Ma, 2009-05-11 15:03
Euroviisuiltoina katetaan Moskovan kunniaksi pöytään pääkaupunkilaissalaattia, suolakurkkuja ja valkosipulisia suharikeja. Ja kyytipojaksi teetä, hillosilmällä.
Olin juuri ystävättären synttäreillä, herkuista notkuvien pöytien ääressä. Minun ja muutaman muun vieraan käsi kävi tiuhaan mitättömimmän näköisessä kulhossa: tarjolla oli krutonkeja. Mutta ah, miten ne olivatkin niin hyviä, suolaisia ja mukavan mausteisia.
Maussa oli jotain tuttua. Syykin selvisi: nämähän olivatkin aitovenäläisiä suharikeja, lennätetty Suomeen Venäjän-tuliaisina. Makuna pekoni ja valkosipuli. Tästä innostuneena kaivoin esiin ystävän antaman suharik-reseptin.
Suhariki eli leipäsnacksit
ruisleipää, kokonainen limppu tai viipaleita
rypsi- tai oliiviöljyä
valkosipulia (puristettuna tai hienoksi silputtuna tai vaihtoehtoisesti valkosipulijauhetta), paprikajauhetta, grillimaustetta, kuivattuja yrttejä tms.
suolaa
Leikkaa leipä pieneksi kuutioiksi. Paahda kuutiot öljyssä paistinpannulla rapeiksi. Laita paahdetut kuutiot kulhoon, ripottele päälle suolaa ja haluamaasi maustetta tai useampaa, sekoittele. Leipäkorput ovat valmiita nautittavaksi.
Toiset paistavat öljytyt leipäviipaleet rapeaksi uunissa ja maustavat ja paloittelevat ne paistamisen jälkeen. Palanpainikkeeksi suharikeille tarjotaan kylmää olutta. Venäläiset ovat snacksien suurkuluttajia - olut vaatii aina ruokaa seurakseen - vähintäänkin pähkinöitä tai kuivattua mustekalaa.
Helpot suolakurkut venäläisittäin
suolakurkkuja (aitoja, maitohappokäyneitä)
smetanaa
hunajaa
Lohko suolakurkut ja tarjoa ne smetanan ja hunajan kera. Kovettuneen hunajan saa notkeaksi mikroaaltouunissa muutamassa sekunnissa.
Salat stolitshnyi
Pääkaupunkilaissalaatti on italiansalaattityyppinen salaatti, josta on monia versioita. Salaatti asetellaan lautaselle keoksi ja keon huipulle raastetaan keitettyä kananmunan keltuaista.
paistettua kanaa
keitettyä perunaa
suolakurkkua
säilykeherneitä
majoneesia
keitettyä kananmunaa
hienoksi silputtua sipulia
persiljaa
Kuutioi jäähtynyt kana, perunat ja suolakurkku pieniksi kuutioiksi. Lisää silputtu sipuli, herneet ja majoneesi ja sekoita varovasti. Lisää keitettyä kananmunaa kuutioina tai isompina lohkoina, lisää persilja ja anna vetäytyä jääkaapissa muutama tunti.
Tshai eli tsaiju
Venäjällä teevesi keitetään samovaarilla (sam = itse, varit = keittää, siis itsekeittäjä). Tee haudutetaan kuumennetussa posliinikannussa ja siitä tehdään aina vahvaa. Jokainen laimentaa teen kiehautetulla vedellä vasta omassa kupissaan.
Teen sekaan laitetaan perinteisesti vadelmahilloa tai vaikkapa omenakuutioita, jotka syödään lopuksi lusikalla.
Lisää makunautintoja
Kuohuviinipullo avautuu pullon pohjasta pyörittämällä
Ruokamatka länteen - Setä Samulin sapuskoissa
Ulla Vuorela, YLE Olotila
Lisää kommentti