7. Jätä työ kammalle niin pitkäksi aikaa, että se on varmasti kuivunut (noin 15–25 minuutiksi). Koska kampa on numeroitu myös toiselta puolelta, voit tehdä kamman toiseen päähän nyt toisen tähkän joko samaa tai erilaista mallia käyttäen.

8. Kun tähkät ovat kuivuneet, vedä ne varovasti pois kammasta. Vinkki! Tähkistä voi tehdä hyvin erinäköisiä kiertämällä ne piikkien ympärille erilaisilla tavoilla ja erilaisia etäisyyksiä käyttämällä.

9. Asettele tähkät kauniisti mustaksi maalatulle pyöreälle puunpalalle ja liimaa ne kiinni. Liimaa takapuolelle koruneula kiinnikkeeksi.
 

Alkuperäinen ohje Halmbroch, Strömsö 22.11.2008
Käännös Jenna Yli-Knuuttila

 

Lisää kommentti

Muistathan, että olet vastuussa siitä, mitä kirjoitat. IP-osoitteesi tallennetaan.

12 plus 0 =
Suorita mainittu laskutoimitus ja syötä vastaus kenttään. Esimerkiksi 1+3 = 4
Laskutehtävän tarkoituksena on estää koneellinen roskapostitus. Pahoittelemme lisävaivaa.

Kommentit

Ei kommentteja.

Ohjelmat