Hae YLEstä:

Etusivu Haemme vihjeitä Kadonneet Raportit Kolumnit UKK Toimitus Palaute  

 
 
 
 

KOLUMNIT

Suojaudu mökkimurroilta!

Kesäasunto on huomattavasti useimmin murron kohteena syksystä kevääseen kuin kesäaikaan, jolloin paikalla on elämää ja asukkaita. Syksyn aikana mökki laitetaan talvikuntoon ja monet mökit jäävät koko talveksi oman onnensa nojaan. Tällaiseen syksyiseen kunnostukseen pitää kuulua myös kiinteistön suojaaminen mahdollista epärehellistä kävijää vastaan.

Mökille ei kannata jättää mitään arvokasta, minkä voi pienellä vaivalla viedä sieltä parempaan talteen. Mökeiltä etsitään useimmin helposti mukaan otettavaa yksilöimätöntä myytäväksi kelpaavaa tavaraa. Alkoholi, perämoottorit, moottorisahat ja työkoneet sekä helposti kannettava elektroniikka ovat halutuinta omaisuutta. Ampuma-aseet on nykyisen lainsäädännön mukaan vietävä pois kesäasunnolta siksi ajaksi, kun siellä ei asuta. Mökillä tällainen omaisuus, jota ei ole mahdollista kuljettaa tai varastoida muualle, kannattaa piilottaa mahdollisimman hyvin. Mökin ikkunoissa verhot on hyvä jättää auki, jotta sisälle näkee esteettä eikä tarvitse rikkoa mitään huomatakseen, että sisällä ei ole mitään varastettavaksi kelpaavaa. Varastoissa sahat ja perämoottorit voi sijoittaa vaikka polttopuiden joukkoon, josta varkaat erittäin harvoin niitä enempää etsivät.

Rakenteellisesti kesäasunnon tulee olla riittävän hankala tunkeutua sisälle, sillä kesämökkivarkaat ovat yllättävän laiskoja tekemään mitään ylimääräistä päästäkseen sisälle, vaan siirtyvät seuraavaan kohteeseen. Turvallisuus kohoaa pienin askelin ja jokaisella portaalla on merkitystä rikoksen tekemiseen tai teosta luopumisen suhteen. Pelkästään omaisuuden merkitseminen ja tarrojen asettaminen mökin seinään vähentää selvästi varkaan kiinnostusta, koska merkitty omaisuus on huomattavasti vaikeampaa myydä eteenpäin ja kiinnijäämisriski kasvaa olennaisesti. Vaikka yksi tarra ei estä murtautumista, niin saaliin arvon selvä heikennys voi olla ratkaiseva tekijä varkaan päättäessä murtautuuko hän juuri tähän mökkiin vai meneekö naapuriin. Varkaiden laiskuutta voi käyttää hyväkseen myös asentamalla puomin mökkitielle, jos kunnan pelastusviranomainen sen hyväksyy. Varkaat eivät juuri viitsi kävellä ja kantaa tavaraa mutta tällöin tietysti täytyy muistaa, että mökille voidaan tulla myös vesitse. Perämoottorit ja moottorisahat voidaan myös tehdä myyntikelvottomiksi maalaamalla ne tai merkitsemällä ne hyvin näkyvästi. On erittäin vaikea myydä kauppatorin laidalla lähes uutta nelitahtista perämoottoria, joka on maalattu myrkynvihreäksi ja kyljessä lukee Volga.

Mökin ovien lukkojen tulisi olla samaa tasoa kuin omassa asunnossakin on ja lukon vastakappaleen on oltava kunnolla kiinni seinärakenteessa. Ovea tai ikkunaa ei saada kokonaan auki lasia rikkomalla ja työntämällä käsi sisälle. Varmuuslukko on mökillä erinomainen turva. Varmuuslukollisen oven murtaminen teettää niin paljon työtä, etteivät murtomiehet sellaisia juuri murra. Rikotusta ikkunasta on yllättävän vaikea päästä sisälle, jos koko pokaa ei saa auki. Lasin sirpaleet ovat tukevasti kiinni karmeissa ja mitä isompi lasi, sitä suuremmat palaset putoilevat alas rikkojan käsille tai pohkeille. Tällaisia aloittelevia murtovarkaita jää silloin tällöin kiinni verijälkien perusteella. Mökin vara-avain ei tietenkään ole ovimaton alla!

Hälytyslaitteet ovat lisääntyneet mökkien varustukseen varsinkin kakkosasuntoina käytettävillä mökeillä. Niillä on selvästi odotettua suurempi vaikutus ennalta estävässä mielessä mökkimurtoihin. Moni mökin omistaja ei usko niillä olevan suurtakaan vaikutusta, koska hän ehkä saa hälytykseen kotiinsa ja mökki sijaitsee satojen kilometrien päässä. Varas ajattelee hälytyslaitteista kuitenkin eri tavalla ja jättää usein menemättä sellaiseen mökkiin. Tullessaan järvenrantaan, jossa on kymmenen mökkiä ja yhdessä selvästi merkityt hälytyslaitteet, varkaan mielessä on oma työturvallisuus ja kiinnijäämisriski. Varas ei tiedä minne laite hälyttää ja tuleeko mahdollisesti joku paikalle vai hälytetäänkö poliisi tai vartioliike. Paikalla ei voi rauhassa murtautua muihinkaan mökkeihin, jos yksi hälyttää ja pahimmassa tapauksessa paikallinen kalastaja saa tiedon hälytyksestä ja tulee paikalle haulikon kanssa.

Veneet ja varsinkin uudehkolla nelitahtisella perämoottorilla varustetut alumiiniveneet kannattaa lukita kunnolla. Lukituksen perusajatus pitää olla, että lukitusta ei saa murrettua rikkomatta moottoria tai venettä. Rikottu moottori on hankalampi myydä ja se pyritään usein saaman ehjänä mukaan. Liian hankala kohde jätetään rauhaan ja siirrytään seuraavaan. Veneen lukitsemisessa laituriin on otettava aina huomioon syksyllä ja alkutalvella meriveden suuret korkeusvaihtelut ja myrskyt. Lukko on parhaimmillaan, kun se sijoitetaan niin, ettei sitä pääse vääntämään mitään vasten, esimerkiksi keskelle vahvaa ketjua veneen ja laiturin väliin.

Poliisi toivoo myös aktiivista yhteydenottoa aina, kun havaitsee outoja kulkijoita mökkiympäristössä ja selvästi havaitsee normaalista poikkeavaa käyttäytymistä. Paikallinen poliisi osaa myös neuvoa mahdollisissa suojauksissa ja tuntee paikalliset rikolliset ja alueen erikoispiirteet. Yhteistyöllä turvallisuuden puolesta.

Teppo Jokinen
Turun kihlakunnan poliisilaitos
suojausneuvonta


 

MUUT KOLUMNIT


» TV rikosten jäljillä
» Costa del Crime
» Haittaohjelmat tiedon kalastelun välineinä
» Hyvinvointiyhteiskunta - pahoinvointiyhteiskunta. Huumeistako helpotusta?
» Varastaminen on varastamista myös tietoverkossa
» Nettipalvelujen hankinnassa on oltava tarkkana
» Ihmiskauppa ilmiönä
» Suojaudu mökkimurroilta!
» Pahoinpidellyn lapsen tie rikoksentekijäksi
» Tukea ja tietoa todistajalle
» Sytyttely kiinnostaa lapsia
» Bensavarkaus on rikos!
» Vaarallinen vankila tuottaa turvattomuutta koko yhteiskuntaan
» Rasistisiin rikoksiin puututtava entistä tehokkaammin
» Bodomista itään
» Poliisi - median uusi korkein oikeus
» Tanska on toisenlainen
» Alkoholilla oli osuutta...
» Turvallista tulevaisuutta!
» Eikö Suomessa tehdä enää rikoksia?
» Koulukiusaaminen peruskoulun yläluokilla 1994 - 2004
» PTR - yhteistyön kansainvälisiä näkymiä

POLIISIN MATKASSA

Toimittajamme vietti perjantain Juvan poliisin matkassa

» Lue lisää

RIKOKSEN JÄLJILLÄ

Katuluotsi saattelee nuoria

» Lue lisää

SILMINNÄKIJÄ

"Sehän olisi voinut olla kuka tahansa meistä"

-Kuortaneen yliajon silminnäkijä kertoo
» Lue lisää

RIKOKSEN RATKAISU

Rikostutkinta kuin palapeli - Saaran murhan tarina

» Lue lisää

NÄITKÖ RIKOKSEN?

Rikoksen silminnäkijä – ilmoittaudu!

Kerro tarinasi Poliisi-TV:lle!

» Lue lisää

POLIISI-TV AREENASSA...

Poliisi-TV näkyy viikon ajan lähetyksen jälkeen YLEn Areenassa!

Poliisi-TV on nyt myös Facebookissa!

OTA YHTEYTTÄ

Palaute ja juttuvinkit
Voit lähettää meille palautetta ja juttuvinkkejä sähköpostilla osoitteeseen poliisi.tv@yle.fi.

Poliisi-tv vastaa
Vastauksia ohjelmaan liittyviin kysymyksiin. Miksi? Miten? Milloin?
» Lue lisää

Toimitus ja yhteystiedot
Lue lisää toimituksestamme. Täältä löydät myös tarkemmat yhteystiedot.
» Lue lisää

UUTISIA YLESSÄ

 
 
 
 

» Mediasalissa lisää lähetyksiä

 

Vastaava ohjelmatoimittaja | Poliisi-TV, PL 236, 33101 Tampere | Puh. 03 - 345 6111 | Vihjenumero 0800 - 14 555 | poliisi.tv@yle.fi

© Poliisi-tv 2005. Kaikki oikeudet pidätetään, Verkkosivuston sisällön kopioiminen, jakelu tai tallentaminen on kielletty. Tuotanto Stara Media Oy.