Hae yle.fi:stä:

 
Tekstiversio | Tekstikoko: + / -
 
 
 

YLE-kirjautuminen

 
 
Jänisjahdissa akkain kanssa
 
Kategoriat:

Akkainjahti on naisten oma metsästysporukka. Eri puolilta Suomea koostuva naisjoukko on jo vuosia käynyt niin hirvi-, jänis- kuin majavajahdissakin. Saaliin saannin lisäksi tavoitteena on se sama yhdessäolon tuntu kuin miesporukoillakin - ja taitavat ne jututkin olla samansuuntaisia.

On helmikuisen hyytävä pakkasaamu. Kodassa on viitisentoista naista nuotion ympärillä. Kahvia ja makkaraa kuluu. Toinen toistaan paremmat jahtijutut turistaan ja nauru raikaa. Joulupukin tuomia metsästyspuukkojakin ehditään vertailla.

copyright YLE/videokuvaa

Akkainjahti ry on kokoontunut vuotuiseen jänisjahtiin, tällä kertaa Pieksämäen Ristimäkeen.

Yhdistyksen perustivat metsästyshenkiset naiset vuonna 1998 tukemaan Akkain Jahtia, Jäppilän kunnassa aloitettua vain naisille tarkoitettua
hirvenmetsästystapahtumaa. Nyt yli 50 erähenkistä naista tapaavat toisensa jahti- ja koulutuspäivillä kautta vuoden.

- Viisaat savolaiset akat tajusivat, että tämähän on hyvä idea ja ennen kaikkea kivaa, joten toimintaa on siitä saakka jatkettu, kertoo Akkainjahti Ry:n puheenjohtaja Marja-Leena Sankari.

copyright YLE/videokuvaa

Yhdistys on avoin kaikille naisille. Miehet pääsevät mukaan kannatusjäseniksi. Mukana on kaikenlaisia ja ikäisiä naisia.

- Meitä on esimerkiksi sairaanhoitajia, lääkäreitä, myyjiä ja pappi. Myös naisjohtajia on paljon, Sankari sanoo.

Jahdissa kuitenkin siviiliammatit ovat merkityksettömiä ja tittelit unohdetaan.

Sankarin mukaan vain naisille tarkoitetulle jahdille on suuri tilaus. Naisille saattaa olla suuri kynnys lähteä mukaan paikalliseen metsästysseuraan. Moni kuitenkin liittyy niihin oltuaan jonkin aikaa pelkästään naisporukassa metsällä.

copyright YLE/videokuvaa

- Ennen minä varmaan eksyin torillakin, vaan en enää. Tuntuu, että koko ajan oppii uutta metsässä samoillessaan, sanoo vannoutunut lintumetsästäjä Tuulikki Tähtivaara.

Akat kokoontuvat vuosittain metsästämään hirviä, jäniksiä, piisameita ja myös karhuja. Akkainjahdin jäsen on myös ampunut karhun. Muita aktiviteetteja ovat sieni- ja marjaretket sekä kalastus.

Marja-Leena Sankari haluaa korostaa, että toiminta metsässä on hyvin kurinalaista. Vasta-alkajille annetaan koulutusta vuosittain järjestettävillä koulutuspäivillä.

Elohopea nousee pikkuhiljaa, kun päivä alkaa valjeta. Aamulla oli kolmisenkymmentä pakkasastetta. Pian on lauhtunut sen verran, että jäniskoiran kehtaa viedä metsään. Jahti voi alkaa.

Tommi Ketonen / PRIIMA