Kaulaliina syntyy haarukkavirkkauksella

Pe, 2009-02-27 15:57
Kaulaliina haarukkavirkkauksella. Kuva: Strömsö

Virkkaa hauska kaulaliina - tekniikkana on vanha haarukkavirkkaus ja lankana paksuhko lanka, jolloin lopputulos on näyttävämpi. Strömsön langat on värjätty kasvein.

Haarukkavirkkaus on vanha tekniikka, jota voi tehdä hieman erilaisilla tavoilla ja eri käyttötarkoituksiin. Tässä ohjeessa Lee käyttää melko paksua kasvivärjättyä lankaa.

Sininen lanka on värjätty morsingolla erilaisissa voimakkaissa väriliemissä, keltainen lanka samettikukalla ja vihreä morsingolla sekä pietaryrtillä. Tämän yksinkertaisen ohjeen mukaan voit virkata kaulaliinan.


Näitä tarvitset:

  • lankaa
  • virkkuukoukku, valitse koukun koko langan mukaan
  • (pitsi)haarukka, haarukoita saa lankaa myyvistä liikkeistä


Tee näin:

1. Katso ohjeet videolta, niin saat käsityksen työn aloituksesta ja kulusta (video on ruotsinkielinen):

Get the Flash Player to see this player.


Haarukkavirkkaus. Kuva: Strömsö2. Virkkaa niin monta silmukkaa kuin haluat tai haarukalle mahtuu ja vedä sitten silmukat pois haarukasta. Jatka työtä pujottamalla kolme viimeistä (ylintä) silmukkaa takaisin haarukkaan ja jatka kunnes nauha on haluamasi pituinen.

3. Ota nauha pois haarukasta, kun olet tyytyväinen sen pituuteen. Laske silmukat ja tee lisää nauhoja haluamillasi väreillä. Nauhoja voi käyttää moneen eri tarkoitukseen, ne voi esimerkiksi yhdistää ketjusilmukoilla kukiksi jne. Mutta jos haluat suoria pituuksia esimerkiksi kaulahuivia tai huopaa varten, voit käyttää alla olevaa ohjetta.

Haarukkavirkkaus. Kuva: Strömsö4. Nauhojen yhdistämiseksi laita ne ensin vaakatasoon vierekkäin niin että toinen nauha on toisen yläpuolella. Vie virkkuukoukku alemman nauhan yläreunan kahden ensimmäisen silmukan läpi ja ota kaksi silmukkaa ylemmän nauhan alareunasta ja vedä ne sitten ensimmäisten silmukoiden läpi. Letitä nauhat tällä tavalla yhteen ottamalla kaksi silmukkaparia vuorotellen ylemmästä ja alemmasta nauhasta.

5. Yhdistä niin monta nauhaa, että työ on haluamasi levyinen.

Haarukkavirkkaus. Kuva: Strömsö6. Lee on päätellyt kaulaliinan pitkät sivut, jotta ne näyttäisivät viimeistellymmiltä. Ota kaksi silmukkaa reunasta koukulle, tee langankierto ja vedä lanka silmukoiden läpi, virkkaa kaksi ketjusilmukkaa, ota taas kaksi silmukkaa koukulle jne. Viimeistelyn voi tehdä myös monella eri tavalla oman maun mukaan. Kokeile itse!

7. Kaulaliinan päät viimeisteltiin kiinteillä silmukoilla. Niihin voi myös lisätä vaikkapa hapsut.
 


Aiheesta lisää:

Lee värjää lankoja morsingolla


Toimittaja: Lee Esselström Lähde: Strömsö 14.10.2007
Kääntäjä: Jenna Yli-Knuuttila
 

Klikkaa ensimmäistä kuvaa päästäksesi kuvagalleriaan:

Kommentit

todella ruma , mielummin tavallinen virkkaus ilman haarukkaa

Hauskaa, että huomaatte ajassa olevan mukavan asiankin, joka ei liity turhamaisuuteen ja ulkonäköön (Helsinkiin).
Kivan näköinen huivi, mutta aika työläs tapa. Virkkaaminen ja kutominen tarjoaa niin monia mahdollisuuksia ja antaa onnistumisen tunnetta uudelleen ja uudelleen.

Aivan ihanat värit! Muutoin kyllä liian työläs, ainakin minulle

Haarukkavirkkaus on helppoa ja nopeaa, samoin yhdistäminen. Kiva tekniikka, eikä ollenkaan liian työläs.

Todella kivaa että vanhat käsityötaidot ja tekniikat otetaan uudelleen käyttöön, tämäkin tekniikka on miltein kadonnut kun sitä ei edes käsityön opettajat osaa opettaa.
Hyvä Lee!
Kiitos ihanasta ja aina niin idearikkaasta ohjelmasta. Mukavaa Kevättä ja ihanaa alkavaa kesää käsitöiden parissa.

Ihanaa,että löysin tämän sivun ja tuo videopätkä on ainakin minulle ihan ehdoton,että näen miten se tapahtuu.
Olen kerran kokeillut tätä,kun tein käsityöklubilla kaulaliinan,joka jäi vain yhdistämättä,mutta haarukka on myös vielä tallella,mutta en muistanut enää kuinka se tapahtuu.

EN OSAA KIITTÄÄ KYLLIN NÄIDEN SIVUJEN TEKIJÄÄ!

Ohjelmat