Kotona Strömsössä

Ma, 2009-02-02 10:27
kuva: Rita Trötschkes/YLE

Vaasassa on paikka nimeltään Strömsö, missä paistaa aina aurinko. Meren rannalla, suloisen puutarhan ympäröimänä on iki-ihana huvila, jossa tehdään ruotsinkielistä tv-ohjelmaa ympäri vuoden. Siellä kokataan, nikkaroidaan, askarrellaan ja hoidetaan puutarhaa.


Toimittaja-juontaja Matias Jungarin on ollut Strömsön ohjelmateossa alusta lähtien mukana. Hänestä Strömsön keittiöosuuden sisimmäinen tarkoitus on sosiaalisuus eikä vain ruoka ja reseptit.

Strömsössä on kaikki lähellä. Huvila toimii lähinnä ohjelmateon kulisseina. Huvilan vieressä on työntekijöiden talo, jossa on ohjaamo, leikkaamo, ohjelman koostotilat, keittiö, puvustus ja ihan kaikki.

Pihapiirissä on jopa oma uimaranta!

Työ on nautinnollista ja olosuhteet parhaat mahdolliset. ”Lavastusta” eli huvilaa ei pureta aina välillä, vaan se on aina valmiina uusin nauhoituksiin.


Strömsö muistuttaa kotioloja

- Unohdan aina välillä sen, että elämme kulisseissa. Kun juhlaohjelman nauhoitus on purkissa ja ohjaaja sanoo ”poikki”, hämmästelen sitä, että viinilasini viedään nenäni edestä ja valot sammutetaan. Nautin täysillä juhlistamme, enkä muista olevani nauhoituksissa, kuvailee Matias Jungar leppoisaa Strömsön tunnelmaa.
 

kuva: Mikko Lehtimäki/YLE- Työni muistuttaa vapaa-aikaani. Viikonloppuisin saatan laittaa ruokaa ja leipoa jopa 10 tuntia yhdessä perheeni kanssa.

- Lapsetkin oppivat leipomisen, kun testaan reseptejä. Oikeastaan en käytä enää keittokirjaa, vaan katson jääkaappiin ja valitsen sieltä tarvikkeet, kuvailee Matias Jungar ruuanlaittoaan.

Kuuden vuoden aikana Matias on laittanut monenlaista ruokaa. Strömsön edellinen kokki oli ahvenanmaalainen Michael Björklund, joka laittoi peruspohjoismaista ruokaa sekä käytti paljon voita ja kermaa.

- Nykyinen kokkimme Paul Svensson asuu Ruotsissa, mutta tulee kerran kuukaudessa nauhoituksiin Suomeen. Hän suosii Välimeren vaikutteita ja kansainvälistä ruokaa, joka on ikään kuin pari astetta parempaa kotiruokaa, mutta ei kuitenkaan vielä gourmet-ruokaa.

 

Yksinkertaisuus on valttia

 - Yhteistyö Paulin kanssa sujuu ilman suurempia dialogeja paperilla. Tunnelma keittiöosuuksissa on leppoisan lempeä huumoria unohtamatta.

- Paul ehdottkuva: Rita Trötschkes/YLEaa paljon asioita, mutta minäpä karsin välillä resepteistä kolmekin raaka-ainetta, jotta reseptit eivät vaikuttaisi kovin monimutkaisilta katsojille, sanoo Matias Jungar.

- Minun mielestäni tv-kokkaaminen ei tarkoita pelkkiä reseptejä. Monet ruokaohjelmat eivät tuo tarpeeksi sosiaalisuutta ja yhdessä tekemistä esille kuten Strömsö. Ruuanlaitto on jo sinänsä paljon sosiaalisempaa kuin esimerkiksi yksin nikkaroiminen.

- Ruuanlaitosta pitää olla myös kiinnostanut, jotta tajuaa, mitä asioita tv-ohjelmassa pitää tuoda esille.

 

Ideoista toteutukseen

Tv-ohjelman kokonaisuus, osien nivominen yhteen eli dramaturgia ovat Matias Jungarin vastuulla. Hän huolehtii siitä, että aiheiksi valikoituu myös uusia teemoja ja ideoitakin.

- Jokainen ruuanlaitto sisältää jo dramaturgisen rakenteen itsessään, sillä ruokaa valmistuu raaka-aineista annokseksi, sanoo Matias Jungar.

- Viime vuoden eräs tärkeimmistä jutuista oli kiviuunin rakentaminen keittiökatokseen. Paul Svensson kehitteli uuniin liittyen lisäideoita, jotka toteutettiin. Lokakuussa 2008 siinä valmistettiin mm. hirvipaistia (resepti ruotsiksi), iloitsee Matias Jungar.

kuva: Rita Trötschkes- Saimme myös uuden juontajan tiimimme, sillä Elin Skagersten-Ström aloitti elokuussa 2008, hehkuttaa Matias Jungar.


Lisää aiheesta: Strömsö koukuttaa arkena ja juhlana

 

Kuvia kiviuunin rakentamisesta
Reseptejä suomeksi vuodelta 2007  


 

Rita Trötschkes
Tagit Strömsö

Kommentit

Hieno ohjelma. Katson aina kun ehdin.

2 tv-ohjelmaa mitä katson:strömsö ja emmerdale ! MOLEMMAT TAVIKSILLE TARKOITETTUJA ?