Ma, 2009-02-02 00:00
Ruotsalainen Paul Svensson on ollut kaksi vuotta Strömsön kokkina. Kerran kuukaudessa hän lentää Suomeen mukanaan suuri määrä ideoita, joista hän ja Strömsön juontajat Matias Jungar ja Elin Skagersten-Ström yhdessä rakentavat tv-ohjelman ruokaosuuden.
Paul ja ”apukokit” Elin ja Matias laittavat Strömsössä monenlaista ruokaa. Toisinaan he keskittyvät ruokateemoihin ja välillä taas sesonkiruokiin, mutta useimmiten he valmistavat lähiruokaa.
Suurin osa Strömsössä laitettavasta ruuasta on sellaista, jota kaikki tv-katsojat voivat tehdä itse kotona. Ruokalistalla on ruotsalaisia, skandinaavisia ja suomalaisia ruokia.
- Strömsö merkitsee minulle kivaa keskeytystä arkityöhöni. Tukholmalaisessa ravintolassani (Fredsgatan 12) valmistan moderneja ja uusimpien trendien mukaisia ruokia, mutta täällä Strömsössä teen sellaista ruokaa, josta pidän eninten itse, sanoo Paul Svensson.
Helppoa elämää – ei vuorosanojen opettelua
- Tämän rentouttavan jengin kanssa on niin ihanaa työskennellä, sillä kukaan ei ole koskaan huonolla tuulella ja ympäristökin on innostava.
Ryhmä on hitsautunut yhteen ja huumori on aina mukana. Strömsössä keksin uusia ideoita, joita yhdistelen vanhoihin juttuihin. Kaunis ja rauhallinen ympäristö auttaa myös luovassa työssäni, luettelee Paul.
- Matias ja Elin ovat tosi hyviä keksimään tv-ohjelman juonen. Nauhoitukset tehdään suurimmaksi osaksi improvisoiden, käsikirjoituksessa on vain muutamia asioita kuten tänäänkin, sanoo Paul.
- Kysyn Matiakselta tai Eliniltä, mitä heille tulee mieleen ja vuoropuhelu alkaa aina luontevasti, sillä he osaavat kysyä sopivia kysymyksiä ja johdatella aihetta. Kameraharjoituksissa emme puhu paljonkaan, jotta nauhoituksen dialogista tulee spontaania.
- Kerran eräs Marcus kirjoitti meille ja kertoi, että hän on kokeillut jo kaiken mahdollisen munakoisosta. Hän pyysi meitä keksimään uuden reseptin. Niinpä puhuin suoraan kameralle näin ”katso Marcus, munakoison voi valmistaa tällä tavallakin”, nauraa Paul.
Kokkina Suomessa ja Ruotsissa
Strömsö löysi Paulin oikeastaan sattumalta, mutta paikka on tuntunut hänestä alusta lähtien omalta.
- Tulin ensin koekuvauksiin. Koska matkalaukkuni katosi Vaasan kentällä kanoineen ja tomaatteineen Italiaan, lähdimme Matiaksen kanssa saman tien ostamaan uudet ruokatarvikkeet. Siitä yhteistyömme lähti heti sujumaan.
Tosin aluksi teinkin ruudussa yksin ruokaa. Matiaksen valtti on uteliaisuus ja kokonaisnäkemys ohjelmasta. Pian hän rupesi parikseni ja nyt parina on myös Strömsön toinen juontaja Elin Skagersten-Ström Lue lisää: Elin YLEn puhekuplassa.
- Olen esiintynyt televisiossa aikaisemminkin. Parhaillaan teen Ruotsin televisioon ruotsalaisesta kouluruokailusta tärkeää ajankohtaista ohjelmaa, mutta Strömsö on aivan toisenlaista työtä kuin se.
Kotona ei tarvitse leikkiä ravintolaa
Strömsön kokkaukset ovat 95 %:sesti yksinkertaista ruokaa, jota kuka tahansa voi laittaa.
- Toivon kovasti, että minun ruokaohjeitani kokeillaan kotona.
- Joskus sanon, että ”tässä juuri laittamani ruoka on niin monimutkaista, että annan valmistukselle toisen vaihtoehdon”. Toisinaan teemme kokeiluja, joiden tarkoituksena on lähinnä viihdyttää katsojaa, mutta myönteisen palautteen mukaan ohjeitani kokeillaan paljonkin.
- Minusta on ärsyttävää, jos tv-kokki tekee monimutkaisista raaka-aineista juhlavasti koostetun lautasen ja kotikokin pitäisi toistaa sama vierailleen. Kotona ei tarvitse leikkiä ravintolaa, vaan ruokaa kannattaa laittaa niillä edellytyksillä, joita on tarjolla. Useimmiten kotikokki pettyy, kun ei osaa tehdä yhtä hienoa annosta ystävilleen kuin tv-kokki.
- Kannattaa muistaa, että yhtä ravintola-annosta tekee useampi ammattilainen, mutta kotona teet yksin ruokaa, huomauttaa Paul.
Kotitausta ja kiinnostava ruokakulttuuri
Paul Svenssonin kiinnostui jo lapsena ruuanlaitosta vanhempien kodissa Helsingborgissa. Isoisä ja setä olivat kalastajia ja isä harrastajakalastaja. Koko muu perhe piti kovasti ruuanlaitosta. Aamun koittaessa päivän kalasaalis roikkui ovessa ja äiti teki siitä ruokaa parhaan taitonsa mukaan.
Nykyisin Paul pitää ranskalaisesta ja japanilaisesta ruokakulttuurista sekä Välimeren henkeen sopivasta ruuasta, jossa on paljon vihanneksia ja vähän rasvaa.
- Toki pidän myös voista, mutta sitä ei tarvitse olla ihan joka ruuassa, sanoo Paul.
- Japanilaisessa ruokakulttuurissa minua kiinnostaa ruuan ajatus ja tarkoitus. Pidän japanilaisesta tarkkuudesta ja puhtaista raaka-aineista kuten sushista, riisistä ja kalasta. Japanilaiset kunnioittavat ruoka-aineita ja valmistavat kaiken huolellisesti.
Japanissa kokin ammatti merkitsee korkeaa statusta. Meillä Ruotsissa ja Suomessa taas on jopa 25-vuotiaita keittiömestareita, mutta Japanissa pitää olla 25 vuotta ensin töissä ja keittiömestariksi pääsee korkeintaan 45-50 –vuotiaana, sanoo Paul.
Luovuus jatkuvasti valloillaan
Strömsön miehet ovat kuin kaksi pursuavaa idealaatikkoa. Paulin tuo nauhoituksiin tullessaan 50 ideaa mukanaan ja Matias ja Elin valitsevat mikä sopii mihinkin Strömsön jaksoon.
Aikaisemmin esitetty keski-aikainen ruokateemaohjelma oli Matiaksen oli idea. Kuvassa Paul ja Matias valmistivat hirvipataa, joka on myös keski-aikaista ruokaa. Pata kypsennettiin kesällä 2008 rakennetussa kiviuunissa. Siitä strömsöläiset ovat erityisen ylpeitä.
- Ensi kesäksi strömsöläiset mietittivät lisää ideoita kiviuunin käyttöön. - Katsojat toki saavat valmistaa saman ruuan kotiuuneissaan, sanoo Paul.
Lisää aiheesta: Kotona Strömsössä
Hirvipata (resepti ruotsiksi)
Strömsö mat - ruokaohjeita suomeksi (2007)
Kuvia kiviuunin rakentamisesta
YLE Olotila/Rita Trötschkes