Iloisista homoista äkäisiin eläkeläisiin

Julkaistu Ke, 05/11/2008 - 12:55
  • Leena Lehtolainen (Kuva: )
  • Raja-aidat kaatuvat, kun iloiset homot kohtaavat eläkeläiset ja punkista tulee humppaa. Äkäinen eläkeläinen on humppaorkesterin kappaleeksi vakava, miltei tosissaan tehty.

Olipa kerran maa, jossa vallitsi radiosensuuri. Oli kappaleita, joita ei saanut soittaa julkisesti. Jossakin niistä laulettiin vaikkapa ”hei hei Suomi-neitonen hei, paljon siedät, vaikka tiedät, ketkä neitsyytes vei”, vaadittiin Karjalaa takaisin tai kehotettiin laulamaan mukana, jos oli iloinen homoudestaan.

Viimeksi mainittu biisi oli brittiläinen, Tom Robinson bändin (Sing if you´re) Glad to be Gay, joka Suomen Yleisradion lisäksi oli 1970 – 80 -lukujen taiteessa myös BBC:n soittokieltolistalla. Suomen laissa oli vielä voimassa kehotuspykälä, joka kielsi rohkaisemasta tai yllyttämästä ihmisiä homoseksuaalisiin suhteisiin. Pykälä ja sensuurisäännöt olivat niin älyttömät, että niitä vastaan piti kapinoida. Kaverillani Jarilla ja minulla oli tapana toivoa Glad to be Gay -kappaletta soitettavaksi Nuorten Sävellahjassa tai rockradiossa. Kiusa se oli pienikin kiusa, vaikka luulen, ettei kyseisten ohjelmien toimittajilla sinänsä ollut sensuurinhaluja.

Myöhemmin olen kuulut, että me Outokummun kapinalliset emme olleet suinkaan ainoat, jotka harrastivat saman laulun toivomista radiosta. Häiriköitä löytyi niin Uudestakaarlepyystä, Tampereelta kuin Hämeenlinnastakin, eikä sukupuolisella suuntautumisella ollut vaikutusta laulun suosioon. Koska elämä ei ole suoralinjaista, meni lauluntekijä Tom Robinson myöhemmin naisen kanssa naimisiin ja perusti perheen. Nykyään kyseisen kappaleen soittaminen herättäisi kai pahennusta ainoastaan joidenkin Radio Dein kuulijoiden joukossa. Hyvä niin.

Olin silti pudota tuolilta, kun kuuntelin Eläkeläisten uusinta levyä Humppa Unitedia. Eläkeläisten kuuntelemisen viehätykseen kuuluu yllätys, siksi en ensitutustumiskerralla lunttaa, mitä kappaleita on coveroitu. Äkäisen eläkeläisen kohdalla tunnistaminen tapahtui heti ensiriffeilla: Sampramenskattu, tämähän on Glad to be Gay!

Musiikin raja-aidat kaatuvat, kun iloiset homot kohtaavat äkäiset eläkeläiset ja punkista tulee humppaa. Äkäinen eläkeläinen on humppaorkesterin kappaleeksi vakava, miltei tosissaan tehty. Alkuperäiskappale oli sorrettujen puolella, niin humppaversiokin.

Rokilla ei tarvitse olla sanomaa, mutta toisinaan se tekee terää. Parhaat biisit, kuten Glad to be Gay kestävät vuosikymmeniä ja uusia versioita. Laulan ilolla mukana.

Leena Lehtolainen

  • Leena Lehtolainen (Kuva: )

    Olen kulttuurin suurkuluttaja, kirjanarkomaani ja musiikkiholisti. Itken mielelläni elokuvissa ja käyn niin oopperassa kuin punk-konserteissakin. Lempimusiikkiani ovat niin Ramones kuin Schubert, tai Sibelius ja Luonteri Surf. Kuvataiteesta en sinänsä ymmärrä mitään, mutta nautin niin Berninin veistoksista, van Goghin ekspressionismista kuin Ólafur Eliassonin valotaideteoksista. Lempikirjailijoita voisin luetella monta kymmentä. Vihaan lokerointia ja leimaamista, koetan pysyä avoimena uudelle.