Muotokuva muovihelmistä

Ti, 2009-03-31 13:21
Muotokuva muovihelmistä. Kuva: Strömsö

Muovihelmet, silityshelmet, hamahelmet – tällä materiaalilla on monta eri nimeä. Vaatimattomista muovinpaloista voi tehdä aivan oikeita taideteoksia. Strömsön ohjeella syntyy mustavalkoinen muotokuva.

Helmiharrastuksesta on tullut suosittu viime vuosina. Lopputulos muistuttaa rasteripisteitä, joihin on totuttu esimerkiksi poptaiteessa.
 

Tarvitset näitä:

  • muovihelmiä (harmaita, mustia ja valkoisia)
  • kuva (ja tietokone)
  • läpinäkyviä alustoja helmille
  • erittäin vahva kaksipuolinen helmialustatöihin tarkoitettu liima-arkki
  • puulevy tai paksu kartonki
  • maalia
     

Tee näin:

Muokkaa kuvaa tietokoneella, jotta kuviosta tulisi selväpiirteisempi. Kuva: Strömsö1. Ota kuva ja muokkaa sitä tietokoneella. On olemassa tietokoneohjelmia, jotka muuttavat kuvan helmialustakuvioksi, mutta käsistään kätevä voi helposti tehdä oman kuvion. Voit samentaa kuvaa ja lisätä kontrastia, jotta kuviosta tulisi selväpiirteisempi. Voit leikkiä erilaisilla väriyhdistelmillä ja kontrasteilla – ota tauluusi vaikutteita vaikkapa Andy Warholin taideteoksista. HUOM! Ota huomioon, että kuviosta tulee peilikuva, joten jos esimerkiksi kirjoitat tekstiä, se täytyy kääntää peilikuvaksi ennen aloittamista.

Leikkaa kuva haluttuun kokoon ja aseta helmialustat sen päälle. Kuva: Strömsö2. Leikkaa kuva haluttuun kokoon ja aseta helmialustat sen päälle. Sovita alustat oikeaan kohtaan ja laske helmien lukumäärä, jos et tee täsmälleen alustojen kokoista työtä.

 

 

 
3.
Sahaa sopiva puulevy samankokoiseksi kuin kuva (voit myös maalata sen reunat tässä vaiheessa tai vasta lopuksi, kun selviää, mikä väri sopii työhön parhaiten). Tee ripustus jo nyt, ettet vahingoita kuvaa myöhemmin. Poraa vino reikä puulevyyn sille puolelle, josta tulee takapuoli. Ole tarkkana, että reikä tulee keskelle äläkä poraa aivan levyn läpi asti.

Kuva: Strömsö4. Asettele helmet alla olevan kuvan mukaisesti. Tässä kuvassa on käytetty vain kolmea väriä, ja on aika helppo nähdä, mikä väri on hallitseva alustan minkäkin piikin alla.


 

 

Kuva: Strömsö5. Kun olet asetellut koko kuvion, voit vielä korjata sitä ja vaihtaa jonkin helmen toiseen, jos lopputulos ei näytä tarpeeksi hyvältä. Ajattele kuvaa kokonaisuutena ja yritä katsoa sitä kauempaa.

 

 

Kuva: Strömsö6. Kun olet tyytyväinen kuvaan, liimaa sen päälle varovasti kaksipuolinen liima-arkki. Irrota suojapaperi ensin osasta reunaa arkin toiselta puolelta ja paina liima-arkki helmiä vasten, laita sitten jotakin työn päälle painoksi ja poista loput suojapaperista.

 
Hiero liima-arkkia niin, että helmet tarttuvat siihen kunnolla. Kuva: Strömsö

7. Hiero liima-arkkia niin, että helmet tarttuvat siihen kunnolla.

Irrota jäljellä oleva suojapaperi. Kuva: Strömsö
8.
Irrota jäljellä oleva suojapaperi.

 

 

  

 

Liimaa päälle puulevy, joka on täsmälleen yhtä suuri kuin kuva. Kuva: Strömsö9.
Liimaa päälle puulevy, joka on täsmälleen yhtä suuri kuin kuva. Ole tarkkana, ettei levy mene vinoon, koska sitten levyä ei voi enää siirtää. Pidä myös huoli, että ripustuskolo tulee kuvan yläreunaan, jotta kuva tulee oikein päin.

10. Paina levy kunnolla kiinni ja käännä sitten työ niin, että helmialustat tulevat ylöspäin.

Kuva: Strömsö
11.
Irrota alustat varovasti ja paina kiinni helmet, jotka eivät ole tarttuneet liima-arkkiin.

12. Voit maalata puulevyn reunan sopivalla värillä.

13.
Anna työn kuivua ja ripusta se seinälle.


Vinkki!
Jos teet oikein suuren kuvan, voit liimata sen osissa siten, että jätät liima-arkin suojapaperin irrottamatta toiselta puolelta. Saat helmialustat käyttöösi, eikä sinun tarvitse ostaa niin monta alustaa, vaikka tekisitkin suuren kuvion.
 

Lähde: Strömsö 18.11.2007
Toimittaja Lee Esselström
Kääntäjä Jenna Yli-Knuuttila

 

 

Kommentit

Z4XCJm nvzvhxbmhngd, [url=http://scqgakidkmem.com/]scqgakidkmem[/url], [link=http://fevvxwzhcxhd.com/]fevvxwzhcxhd[/link], http://hoqdnsgqntbe.com/

Ohjelmat