Teemapaketit opetukseen
Tiedon ja todellisuuden filosofia (FI3)
Mitä tieto ja tietäminen ovat filosofiassa, tieteessä ja arkielämässä? Mistä todellisuus koostuu? Osaatko eritellä ja arvioida kriittisesti tiedollisia uskomuksia ja väitteitä?
Metafysiikka merkitsee sitä, mikä tulee fysiikan jälkeen. Poiketen esimerkiksi fysiikan tutkimuksesta metafyysiset väitteet eivät perustu mittaamalla tai muuten kokeiden tai aistien avulla saatuun tietoon todellisuudesta. Tämän vuoksi metafysiikkaa koskevat väitteet ovat alttiita empiristien kritiikille. Kuinka voidaan perustella todellisuutta koskevia oletuksia, jollei ole esittää havaittavia todisteita väitteille?
Voidaanko evoluutioteoriaa pitää parempana tietona maailman synnystä kuin vaikkapa Raamatun luomiskertomusta? Tieteen tarkoitus on uusi tieto sinällään - ei siitä saatavan mahdollisen hyödyn takia. Kaikki tieto ei ole tieteellistä tietoa vaan tieteelliseksi katsotun tiedon on täytettävä tietyt metodologiset kriteerit. Myös tieteellisen tiedon kriteereistä voidaan keskustella. Esimerkiksi ihmistieteet eivät pysty tarjoamaan yhtä tarkkoja mittaustuloksia kuin vaikkapa luonnontieteet. Onko tällöin saatu tieto vähemmän tieteellistä tietoa? Entä missä kulkee tieteiden ja näennäistieteiden raja?
Nyky-yhteiskunnassa tiedon puute ei ole enää ongelma. Viimeistään internet on avannut väylän saada informaatiota käytännöllisesti katsoen mistä asiasta tahansa. Näinä aikoina on entistä tärkeämpää oppia arvioimaan tiedon laatua ja luotettavuutta.
Materiaalia
Videot
Audiot
Muut
Tutustu hyötyihin