Les Calamités: À Bride Abattue

Julkaistu Su, 03/08/2008 - 11:03
  • Les Calamités: À Bride Abattue (Kuva: )
  • Raikasta tyttöpoppia Ranskanmaalta.

Les Calamités oli osa ranskalaisen popmusiikin uutta, etupäässä indie-levy-yhtiö New Rosen (1981–1992) ympärille keskittynyttä aaltoa 1980-luvulla. Les Calamités oli samalla ensimmäisiä kansallisen läpimurron tehneitä tyttöbändejä Ranskassa. Erotuksena sellaisista tuon skenen garagempaa laitaa kulkeneista bändeistä, kuten vaikkapa Dogs tai Snipers, Les Calamités haki vaikutteensa ennen muuta 1960-luvun tyttöyhtyeiltä ja brittiläisistä beat-bändeiltä.

Les Calamités’n perustivat teini-ikäiset Odile Repolt (kitara, laulu) Caroline Augier (basso, laulu), Isabelle Petit (kitara, laulu) 1980-luvun alussa Beaunessa, Itä-Ranskassa. Hieman myöhemmin mukaan liittyi ainoana miespuolisena jäsenenä Mike Stephens (rummut). Levytettyään biisin Je Suis Un Calamité uusia ranskalaisia kykyjä esitelleelle kokoelmalevylle Snapshot(s) (1983), Les Calamités ryhtyi työstämään ensialbumiaan marraskuussa 1983.

Yhtyeen ainoaksi albumiksi jäänyt À Bride Abattue (New Rose, 1984) on ihastuttava levy. Se sisältää vain yhdeksän kappaletta, jotka on laulettu vuoroin ranskaksi vuoroin englanniksi. Näistä viisi on Les Calamités’n käsialaa. Omat biisit ovat mainioita pophelmiä, joiden energia, tarttuvat melodiat ja terhakat laulustemmat riisuvat aseista kyynisimmänkin kuulijan. Ylitse muiden nousevat sinkkunakin julkaistu Toutes les Nuits, sekä Le Supermarché ja Malhabile. Lainabiiseinä albumilla on mm. The Whon repertuaarista tuttu The Kids Are Alright sekä The Isley Brothersin alun perin levyttämä Teach Me How To Shimmy. Minkä Les Calamités näiden kohdalla ehkä soittotaidossa menetettää, se voittaa takaisin pirteällä asenteella ja vastustamattomalla riehakkuudella.

Les Calamités’n albumi sai suopean vastaanoton mediassa, ja sen myötä yhtye murtautui kansalliseen ja osin kansainväliseenkin tietoisuuteen. Bändi ei kuitenkaan antautunut orastavan menestyksen vietäväksi, vaan julkaisi vielä singlen Pas la Peine (1984) ja hajosi vuonna 1985, jäsenten halutessa keskittyä opintoihinsa.

Vuonna 1987 Les Calamités koottiin osittain uudelleen tuottaja Daniel Chenevezin aloitteesta. Chenevez sovitti ja tuotti duoksi (Odile Repolt ja Isabelle Petit) kutistuneen yhtyeen levyttämättä jääneen biisin Vélomoteur. Biisistä muodostui iso hitti Ranskassa. Hittibiisin tuoman nosteen hiivuttua yhtye lopetti toimintansa pysyvästi.

Vaikka Les Calamités kenties ainakin Ranskassa muistetaan paremmin Vélomoteur -hitistään, on albumi À Bride Abattue yhtyeen lyhyen uran ehdoton kohokohta. Sen tarjoilemasta raikkaasta tyttöpopista on suorastaan mahdotonta olla pitämättä.

Tekijä:

Levylöydöt