Hae YLEstä:

Etusivu Haemme vihjeitä Kadonneet Raportit Kolumnit UKK Toimitus Palaute  

 
 
 
 

KOLUMNIT

Pahoinpidellyn lapsen tie rikoksentekijäksi

”Nobody’s child becomes everybody’s nightmare” (ei-kenenkään-lapsesta tulee kaikkien painajainen), sanoo lasten traumaattisia pahoinpitelyn ja laiminlyönnin kokemuksia selvittänyt tohtori Richard Kagan. Kukaan ei synny maailmaan valmiiksi rikollisena, vaan lapsi on kasvattajiensa armoilla.

Yhdysvalloissa psykiatri Dorothy Lewis on tutkinut henkirikoksista kuolemaantuomittujen vankien lapsuuden väkivaltakokemuksia. Asiakirjoista löytyi hätkähdyttäviä tietoja. Lähes kaikki vangit olivat todistettavasti kokeneet isiensä, äitiensä, isäpuoliensa, äitipuoliensa ja joskus myös isovanhempiensa käsissä julmaa pahoinpitelyä. Vanhemmat olivat lyöneet lapsiaan nyrkein, sähköjohdoin ja laudanpätkin. Eräs isäpuoli oli istuttanut poikaansa kuumalla levyllä. Toinen oli hakannut poikaansa vasaralla. Muutamat vangeista olivat kokeneet sukulaistensa taholta raiskauksia ja muuta seksuaalista väkivaltaa. Monet olivat laiminlyötyjä ja hyljeksittyjä syntymäperheissään.

On arvioitu, että noin kolmannes lapsena pahoinpidellyistä jatkaa ylisukupolvista väkivallan kierrettä. Perheväkivallan uhrista voi kehittyä väkivallantekijä. Riittävästi hoivaa, huolenpitoa ja rakkautta saaneista lapsista vain ani harva tekee aikuisena rikoksen tai turvautuu väkivaltaan.

Väkivallasta tai laiminlyönnistä traumatisoitunut lapsi sen sijaan voi toistaa väkivallan kokemustaan yhä uudestaan aikuisena ja pahoinpidellä joko omia lapsiaan tai muita ihmisiä. Onkin sanottu, että miljoona juutalaista olisi säästynyt, jos väkivaltaisen lapsuuden kokeneella Adolf Hitlerillä olisi ollut omia lapsia.

Pahoinpidelty lapsi oppii, että läheisimmätkin ihmiset - omat vanhemmat tai muut kasvattajat - voivat olla vaarallisia ja väkivaltaisia. Silloin lapsi ei osaa luottaa muihin ihmisiin vaan suhtautuu ympäristöönsä epäluuloisesti ja ylireagoi pieniinkin uhasta kertoviin sosiaalisiin vihjeisiin. Väkivaltaa lapsena kokenut hyökkää, ennen kuin hänen kimppuunsa hyökätään. Jos lapsi ei saa osakseen turvaa ja hyväksyntää vaan turvattomuutta ja hyljeksintää, hänestä voi tulla väkivaltainen rikoksentekijä.

Väkivaltarikosten ehkäisyssä keskeistä olisikin lapsiin kohdistuvan väkivallan ja laiminlyönnin ehkäisy. Perheväkivallan ja lapsen kaltoinkohtelun varhainen tunnistaminen esimerkiksi äitiys- ja lastenneuvoloissa olisi tärkeää.

Suomalaiset nuoret miesvangit ovat tutkimusten valossa entisiä lastensuojelun asiakasperheiden lapsia. Monissa näistä perheistä kaltoinkohtelu on jatkunut sukupolvesta toiseen. Vankien vanhemmatkin ovat lapsena kokeneet pahoinpitelyä ja laiminlyöntiä.

Tutkimassani nuoria miesvankeja edustavassa otoksessa lähes 90 % oli ollut alle 15-vuotiaana lastensuojelun piirissä. Yli puolet oli lapsena otettu huostaan. Tulokset kertoivat siitä, että rikolliselle polulle joutuneiden lasten kodeissa oli ollut runsaasti väkivaltaa, laiminlyöntiä ja hyljeksintää. Lapsia ja heidän perheitään oli pyritty auttamaan sosiaali- ja terveydenhuollossa monin eri tavoin, mutta apu oli kenties tullut liian myöhään. Toisaalta on mahdollista, että lasten tulevaisuus olisi ollut vieläkin huonompi ilman lastensuojelun väliintuloa.

Kun lapsi täyttää rikosvastuun maagiset 15 vuotta, entisestä lastensuojelun asiakkaasta tulee äkkiä rikosoikeuden asiakas. Lapsi joutuu avun piiristä rangaistusten piiriin. Ympyrä on sulkeutunut, ja uhrista on tullut tekijä.

Miten voisimme estää uudet lapsuuden kaltoinkohtelun uhrit ja katkaista väkivallan kierteen? Rikosoikeus ja rangaistuskoneisto nielevät valtavia rahasummia, joita tarvittaisiin paremminkin sosiaali- ja mielenterveystyössä. Vankimäärä kasvaa huolestuttavaa tahtia. Vankilabunkkerien rakentamisen sijasta pitäisi rakentaa lasten tulevaisuutta.

Jaana Haapasalo
Oikeus- ja kriminaalipsykologian dosentti



 

MUUT KOLUMNIT


» TV rikosten jäljillä
» Costa del Crime
» Haittaohjelmat tiedon kalastelun välineinä
» Hyvinvointiyhteiskunta - pahoinvointiyhteiskunta. Huumeistako helpotusta?
» Varastaminen on varastamista myös tietoverkossa
» Nettipalvelujen hankinnassa on oltava tarkkana
» Ihmiskauppa ilmiönä
» Suojaudu mökkimurroilta!
» Pahoinpidellyn lapsen tie rikoksentekijäksi
» Tukea ja tietoa todistajalle
» Sytyttely kiinnostaa lapsia
» Bensavarkaus on rikos!
» Vaarallinen vankila tuottaa turvattomuutta koko yhteiskuntaan
» Rasistisiin rikoksiin puututtava entistä tehokkaammin
» Bodomista itään
» Poliisi - median uusi korkein oikeus
» Tanska on toisenlainen
» Alkoholilla oli osuutta...
» Turvallista tulevaisuutta!
» Eikö Suomessa tehdä enää rikoksia?
» Koulukiusaaminen peruskoulun yläluokilla 1994 - 2004
» PTR - yhteistyön kansainvälisiä näkymiä

POLIISIN MATKASSA

Toimittajamme vietti perjantain Juvan poliisin matkassa

» Lue lisää

RIKOKSEN JÄLJILLÄ

Katuluotsi saattelee nuoria

» Lue lisää

SILMINNÄKIJÄ

"Sehän olisi voinut olla kuka tahansa meistä"

-Kuortaneen yliajon silminnäkijä kertoo
» Lue lisää

RIKOKSEN RATKAISU

Rikostutkinta kuin palapeli - Saaran murhan tarina

» Lue lisää

NÄITKÖ RIKOKSEN?

Rikoksen silminnäkijä – ilmoittaudu!

Kerro tarinasi Poliisi-TV:lle!

» Lue lisää

POLIISI-TV AREENASSA...

Poliisi-TV näkyy viikon ajan lähetyksen jälkeen YLEn Areenassa!

Poliisi-TV on nyt myös Facebookissa!

OTA YHTEYTTÄ

Palaute ja juttuvinkit
Voit lähettää meille palautetta ja juttuvinkkejä sähköpostilla osoitteeseen poliisi.tv@yle.fi.

Poliisi-tv vastaa
Vastauksia ohjelmaan liittyviin kysymyksiin. Miksi? Miten? Milloin?
» Lue lisää

Toimitus ja yhteystiedot
Lue lisää toimituksestamme. Täältä löydät myös tarkemmat yhteystiedot.
» Lue lisää

UUTISIA YLESSÄ

 
 
 
 

» Mediasalissa lisää lähetyksiä

 

Vastaava ohjelmatoimittaja | Poliisi-TV, PL 236, 33101 Tampere | Puh. 03 - 345 6111 | Vihjenumero 0800 - 14 555 | poliisi.tv@yle.fi

© Poliisi-tv 2005. Kaikki oikeudet pidätetään, Verkkosivuston sisällön kopioiminen, jakelu tai tallentaminen on kielletty. Tuotanto Stara Media Oy.