Lähiruoka Linnan juhlien teemana

To, 2009-12-03 10:49
Linnan juhlien kahvipöytä herkkuineen. Kuva: Touko Yrttimaa/YLE

Presidentin itsenäisyyspäivän juhlavastaanoton teemat ovat vuosi 1809 sekä kestävä kehitys – puhtaampi maailma. Teemat näkyvät koristeluissa, ruokatarjoilussa, musiikkivalinnoissa sekä myös kutsutuissa vieraissa.

Videolla Linnan juhlien 2009 tarjoilut suolaisesta makeaan:

Get the Flash Player to see this player.


Juhlatarjoilu tapahtuu perinteisesti noutopöydistä. Ruokien kotimaisuus on erittäin tärkeää kuten aikaisempinakin vuosina – ainoastaan eksoottiset hedelmät tuodaan ulkomailta.

Suupaloja 18 000 kappaletta

- Tuotteet tulevat pääosin suur-Helsingin alueelta, jonkin verran on mukana etelä-suomalaisia, karjalaisia ja lappilaisia raaka-aineita. Kestävän kehityksen mukaisesti tarjoamme pääasiassa lähiruokaa, kertoo keittiömestari Pipsa Heismaa.

- Valitsimme sellaisia raaka-aineita, joita käytettiin jo 1800-luvun alussa, jotta teemaa toteutuu.

Tyypillisiä aikalaisjuttuja olivat lihan palvaaminen, kalan suolaaminen sekä sitruunan runsas käyttö.

- Niinpä tarjoamme mm. sitruunaisia pikkuleipiä. Aikalaisiin kuuluu myös aleksanterinleivos vuodelta 1818.

Muita makeita leivonnaisia ovat omena-tervatähti, Viipurin rinkeli, ruskeat piparkakut, mämmitryffeli, mustikkakonvehdit sekä  jogurttia sisältävä mustaherukkakakku, jota tarjoiltiin maaliskuussa Porvoon valtiopäivien 200-vuotisjuhlassa.
 

Muikunmätikakkua ja metsäsieni-riistarullia suupaloina. Kuva: YLE / Jyrki LyytikkäTarjottavat eivät lopu kesken

Piirakoissa on palvilammasta, sipulia, perunaa ja ohraa. Voileipäkakkujen aineksina on muikunmätiä, kasviksia sekä maalaisjuustoa.

Pikkusuolaiset kätkevät sisäänsä silakkaa, poroa, kylmäsavusiikaa, pinaattia ja metsäsieniä. Pikkulämmin tarkoittaa ahven- ja nauriskukkoja puolukkakastikkeella.

Linnan juhlien täytekakkuihin on käytetty tyrnimarjoja, mustaherukkaa ja suklaata.

Muutaman vuoden tauon jälkeen Linnan kahvipöydissä on tarjolla myös hovimestari Teemu Mykkäsen suosikkia eli Ellen Svinhufvudin kakkua, jonka tekijöinä on Stellan konditorian alkuperäiset tekijät.

Juomina vuoden 2009 juhlissa ovat reilun kaupan luomukahvi ja -tee sekä Linnan booli, viini, olut ja virvokejuomat kuten sitruunasooda.

 

Kurkista Presidenttien pöytään

Lue lisää

Ellen Svinhufvudin marenkikakun ohje
Älä juhli sairaana
Linnan juhlien tarjoilu aikaisempina vuosina - 20 metriä makeaa ja suolaista


Seuraa Linnan juhlia netissä

Linnan juhlat Facebookissa

Twitterissä Linnan juhlat kanavilla  #Linnanjuhlat ja #yle

 

 Klikkaa kuvaa suuremmaksi

3.12.2009 Rita Trötschkes

Kommentit

Ei kommentteja.