Patalappu koukkuamistekniikalla

Ma, 2009-03-02 09:52
Punaiset pannulaput on tehty koukkuamalla. Kuva: Strömsö

Koukkuaminen on neulomisen ja virkkaamisen välimuoto. Tekniikka tunnetaan myös tunisialaisena ja afganistanilaisena virkkauksena. Kokeile Strömsön ohjeella patalapun koukkuamista.

Koukkuaminen on vanha tekniikka, joka on ikään kuin neulomisen ja virkkaamisen välimuoto. Sen sanotaan olevan molempien tekniikoiden edeltäjä. Koukkuaminen oli hyvin suosittua 1800-luvulla ja tavallista vielä 1950-luvulla, mutta nykyään se on melkein unohdettu tekniikka. Ennen tällä tekniikalla tehtiin vaatteita, lapasia, sukkia, pesuriepuja, huopia ja terveyssiteitä. Tekniikkaa kutsutaan myös tunisialaiseksi tai afganistanilaiseksi virkkaukseksi.

Patalappu on hyvä työ tekniikan kokeilemiseksi.

Näitä tarvitset:

  • Koukkuamiskoukku (näyttää virkkuukoukun ja neulepuikon risteytykseltä)
  • Lankaa

Koukkuamisen ohjevideo, josta käy ilmi koukkuamisen kaikki työvaiheet (video on ruotsinkielinen):

Get the Flash Player to see this player.Tee näin:

Koukkuaminen. Kuva: Strömsö1. Aloitus. Tee haluamasi määrä ketjusilmukoita. Niistä muodostuu työn leveys. 30 silmukasta tulee keskikokoinen patalappu, jos käytät paksua lankaa ja koukkuamiskoukkua nro 5.

Koukkuaminen. Kuva: Strömsö2.
Ensimmäinen poimintavaihe. Työnnä koukku toiseen ketjusilmukkaan koukusta laskien, kierrä lanka koukulle, vedä se silmukaksi ja jätä koukulle. Poimi näin koukulle kaikki kerroksen ketjusilmukat, myös viimeinen ketjusilmukka. Silmukoiden tulee olla yhtä suuria ja melko tiukkoja.

3.
Ensimmäinen paluuvaihe. Tee yksi ketjusilmukka. Tämä ketjusilmukka tehdään aina joka paluuvaiheen alussa, se on niin sanottu reunasilmukka. Ilman sitä reunasta tulee vino. *Ota lanka koukulle ja vedä se koukulla olevien kahden seuraavan silmukan läpi.* Toista *-* kerros loppuun, kunnes koukulla on yksi silmukka jäljellä.

Koukkuaminen. Kuva: Strömsö4.
Toinen poimintavaihe. *Työnnä koukku edellisen kerroksen pystysuoraan silmukkaan, ota lanka ja jätä silmukka koukulle. Toista *-*. Muista ottaa lanka myös edellisen kerroksen reunasilmukan läpi.

5.
Toista poimintavaihetta ja paluuvaihetta, kunnes patalappu on niin iso kuin haluat.

6.
Päätä työ tekemällä kerros piilosilmukoita. Ne virkataan kuten poimintavaiheessa, mutta lanka otetaan ja vedetään silmukan läpi samalla kertaa eikä siis jätetä koukulle.

7.
Katkaise lanka ja päättele.

Koukkuaminen. Kuva: Strömsö8.
Patalappu voidaan reunustaa kiinteillä silmukoilla, jotka tehdään erivärisellä langalla. Ripustuslenkki virkataan ketjusilmukoilla, joista tehdään rengas. Virkkaa vielä kerros kiinteitä silmukoita lenkin ympärille.
 

 

Toimittaja: Lee Esselström Lähde: Strömsö 21.9.2008
Kääntäjä: Jenna Yli-Knuuttila

 

Klikkaa ensimmäistä kuvaa päästäksesi kuvagalleriaan:
 

Lisää kommentti

Muistathan, että olet vastuussa siitä, mitä kirjoitat. IP-osoitteesi tallennetaan.

2 plus 2 =
Suorita mainittu laskutoimitus ja syötä vastaus kenttään. Esimerkiksi 1+3 = 4
Laskutehtävän tarkoituksena on estää koneellinen roskapostitus. Pahoittelemme lisävaivaa.

Kommentit

Hei,

Hieno juttu. Hyvä video. Mun täytyy heti lähteä kokeilemaan.
Kiitos. Lisää ohjeita.

Ihana juttu oppii toi ..varsinkin kun taas on syksy tulossa ja tekee mieli tehdä käsitöitä.Mistähän löytää noin pitkän virkkukoukun?

Koukkuamiskoukkuja myyvät tavalliset käsityöliikkeet!

Niin hyvä ohjelma! Katson ruotsin puolella,enkä lakkaa ihmettelemästä kunka iloista ja kilttiä jengiä olette ja niin hyviä tekemään!

Ihana käsityö! Aina tekee mieli kokeilla kaikkia uusia tekniikoita ja sitten on sata käsityötä kesken. Onneksi minulla ei ole koukkuamiskoukkua, muuten pitäisi heti kokeilla.

Ullaville tiedoksi ...ihan totta! Luuletko että on joka käsityöliikkeessaä? Vastaus on Ei todellakaan.Ehkä Tunisialisessa tai Afganistanilaises- sa liikkeessä ja niitähän on joka kulmassa? hmmm

Hakusanalla "koukkuamiskoukku" löytyy nettikauppoja, jotka myyvät monenkokoisia koukkuamiskoukkuja, hinnat vaihtelee 5 euron molemmin puolin riippuen koukun koosta. Ei kun koukkuamaan!

Koukkuaminen on hauskaa! Ostin Tarjoustalosta langanhakureissulla kummallisen näköisen välineen tietämättä, mikä se oli. Muutama viikko myöhemmin tuli tämä ohjelma, käyttötarkoitus oli jo ennen selvitetty ja peruskokeilut valmiina. Tarjoustalot, Vapaavalinnat, Säästöpörssit, Robinhoodit yms vastaavat paikat kannattaa siis tarkistaa koukunpyydystysretkillä, Halpahallistakin kuvittelisin löytyvän.

Ohjelmat