Kommentit
Ei kommentteja.
Talvella vihannestiskillä iskee ahdistus. Mitä tomaatteja laajasta valikoimasta pitäisi valita, jos haluaa syödä mahdollisimman eettisesti? Kumpi painaa eettisen kuluttajan omatunnon puntarissa enemmän: laittoman siirtotyöläisen poimima espanjalainen tomaatti vai ilmastopäästöiltään raskas kotimainen kasvihuonetomaatti? Entä mitä vikaa on hollantilaisissa ja israelilaisissa tomaateissa?
YleX:n Aino kävi tomaattiostoksilla tutkija Marko Juntusen kanssa, joka on vieraillut Espanjan Almerian kasvihuonealueella. Millaisia tomaatteja tutkija syö talvella kaikkein mieluiten?
Marko Juntunen suosittelee talvella säilyketomaatteja ja aurinkokuivattuja tomaatteja. Aurinkokuivattuja tomaatteja voit pilkkoa tavallisen vihersalaatin sekaan. Mausteinen tomaattikeitto lämmittää kovallakin pakkasella.
Tomaattikeitto
2 rkl oliiviöljyä
2 - 3 sipulia
3 - 4 valkosipulinkynttä
1 - 2 kasvis- tai yrttiliemikuutiota
2 tlk (400 g) säilöttyjä tomaatteja
ripaus suolaa, mustapippuria ja chiliä
basilikaa
oreganoa
0,75 l vettä
ranskankermaa
1. Kuullota öljyssä hienoksi silputut sipulit ja valkosipulit.
2. Kaada kattilaan vesi, veteen liuotettu kasvis- tai yrttiliemi, tomaatit ja kuullotetut sipulit ja valkosipulit.
3. Mausta ja anna hautua miedolla lämmöllä puolisen tuntia.
4. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa mausteita.
5. Lisää ranskankermaa maun mukaan ja pehmennä keitto sauvasekoittimella.
6. Anna keiton vielä kiehahtaa hetki.
Reilulla kauppalistalla banaanit ja teet
Nyt etsitään eettisintä pizzantäytettä
Maatalous- ja metsätieteellinen tiedekunta
Elintarviketurvallisuusvirasto
Suomen luonnonsuojeluliitto
WWF
Dodo
Animalia
Luomukauppa Samsara
Luomutietopankki
Reilu kauppa
Kotimaiset kasvikset
Kulutusjuhla
Kuningaskuluttaja
Yhteishyvä: Vastuullinen kuluttaja
Veganismi
Lihasyöjät
Ei kommentteja.
YLE TV1 torstaisin klo 19.30
YLE FST5 su klo 17.15
Lisää kommentti