Vanha tietokone jatkaa elämäänsä koruina

Ti, 2009-05-26 11:20
Tietokoneen näppäimistä syntyy koru. Kuva: Strömsö

Kierrätyskeskukseen menossa olevan tietskarin näppäimistä, johdoista ja muista tilpehööreistä voi askarrella lähes futuristisia koruja.

Ota vanhasta tietokoneesta kaikki irti, kirjaimellisesti. Askartelemalla itse saat aikaan persoonallista jälkeä, ehkä tuulahduksia 80-luvustakin.

Eniten askartelumateriaalia saa irti näppäimistön nappuloista. Itse tietokoneen keskusyksiköstä voi löytyä askartelukäyttöön yksi jos toinenkin ruuvi ja värikäs johto. Tietokoneen näyttöön ei pidä kuitenkaan mennä koskemaan - siitä voi saada sähköiskun.


Tarvitset näitä:

 • pora
 • naskali
 • vahvaa liimaa
 • avainrenkaita
 • magneetteja
 • sormuspohjia
 • koruvaijeria
 • korulukkoja
 • korujen väliosia jne.
   

Tee näppäimistä magneetteja ja sormuksia liimaamalla niitä magneettiin tai sormuspohjaan. Näppäinten sivuille on helppo porata reikiä, joista ne voi pujottaa koruvaijeriin. Laita pieniä korujen väliosia näppäinten väliin ja kiinnitä korulukko.

Korutarvikkeita myyvät askartelutarvikeliikkeet ja nettikaupat. Valikoimissa on esimerkiksi hopeisia korujen osia.

Tärkeää!
Ennen kuin ryhdyt kierrättämään kodin elektroniikkaa, tarkista paikallisesta kierrätyskeskuksesta, mitä osia laitteesta voi irrottaa itse turvallisesti. Esimerkiksi tietokoneen näyttöä ei saa hajottaa osiin, sillä siitä voi saada hengenvaarallisen sähköiskun.


 

Toimittaja Lee Esselström, kääntäjä Jenna Yli-Knuuttila

Strömsö 12.11.2006
 

 

Lisää kommentti

Muistathan, että olet vastuussa siitä, mitä kirjoitat. IP-osoitteesi tallennetaan.

2 plus 4 =
Suorita mainittu laskutoimitus ja syötä vastaus kenttään. Esimerkiksi 1+3 = 4
Laskutehtävän tarkoituksena on estää koneellinen roskapostitus. Pahoittelemme lisävaivaa.

Kommentit

Jos näkisin jonkun naisen kantavan ylpeänä IDE-kaapelia ranteensa ympärillä, niin nauraisin itseni tärviölle. Tietokoneromu on niin arkisen rumaa romua, että ei siitä kauniita koruja saa millään konstilla.
Heittäkää ne suosiolla vain roskiin, jotta ette joutuisi naurunalaiseksi.

Vanhoille tavaroille uutta käyttöä! Se on vaan ihmisten asenteesta kiinni miten ottaa vastaan jotain uutta ja erikoista. Kannatan!

Kaippa tuosta tietokoneesta tai sen osista saisi kauniimpiakin "koruja" kun oikein tekemällä tekeen. Kuvien korut on varmaan joku vitsi, paitsi että ei naurata. Helpommin ja toimiviakin saattaisi saada kun tekisi osista pilkkejä : ))

Ei kai siitä näytöstäkään mitään hengenvaarallista sähköiskua saa, kunhan muistaa ottaa pistokkeen seinästä :)

Korujen kauneudesta voi olla sitten montaa mieltä, mutta kyllä tuo Delete-sormus minusta aika hauska on.

Näytöstä (ainakin kuvaputkinäytöstä) voi saada mojovan tällin jopa useiden kymmenien minuuttien jälkeen siitä kun se on viimeksi ollut päällä. Tämä sama pätee ihan televisioitakin. Ihan vain sen vuoksi, että niistä löytyy kondensaattoreita niinkin kivalla jännitteellä kuin 20000 volttia (vertailun vuoksi, seinästä tulee ulos 230V). Ja kondensaattorit tyhjenevät hitaasti - mitä järeämpi varauskyky, sitä hitaammin.

Ja kaikille "mitä pskaa"-kommentoijille: Jos ei pidä jostakin tietystä toteutustavasta, niin koko konseptia ei pidä vetää pöntöstä alas vain sen takia.

Täältä voi kysellä kierrätystavaraa/koruja/(jääkaappi)magneetteja - ainakin toistaiseksi tilaustyönä:
http://www.atkkierratys.com/

Ohjelmat