Korkokengissä on asennetta

Pe, 2008-12-26 17:12
Leena Sarvi. Kuva: Rita Trötschkes, YLE.

Korkeat korot tuovat käyttäjälleen itsevarmuutta. Kävelyä korkeilla koroilla pitää kuitenkin harjoitella, jotta kävely näyttää hyvältä. Erityisen mukavia korkokenkiä ei ole välttämättä olemassa, mutta hyvä lesti auttaa siinä, että kenkä istuu mallikkaasti jalkaan.

Syksyn kaupat ovat pullollaan trendikkäitä stiletti-, tolppa- ja kiilakorkoisia kenkiä. Uusi korkokenkien sukupolvi on siis jo rantautunut Suomeen. Korkokenkävillitys ja yleisön toivomus johtivat siihen, että syksyn muotimessut tarjosivat Leena Sarven korkkarikoulun kaikille messuvieraille.


Miksi korkokenkiä edes tulisi käyttää?

Muotialan ammattilainen Leena Sarvi suosittelee korkeita korkoja varsinkin niille suomalaisnaisille, joilla on lyhyet jalat. Korkokengät lisäävät pituuden vaikutelmaa, sillä niiden avulla lyhyet alaraajat näyttävät pidemmiltä. 

Parhaimmillaan hyvät korkokengät parantavat myös ryhtiä ja vahvistavat pohjelihaksia, hän sanoo. Tosin kovin korkeat korot ja huonosti istuvat korkokengät lisäävät polviin kohdistuvaa rasitusta.


- Valitettavasti korkokengillä ei voi korjata keskivartalon ylipainoa. Painonhallintaan auttaa vain oikea ruokavalio ja jumppa, jotka pienentävät vatsaa.  Oman hyvinvoinnin vuoksi kannattaa tehdä töitä. Tyylikäs nainen ei synny pelkistä korkokengistä, vaan siihen vaikuttaa tietysti koko olemus.

kuva: Arja Lento- Korkokenkiä kannattaa käyttää vain omasta halusta, sillä korkeat kengät vaativat käyttäjältään asennetta. Korkokenkiin liittyy seksikyyttä, juhlavuutta ja nostetta, sanoo Leena Sarvi.

- Suomalaisnaiset voisivat olla kuten eurooppalaiset sisarensa, jotka kävelevät arkisin korkeilla koroilla huolettoman näköisesti jopa nupulakivikaduilla, huomauttaa Leena Sarvi.

- Toivon, että suomalaisnaiset panostaisivat enemmän ulkonäköönsä ja käyttäisivät enemmän korkokenkiä, jotka toimivat heidän edukseen. Tietysti korkokengissä ei voi juosta eikä niitä voi käyttää, jos kantaa painavia tavaroita, muistuttaa Leena Sarvi.

 

Korkkarikoulun oppilaat oppivat tyylikkyyttä

- Kävelyn pitää olla nautinnollista, rauhallista ja naisellista, sanoo Leena Sarvi. Hän opastaa nuoria naisia, jotka kapuavat rohkeasti lavalle kokeilemaan tarjolla olevia korkeita korkoja.

- Nosta hartiat ensin ylös, vie ne sitten taakse ja laske hartiat sitten alas. Nyt hartiasi ovat oikeassa kohdassa, neuvoo Leena Sarvi Annaa, joka tepastelee lavan poikki reippain askelin. -Nosta vielä leuka ylös ja katso eteenpäin, kun kävelet.

kuva: Rita TrötschkesHän korjaa Annan eteenpäin nojaavaa asentoa ja kehottaa nuorta naista liikuttamaan myös käsiä.

 - Vasen kätesi on kuin sinkkukäsi, sillä elää omaa elämäänsä eikä liiku oikean käden tapaan rennosti. Anna oppii nopeasti ja harjoittelee vielä käsilaukun kuljettamista, kunnes vuoroon tulevat Pia ja Tytti.

Leena Sarvi korvaa myös Pian asentoa, askeleen pituutta ja hartioiden ryhtiä. Nuori nainen astelee lavalla määrätietoisen näköisesti. Sitten vuoroon tulee Tytti, jonka jalkaterän asentoa korjataan. Se näyttää liiaksi balettitanssijan viistolta kulmalta. Myös Tytin kävely näyttää pienen opetuksen jälkeen hyvältä.
 

 

Kenkäostoksilla

Leena Sarvi muistuttaa siitä, että ostopäätökseen ei pidä vaikuttaa kengän numero.

kuva: Arja Lento - Päkiän ja kannan suhde tulee olla oikea. Napakka ja miellyttävästi istuva kenkä, jossa on hyvä lesti ovat tärkeimmät asiat. Korkokenkien tulee olla tarkoituksenmukaiset ja koron korkeushan on maku- ja mukavuusasia, hän luettelee.

 - Kun löydät hyvät korkokengät, osta niitä samalla kaksi paria. Näin voit vuorotella niiden käyttöä ja kenkien käyttöikä ikään kuin pitenee.

-Jos kenkä on kovin ohutpohjainen, voi siihen laittaa geelimäiset päkiätyynyt, jotka helpottavat paineen tunnetta päkiässä. Korkkareilla kävelemisen oppii noin 3 kuukaudessa, mutta harjoittelua pitää toistaa päivittäin tunnin ajan. Tiskaa vaikka korkokengät jalassasi, jotta totut kenkiisi, ehdottaa Leena Sarvi.

 

Rita Trötschkes

Kommentit

Tampereen ainoa yksityinen kenkäkauppias Seija Mäkelä sanoo, että korkokenkien käyttöä on vaikea oppia enää vanhemmalla iällä, ellei ole tottunut korkeisiin korkoihin jo nuorena. Toisilla on myös niin leveä ja/tai paksu jalkaterä, että korkokenkiä on lähes mahdotonta löytää.

Tällöin korkokengät saattavat olla suorastaan vahingollisia käyttäjälleen. Kenkien valinnassa pitäisi ottaa myös huomioon se, käytetäänkö kenkiä ulkona vai sisällä. Tanssilattia vaatii liukkaan ja sileän pohjan. Ulkona liikkumiseen Seija Mäkelä suosittelee paksumpipohjaista (plato) korkokenkää.

Mitä mieltä olet suomalaisesta kenkäkulttuurista?

Suomalaisessa kenkäkulttuurissa ei ole minun mielestäni mitään vikaa. Asun itse keski-Euroopassa ja siksi Leena Sarven huomautus "Suomalaisnaiset voisivat olla kuten eurooppalaiset sisarensa, jotka kävelevät arkisin korkeilla koroilla huolettoman näköisesti jopa nupulakivikaduilla", tuntuu mielestäni eurooppalaisia ajatellen turhan yleistävältä. Hyvin pieni osa naisista kulkee täällä korkokengissä arkisin ja etenkin täällä Saksassa koetetaan valistaa naisia luopumaan liian korkeista koroista. Itä-Euroopassa korkeitten korkojen käyttö taas on enemmän tapa kuin poikkeus, mutta toisaalta naiset eivät ole siellä niin tasa-arvoisia miesten kanssa kuin meillä Suomessa tai Saksassa. Korkeitten korkojen jatkuva käyttö johtaa myös moninaisiin jalkavaivoihin joita on vaikeaa myöhemmin enää parantaa. Jatkuvasta jalkasärystä kärsivien naisten terveyskustannukset ovat myös suuret, joten kysyisin vakavasti onkohan korkokenkien käyttäminen todellakin sen arvoista. Seksikkyys ja "itsevarmuus" kuulostavat aika mitättömiltä perusteilta silloin kuin oma terveys on kyseessä. Minusta on hienoa, että suurin osa suomalaisista naisista uskaltaa panostaa arkena kenkiensä mukavuuteen, eivätkä koeta horjua korkokengät jalassa Suomen sääoloissa.

Olen samaa mieltä! mukavuus ennen kaikkea, sillä jos kengät ovat epämukavat se vaikuttaa myös naamaan ja mielialaan. Iloinen ja reipas olemus on parempi kuin naiseuden stereotypioiden toistaminen.

Oi oi en voisi koskaan luopua korkkareistani... olen jo 17v alkanut käyttää korkoja ja kommenttia on tullut..olen vain 160cm mutta kuulemma kävelen kuin malli xD mutta löytyy niitä tossuja myös minun kaapista... ja kun kerran on hoikka ja rinnaton niin täytyy sitä naisellisuutta jotenkin hakea lisää xD
ps.tunnen myös miehiä komeita sellaisia jotka vihaa korkkarei... eli meitä on moneen junaan =))

Rita muistuttaa vielä:

Leena Sarven sanoin "jokainen päättää itse, jättääkö korkojen tuoman nosteen hyödyntämättä".

Muistutan niitä, jotka aikovat kävellä koroilla tunnin päivässä, viisi viikonloppuisin: koroilla käveleminen aiheuttaa mm. iän myötä kantapäihin kivuliasta jalkaholvin tulehdusta ja luupiikkiä, joka kasvaa kantapäähän epänormaalin painerasituksen takia.

Totisinta totta jutussa on ainakin se, että on todella kauhean näköistä, jos käyttää korkkareita, eikä osaa niillä kävellä vaan kävellään polvet koukussa ja takapuoli pitkällä ! Itse olen sekä korkkareiden että lenkkareiden ystävä, tilanteen mukaan tietysti, työ- ja juhlakengät ovat yleensä melko korkeakorkoisia. Kävelläkin mielestäni osaan niillä, johtuen varmaankin voimistelu- ja tanssiharrastuksesta ja tietysti pitkästä käyttökokemuksesta.
Kyllä korkkarit yleensä ovat naisille eduksi, onpa sitten pitkä- tai lyhytjalkainen, joten korkkarit kunniaan ! Sopivilla kengillä ja oikealla käytöllä vältytään enimmiltä terveyshaitoiltakin, etenkin kun muistetaan jumpata jalkoja silloin kun ei korkkareilla kepsutella :)

t. Keski-ikäinen kengänkuluttaja

Korkkarit ovat lähes poikkeuksetta suomalaisnaisille eduksi, sillä persjalkaisuus ei ole kaunista. Pitääkö aina olla niin käytännöllinen ja mukavuudenhaluinen, että tinkii viehättävyydestään? Onneksi korkkarit ovat muodissa.

Voiko tukevahko reisinen nainen käyttää korkeita kenkiä vaan näyttääkö se huonolta?

Täällä Riiassa on enemmän sääntö kuin poikkeus, että naiset kulkevat korkokengissä. Kyllähän se tuo ryhdikkyyttä ja jotenkin itsevarmuutta tyyliin vaikkei tietenkään itse tarkoitus olekaan.
Suomalaisille ei oikein vain sovi asiasta mainitakaan, koska heti pidetään naisen esineellistäjänä ym. Korkokengät jotenkin kuitenkin muuttavat heti koko olemusta.
Tosin, käyttäähän täällä miehetkin pieniä olkalaukkuja. Suomessa käydessäni en käytä, koska leimataan oitis ja armotta johonkin vähemmistöön kuuluvaksi jne.