Teemapaketit opetukseen
Käsityöt ja käden taidot
Käsillä tekemisen taito on eri kulttuureissa siirtynyt perinteenä sukupolvelta toiselle. Käsitöissä voidaan hyödyntää monia luonnosta saatavia materiaaleja.
Materiaalia
Videot
-
Keltainen on myönteinen ja masennusta torjuva väri. Sitä voidaan käyttää sisustuksessa piristämistarkoituksissa.
-
Korinpunoja Anna-Maria Väätäinen antaa tärkeimmät tiedot pajunoksien keräämisestä.
-
Jussi Ala-Röyskö esittelee miten kello valmistetaan.
-
Jussi Ala-Röyskö valmistaa kelloa.
-
Koristemaalari Timo Haapolahti näyttää, miten koristemaalausta tehdään.
-
Peltiseppä Pentti Tuominen jatkaa litran mitan valmistamista.
-
Jussi Ala-Röyskö esittelee könninkelloa.
-
Käsityökalut, kuten puukot ja taltat ovat aikojen kuluessa pysyneet varsin samanlaisina. Vuosikymmenten takaisia työkaluja on vielä säilössä puuseppämestari Yrjö Martinin pajassa.
-
Jokaisella vuodenajalla on omanlaisensa värimaailma. Syksyä kuvaavat esimerkiksi keltaisen ja ruskean sävyt. Suurin osa ihmisistä on pehmeitä kesätyyppejä.
-
Oranssi on sekoitus punaista ja keltaista.
-
Leena Aura kertoo, miten kasveilla värjätään villaa.
-
Professori emerita Ulla Suojanen vertailee tekstiilikuitujen ympäristöystävällisyyttä ja niiden elinkaaria.
-
Säkylän käsityökeskuksen vastaava neuvoja Anneli Luoto on oppinut omalta mummoltaan, kuinka valmistetaan sammalmatto.
-
Värit voivat näytellä suurta osaa myös myymälässä. Tiimarissa panostetaan tuotteiden esille panoon niiden värien mukaan.
-
Taiteilijat Marjo Joki ja Varpu Saarinen käyttävät töissään paljon väriä. Saarinen kertoo värisilmän muuttuvan iän myötä.
-
Leena Aura kertoo villan talteenotosta ja työstämisestä.
-
Iholle sopivin värisävy voidaan määritellä värikaulusten avulla. Kaulukset edustavat eri vuodenaikoja, mutta samankin vuodenajan sisälle mahtuu monenlaisia värityyppejä.
-
Sininen on rauhoittava väri, jonka piirissä on helppo ideoida. Ainoana sisustusvärinä se on kuitenkin liian viileä.
-
Olkisen pataluhan valmistusta.
-
Varpu Saarinen ja Marjo Joki kertovat, miten tietty maalaus on saanut alkunsa. Maalauksen takana on usein jokin tarina tai kokemus omasta elämästä.
-
Koristemaalari Timo Haapolahti esittelee koristemalleja.
-
Kirsti Salo 4H-liitosta kertoo, kuinka pajusta punotaan kukkatukikehikko.
-
Harmaa syntyy sekoittamalla päävärejä, joita ovat keltainen, sininen ja punainen. Myös päävärejä voidaan harmaannuttaa lisäämällä niihin vastaväriä.
-
Koristemaalari Timo Haapolahti esittelee kotiaan.
-
Valoapulainen Yrjö Takalo kertoo, mitä eri värit hänelle merkitsevät. Väreillä voidaan luoda viihde-esityksiin tunnelmia ja tuoda taiteilijoita paremmin esiin.
-
Sisustuksessa voi käyttää apuna sisustussuunnittelijaa. Hän voi auttaa valitsemaan esimerkiksi tapetit ja värit.
-
Punainen on paitsi energian, myös kiireen väri. Sitä voi rauhoittaa viileällä sinisellä.
-
Pajun punominen.
-
Kaupungin värit ovat valoapulainen Yrjö Takalon mielestä energisiä. Luonnosta löytyy rauhallisia värejä, talvella etenkin valkoista.
-
Värianalyysi toteutetaan eri väristen kankaiden avulla, joilla pyritään selvittämään, onko ihon sävy lämmin vai kylmä. Tuloksia voidaan hyödyntää esimerkiksi vaatetuksen valinnassa.
-
Värianalyysissä selvitetään, onko henkilön oma väri harmoninen, pehmeä vai vastakohtainen.
-
Millainen on kaisla käsityömateriaalina?
-
Taiteilija ja terapeutti Virpi Kinnunen kertoo sateenkaariajattelusta.
-
Valo saa ympäristössä aikaan muutoksia. Esimerkiksi peltoaukea on erinäköinen aamun sarastaessa kuin illan pimetessä.
-
Keltainen, sininen ja punainen ovat päävärejä. Arvot, jotka määrittelevät värin kulloisenkin arvon ovat valööriarvo, kulööriarvo ja karaktääriarvo.
-
Kasveilla voi värjätä lankoja. Luonnosta löytyy monen värisiä sävyjä lankojen värjäämiseen. Esimerkiksi maa-artisokan kukinnoista saa keltaisia lankoja.
-
Määräävin tekijä värianalyysissä on ihon sävy, sillä omanväriset hiukset ja silmät sopivat siihen automaattisesti. Hiusten värjääminen voi muuttaa tätä tasapainoa.
-
Floristi Taito Taskinen kertoo kuinka luonnonkukista ja kedonkukista tehdään kaunis kukkakimppu.
-
Kulttuurien museon tutkija Ildiko Lehtinen kertoo albaanien käsitöistä. Video liittyy ohjelmaan Käsityön kieli.
-
Kädentaitojen opettaja Anna-Liisa Heinonen antaa ohjeita perintötekstiileistä ommeltavaan tilkkutyöhön.
-
Sisarukset Anwar ja Amina Ramazani kertovat, miten käsityöt täydensivät maanviljelijän toimeentuloa Iranin Kurdistanissa.
-
Seija Charmi antaa eväitä aidon käsinsolmitun maton tunnistamiseen. Video liittyy ohjelmaan Käsityön kieli.
-
Iranin Kurdistanin pääkaupunki Sanandaj on kuuluisa taidokkaasti kudotuista kelim-matoista. Faranak Shokrollahpour näyttää kelim-maton kudontaa ja kertoo harrastuksestaan.
-
Helena Miettinen ja Anna Rauhala kertovat inkeriläisestä kulttuuri- ja käsityöperinteestä. Videossa nähdään mm. Kulttuurien museon kokoelmien inkeriläisiä perinneneuleita.
-
Inkerinmaalta kotoisin oleva Maria Ollikainen ja tutkija Anna Rauhala kertovat ja näyttävät pitsineuleen neulomista.
-
Taiteilija Tuula Nikulainen muistelee ja näyttää kuviaan Mongoliasta, missä hän opetti huopikkaiden tekoa sen jo unohtaneille mongolialaisille.
-
Taiteilija Tuula Nikulainen huovuttaa paimentolaistuolia Afganistanista kotoisin olevien nuorten kanssa. Video liittyy ohjelmaan Käsityön kieli.
-
Videossa tutustutaan somalialaiseen punonnan taitajaan Habiba Hassan Abdulleen ja nähdään aitoja somalialaisia punontatöitä Kulttuurien museon kokoelmista. Video liittyy ohjelmaan Käsityön kieli.
-
Punonnan opettaja Maija-Riitta Jormola antaa ohjeita pyöreän räsymaton palmikoimiseen. Video liittyy ohjelmaan Käsityön kieli.
-
Käsityönopettaja ja yrittäjä Ulve Kangro kertoo värikkäistä Setumaan villapitseistä. Video liittyy ohjelmaan Käsityön kieli.
-
Kädentaitojen opettaja Anna-Liisa Heinonen antaa ohjeita isoäidin neliöistä virkattavan jakun valmistamiseen.
-
Käsityönopettaja Ulve Kangro näyttää, kuinka setu-pitsiä virkataan. Video on vironkielinen.
-
Patrik Franzén Kierikkikeskuksesta arvioi, että kivikaudella työpäivä oli kohtuullisen lyhyt, ehkä neljä tuntia. Saalista oli niin paljon, että muuhunkin, kuten käsitöihin, jäi paljon aikaa.
-
Videossa esitellään rautakauden esineistöä merovingiajalta 575-800 jKr.
-
Videossa esitellään kivikauden esineistöä Suomusjärven kulttuuri ajalta 6500-4200 eKr.
-
1/8: Pispan koulun 5B saa vieraakseen tekstiilitaiteilija Maiju Ahlgrénin. Unelmat kannattelevat meitä ja ovat siten kestävää kehitystä. Nyt unelmien avulla tuunataan vanhat t-paidat uuteen uskoon.
-
2/8: Opettaja Kirsti Merta pitää käsityötunnin aiheesta Itämeri. Tunnilla syntyy kartta-installaatio, jossa on huovutetut saaret ja kiviset rantakalliot.
-
4/10: Artikla 24. "Lapsella on oikeus elää terveenä ja saada tarvittaessa hoitoa." Oppilaat valmistavat käsityöntunnilla räsynukkeja. Opettaja auttaa nuoria, nuoret auttavat toisiaan ja valmiit nuket auttavat maailman lapsia saamaan rokotuksia. Videotarinat tekevät Lapsen oikeuksien sopimuksen artikloja tunnetuksi käytännön tasolla.
-
1/4: Teknisen työn opettaja Pontus Gylling selvittää miten oppilaiden tekemisen vapaus, motivaatio sekä turvallisuus ovat yhdistettävissä opetuksessa. Opettajakouluttaja Janne Elo opastaa. Sarjassa pureudutaan kotitalouden ja teknisen työn opetukseen ruotsin kielellä suomenkielisin tekstityksin.
-
2/4: Andrae Holmberg on huomannut oppilaiden pitävän teknisestä työstä, mutta silti vain harva tulee valinnaisille kursseille. Koulu voi itsekin mainostaa valinnaisia kurssejaan. Sarjassa pureudutaan kotitalouden ja teknisen työn opetukseen ruotsin kielellä suomenkielisin tekstityksin.
-
Koristeheinät kiinnostavat kotipuutarhureita.
Tehtävät
-
Valitse oikea vaihtoehto. Tehtävä liittyy ohjelmaan Kätevät - suomalaisia taitajia.
-
Valitse oikea vaihtoehto. Tehtävä liittyy ohjelmaan Kätevät - suomalaisia taitajia.
-
Valitse oikea vaihtoehto. Tehtävä liittyy ohjelmaan Värillä on väliä.
Muut
-
Ota selvää, oletko käsityöihminen!
-
Vinkkejä neulomisesta ja käsityöharrastuksesta kiinnostuneille. Mistä löytyy harrastuspiirejä, neulontaohjeita ja -yhteisöjä? Linkkilista.
Tutustu hyötyihin