Mitä tänään koulussa opit?
Mitä tänään koulussa opit, poika pellavapäinen? Mitä tänään maailmasta koit, tytär silkkihapsinen? Tätä kysyi Pelle Miljoona jo melkein 30 vuotta sitten, ja samaa tekee mieli kysyä nytkin. Koulun opetussuunnitelmia ollaan rukkaamassa kohta uuteen uskoon. Tapahtuuko mitään mullistavaa? Vanhoilla eväilläkö mennään vai pannaanko lukujärjestys kokonaan uusiksi?
Kuka päättää mitä opiskellaan ja miksi? Katso Studio Kotro YLE Teemalla tiistaina 6.10. klo 18.30 Juontajana Arno Kotro, mukana keskustelemassa kansanedustaja, kirjailija Tommy Tabermann, nettilukion vetäjä Taru Kekkonen ja kauppaneuvos Kaija Ward.
Mikä koulussa turhaa? Mitä jättäisit pois?
Osallistu ohjelmaan ja jätä oma näkemyksesi alla olevaan kommenttikenttään.
Tutustu hyötyihin
Kommentit
Vierailija 30.09.2009 16:28:48
Yläaste ja lukio
Lukiota toista vuotta käyvänä: lisää valinnaisuutta sekä yläasteelle että lukioon. Molemmissa loppuvat ensimmäisen vuoden jälkeen sekä musiikki että kuvataide (yläasteella myös käsityöt ja kotitalous, kaikissa lukioissa näitä ei ole tarjolla ollenkaan), jollei niitä ota valinnaisena lisää. Lukiossa tämä on helpompaa, mutta yläasteella valinnaisten aineiden määrä on tiukasti rajattu. Ja jos sattuu olemaan pikkulukiossa, menevät kuviksen ja musiikin kurssit helposti päällekkäin = mahdotonta käydä molempia, vaikka haluaisi. Ylioppilastutkinnon reaalikokeita voisi jakaa esim neljälle päivälle, koska jos nyt on mahdotonta kirjoittaa esim. uskonto, terveystieto, yhteiskuntaoppi ja maantiede, kun tutkinnon saa jakaa enintään kolmelle tutkintokerralle.
Ja vielä: etenkin yläasteella, joka on ammattikouluun jatkaville tärkeä teoriaopintopaikka, pitäisi opettaa käytännön asioita elämästä. Oman talouden ylläpitoa, yhteiskunnallisia asioita muutenkin kuin yhdeksännellä luokalla, politiikasta muutakin kuin puolueiden logojen ulkoa pänttääminen. Myös kevyttä pintaraapaisua psykologiasta kaivattaisiin kipeästi, ja lisäksi olisi hyvä saada tunteja, joilla keskustellaan ihmisoikeuksista, rasismista, kiusaamisesta jne. Terveystiedossa näitä toki sivutaan, mutta kun yläasteen terveystiedon tuntimäärät olivat ainakin omana aikanani luokkaa 0,5 viikkotuntia, ei saatu edes yläasteelle suunniteltuja oppikirjoja käytyä läpi. Vielä pari vuotta ennen omaa yläasteaikaani opetettiin kuulemma ainetta nimeltä perhekasvatus. Kaipaisin sitä itse, niin varmasti moni muukin.
helijaskanen 03.10.2009 12:52:26
etiikka vai uskomus?
MInusta olisi lopultakin luovuttava uskonnon opetuksesta ja siirryttävä kaikille yhteiseen etiikka/filosofia/elämänkatsomus/tms.-aineeseen koko koulussa. Kun luokka hajaantuu uskonnon tunneiksi kuka mihinkin, ei esim. muutoin uskontojen sisältöihin kuuluvia KiVa-koulu -tyyppisiäkään kokonaisuksia voi niillä tunneilla käsitellä. Tämä on alakoulunäkökulma. Yläkoulussa ja lukiossa yhteisille keskusteluille olisi varmasti myös tarvetta tässä monimutkaisessa maailmassamme.
Kirjoita uusi kommentti