Hae yle.fi:stä:

 
Tekstiversio | Tekstikoko: + / -
 
 
 

YLE-kirjautuminen

 
 
Aikuisen naisen hevosrakkaus
 
Kategoriat:

Sijoitusalalla työskentelevällä toimistopäällikkö Erja Elgillä on intohimo. Erjan sydänystävät ovat Brittein saarten Walesista, Welsh corgi cardigan Panda-koira ja Welsh Cob -ruuna Pena.

Ruuna Pepe

Ruuna tuli Erja Elgin elämään 18 vuotta sitten, Panda-koira vuonna 2004. Panda on ystävä arkipäivässä ja seuraa omistajaansa jopa töihin. Vankkarakenteisen suomenhevosen kaltaisen Penan kanssa nautitaan maaseudun rauhasta.

- Täytyy sanoa, että Pena enemmänkin tupsahti mun elämään. Tulin yhtenä päivänä katsomaan tuttavani hevosta, se iski kuin häkä päähän. Nythän tämä on vasta kivaa tällä iällä, kun voi omistaa hevoselle aikaa ja on ehkä enemmän malttia ja ymmärrystä elämästä ylipäänsä, niin että uskaltaa ottaa vastuun, kertoo Erja Elg.

- Penan homma on pitää mun elämän yksinkertaisuudesta kiinni. Mennään metsään ja nautitaan kuutamosta ja pakkasesta ja uimisesta, maatalon asioista, sanoo Erja Elg harjatessaan hevosta tallilla.

Erilainen perhe

copyright YLE/videokuvaa

- Tässä ajassa on erilaisia perheitä. Mulla on Welsh-perhe ja asiat sujuvat hyvin. Olenhan ollut pienestä tytöstä lähtien kiinnostunut hevosista ja koirista ja niitä on ollut elämässä.

Hevosen mukana päivärutiinit muuttuivat entistä tiiviimmiksi, mutta antoisiksi. Erjan kaikki muu harrastus ja itsensä kehittäminen liittyy hevosen ympärille.

- Aikataulut meni aika tavalla sekaisin. Ajattelin ensin, että käyn tallilla vain muutaman kerran viikossa. Ei kestänyt viikkoakaan, kun siirryttiin 7 päivän rytmiin. Tulen kotiin, vaihdan vaatteet, ehkä syön vähäsen ja lähden tänne tallille. Alkuvuosina ratsastimme paljon. Viikonloppuna saatoin olla 7-8 tuntia satulassa kolmena päivänä. Kesäisin käymme uimassa lähellä lammella. Menen ratsain ja uin hevosen sivussa. Koetan päästä sen selkään ennen kun se tulee pois.

Ei vain pikkutyttöjen harrastus

Hevostalleilla näkyy entistä enemmän aikuisia. Tämä on tuonut mukanaan myös uudenlaisia ratsastuskursseja ja uusia alan lehtiä ostovoimaiselle harrastajakunnalle.

- Tänään tämä ei ole enää vain pikkutyttöjen harrastus, niin kuin joskus aikanaan. Yli kaksikymppisten osuus hevosia harrastavista on kasvanut. Aikuisten harrastus näkyy monissa asioissa.

Aikuiselle hevosharrastus tarjoaa Erja Elgin mielestä elämän taitoja ja kansalaistaitoja – toimeentuloa ihmisten parissa.

copyright YLE/videokuvaa

Johtamistaitojen opiskelua hevosen kanssa

- Hollannissa johtajat tulevat opiskelemaan johtamistaitoja nimenomaan hevosen kanssa. Eivät nämä asiat ole millään lailla elämästä irrallaan. Tässä täytyy oppia kärsivällisyyttä, nöyryyttä. Hevonen hyvin mielellään opettaa, jos et ole osannut tehdä asioita kunnolla.

Viisikymmenvuotisjuhlien lähestyessä Erja Elg pohtii juhlistavansa pyöreitä vuosia hevossafarilla. Juhlien odotus herättää myös kysymyksiä omasta jaksamisesta.

- Täytyy huolehtia itsestään hyvin, koska on näitä huollettavia. Täytyy pysyä sellaisessa kunnossa että pystyy hoitamaan hevosta, menemään tallille. Sitä taustaakin vasten ei tämä huonompi harrastus ole.

Kirsi Crowley / PRIIMA