Vetostoppari – pysäytä veto ja säästä lämmityskuluja

Ke, 2009-12-09 15:25
Vedon pysäyttäjä eli vetostoppari oven eteen. Kuva: Strömsö

Vanhassa vetoisessa talossa ei aina tiedä, mistä reikien tilkitseminen talveksi pitäisi aloittaa. Ikkunoita varten on teippiä, ja nyt on ovienkin alta tulevaan vetoon lääke: vetostoppari.

Kaivele kankaanloppuja kaapista sekä vanhentuneita ryynejä ruokakomerosta ja tee helposti ja nopeasti Leen vetostoppari, joka toimii talvipakkasilla ainakin ensiapuna. Oven alle laitettava kangasmakkara saa sisäilman tuntumaan hieman miellyttävämmältä. Se voi myös säästää muutaman lantin lämmityskuluissa. Irrotettava päällinen on myös helppo pestä.

Tarvitset näitä:

  • puuroriisiä tai muita vanhentuneita ryynejä (vaihtoehtoisesti 1–2 pakettia herneitä)
  • jäännöskankaita, noin 110 x 50 cm
  • puuvillanauhaa, noin 45 cm


Tee näin:


1. Mittaa ovi. Leen oviaukon leveys on 84 cm. Lisää molempiin päihin 12 cm saumanvaraa, näin Leen päälliskankaan leveydeksi tulee yhteensä 108 cm. Sisäpussiin riittää 3 cm:n lisäys, joten kankaan leveydeksi tulee 87 cm.
2. Leikkaa päälliskangas mittojen mukaan. Leen kankaan mitat ovat 24 x 108 cm. Kannattaa valita kuviollinen, ei liian tumma eikä vaalea kangas, jotta pöly ja lika eivät heti näy.
3. Käännä kankaan molempiin reunoihin päärmeet ja ompele ne. Ompele sitten pitkät sivut yhteen niin, että muodostuu pitkä putki, joka on auki molemmista lyhyistä päistä.
4. Leikkaa sisäkangas esimerkiksi vanhasta lakanasta. Leen kankaat mitat ovat 22 x 87 cm. Ompele kankaasta pussi ja jätä toiselle lyhyelle sivulle aukko.
5. Käännä pussi oikeinpäin ja täytä noin ⅔ pussista puuroriisillä. Pussiin mahtuu reilu kilo puuroriisiä. Jos pussiin laittaa liikaa riisiä, siitä tulee aivan liian jäykkä eikä se asetu yhtä juohevasti ovenrakoon.
6. Ompele riisiä sisältävän sisäpussin lyhyt pää kiinni.
7. Pujota päälliskangas sisäpussin päälle ja solmi lyhyiden päiden ympärille puuvillanauhat niin, että stoppari näyttää paukkukaramellilta.

Vinkki! Jos haluat voit koristella päälliskankaan ennen kuin ompelet siitä pussin. Voit käyttää esimerkiksi brodeerausta tai pitsinauhaa tai ommella päälliskankaasta koiran, kissan tai tuhatjalkaisen. Jos teet vetostopparin useampiin oviin, malli kannattaa pitää yksinkertaisena valmistamisen nopeuttamiseksi.
    

Alkuperäinen juttu Dragstoppare Strömsö 29.11.2009
Kääntäjä Jenna Yli-Knuuttila

 

Lisää kommentti

Muistathan, että olet vastuussa siitä, mitä kirjoitat. IP-osoitteesi tallennetaan.

15 plus 1 =
Suorita mainittu laskutoimitus ja syötä vastaus kenttään. Esimerkiksi 1+3 = 4
Laskutehtävän tarkoituksena on estää koneellinen roskapostitus. Pahoittelemme lisävaivaa.

Kommentit

Ja tervetuloa hiiret! : )

sisältönä voi käyttää kissanhiekkaa ei tule hiiret ja taipuu hyvin

Kiitos vinkistä miimi!

jep kannattaa sitten katsoa että ilma vaihtuu jostain
kuitenkin...

Ohjelmat