Muistot talteen norjalaisella tilkkutyötekniikalla

Ti, 2009-05-19 11:39
Tilkkujen uusi elämä: taustablokkitekniikka. Kuva: Strömsö

Käytöstä poistetut tyynyliinat tai lapsuuden muistot saavat tilkkutöissä uuden elämän ja uudet tarinat. Strömsön Lee toi Norjasta Suomeen taustablokkitekniikan.

Lee Esselström vieraili Norjassa tekstiilitaiteilija Gerd Gellein Merkesdalin luona ja oppi erityisen tilkkutyötekniikan, jota Gerd kutsuu nimellä taustablokki. Gerd käyttää tekniikkaa usein taustana muille tekstiilitekniikoille, kuten esimerkiksi applikaatiolle ja brodeeraukselle.

Tekniikkaa kokeillakseen Lee keräsi erilaisia lapsuudestaan tuttuja kankaita; keittiön ikkunassa 1970-luvulla olleet verhot, tyynyliinat, jotka hänen vanhempansa saivat häälahjaksi ja muita muistorikkaita tekstiilejä.

Taustablokkitekniikalla voit ommella mieluisat kangaspalat vaikkapa tyynyiksi tai peitoiksi, muun muassa. Alla käydään läpi tekniikan vaiheet.


Tarvitset näitä:

  • tilkkutöihin tarkoitettu leikkuumatto
  • rullaveitsi
  • tilkkutöihin tarkoitettu viivain
  • kankaita (mielellään kuutta eri kuviota)
     


Tee näin:

Leikkaa kuusi yhtä suurta neliötä. Kuva: Strömsö1. Leikkaa kankaista kuusi yhtä suurta neliötä. Leen tilkut ovat kooltaan 28 x 28 cm.

2. Laita kankaat päälletysten, mieluiten niin että toistensa kaltaiset kuviot eivät ole aivan päällekkäin. Näin saat mahdollisimman paljon vaihtelua.

Viivaimen asettelu. Kuva: Strömsö3. Kuvittele näkymätön keskiviiva pystysuoraan neliön keskelle. Laita viivain kuvitellun keskiviivan oikealle puolelle, hieman vinoon ja vähintään 2 cm:n etäisyydelle ulkoreunasta.


Kaikki kankaat leikataan kerralla. Kuva: Strömsö4. Tee ensimmäinen leikkaus viivainta pitkin kerralla kaikkien kankaiden läpi.

Päällimmäinen tilkku laitetaan pinon alimmaiseksi. Kuva: Strömsö

5. Nosta nyt leikatuista paloista päällimmäinen ja laita se pinon alimmaiseksi.


6. Nyt tilkut ommellaan taas yhteen uusien pariensa kanssa. Käytä suoraa ommelta. Sinun ei tarvitse peruuttaa, koska päälle tulee myöhemmin useita saumoja, jotka lukitsevat edelliset saumat. Ompele lankaa katkaisematta kaikki tilkut kiinni toisiinsa muutaman senttimetrin välein, niin tilkut pysyvät oikeassa järjestyksessä.
Kuva: Strömsö


7. Leikkaa ensimmäinen tilkku irti ja paina saumaa silitysraudalla. Aseta tilkku nurinpäin pöydälle. Käy läpi loput tilkut samalla tavalla.
Kuva: Strömsö
8. Nyt kaikki tilkut ovat nurinpäin pinossa pöydällä. Käännä pino ylösalaisin, niin tilkut tulevat taas oikeaan järjestykseen.

Toinen leikkaus. Kuva: Strömsö9. Sitten on vuorossa toinen leikkaus. Kierrä pinoa neljänneskierros, aseta viivain taas vinoon keskiviivan oikealle puolelle ja leikkaa.

Tilkut vaihtavat paikkaa. Kuva: Strömsö
10. Vaihda jälleen pienempien tilkkujen paikkaa. Voit edelleen ottaa päällimmäisen ja laittaa sen pinon alimmaiseksi tai tee tällä kertaa kaksi vaihtoa, koska nyt kyseessä oli toinen leikkaus, näin saat enemmän vaihtelua. Voit hieman kurkistaa pinoon ja katsoa, näyttävätkö parit hyvältä vai pitääkö tilkkujen paikkaa vaihtaa vielä kerran.

11. Ompele tilkut taas yhteen ja toista prosessia niin kauan että pääset neliön ympäri, eli yhteensä neljä leikkausta, neljä yhteenompelua ja neljä silitystä.

Kuva: Strömsö12. Nyt sinulla on kuusi erilaista tilkkua, joissa on käytetty samanlaisia kankaita, ja jokainen tilkku koostuu yhdeksästä kentästä. Vaikka olisit ollut tarkka, tilkut eivät todennäköisesti ole enää täysin samankokoisia, joten käytä pienintä tilkkua mittana ja leikkaa reunat suoriksi ja siisteiksi niin että kaikista tilkuista tulee taas yhtä suuria.

13. Ompele taustablokeista valitsemasi työ. Voit myös jatkaa ja tehdä useampia tilkkuja kuuden sarjoissa (rullaveitsellä ei voi leikata kuutta kerrosta enempää). Leellä on kolme sarjaa, joissa kussakin on kuusi tilkkua, yhteensä 18 tilkkua, joista Lee tekee vähitellen vielä suuremman peiton.
 
 
 

Gerd Gellein Merkesdal on tilkkutöiden mestari

Alkuperäinen ohje Lappteknik: Bakgrundsblock, Strömsö 10.5.2009

Jatkoa tilkkutekniikan käyttöön löydät Strömsön sivulta

 


Toimittaja Lee Esselström, kääntäjä Jenna Yli-Knuuttila

 

Lisää kommentti

Muistathan, että olet vastuussa siitä, mitä kirjoitat. IP-osoitteesi tallennetaan.

2 plus 5 =
Suorita mainittu laskutoimitus ja syötä vastaus kenttään. Esimerkiksi 1+3 = 4
Laskutehtävän tarkoituksena on estää koneellinen roskapostitus. Pahoittelemme lisävaivaa.

Kommentit

eikö tästä pitänyt jatkaa ,jotain päälle ommeltua ,tuntuu että työ jäi kesken .tilkkutyöt myöskin rakkaana harrastukena.

Näistä syntyneistä tilkkukappaleista on tarkoitus koota sitten isompi työ. Lee ompeli tilkkuja 18 ja tekee ne isoksi peitoksi.

Onko tiedossa milloin se jakso tulee, missä Lee tekee tätä tilkku peittoa eteenpäin? Entä milloin alkavat strömsön uudet jaksot tälle syksylle, kun en mistään löydä tietoa.

Strömsön uudet jaksot alkavat su 11.10.2009
Selvitettelen tilkkuasiaakin ja palaan asiaan!

t Ulla

Tilkkutekniikasta on tulossa vielä kaksi juttua Strömsöhön. Jaksot tulevat ulos syksyllä tai viimeistään ensi keväänä, kertoo Lee.

Tätä täytyy joskus kokeilla. Kankaista ei ainakaan ole pulaa, niitä pursuu kaikki paikat. Mies saa hermoromahduksen mun kankaiden ja muiden tykötarpeiden kanssa.

hei.Mistä löydän ohjeen strömsön virkattuun peittoon, joka näytettiin samassa jutussa kuin Leen uusi tilkkutekniikka.
Peitto oli ruskean ja punaisen sävyinen.

Olisiko se tämä: Virkad pläd med mormorsrutor http://svenska.yle.fi/matochfritid/hobbyartikel.php?id=1371

Ohjelmat