Hae yle.fi:stä:

 
Tekstiversio | Tekstikoko: + / -
 
 
 

YLE-kirjautuminen

 
 
Aseharrastajat Sven Tuuvan teknologiassa
 
Kategoriat:

Haukiputaalla rakennetaan kansalaisopistossa mustaruutiaseita. Niitä suustaladattavia, joita merirosvot aikoinaan käyttivät. Ja niitä ei tehdäkään mistään valmiista rakennussarjoista.

Aseenrakennuskurssi

Haukiputaalainen Hannu Halonen joutui viisikymppisenä vaihtamaan ammattia terveyssyistä. Betonimies koulutti itsensä varsin harvinaiseen ammattiin, asesepäksi. Samalla Hannu oli onnekas. Metsämiehen harrastuksesta tuli työ.

copyright YLE/videokuvaa

Nyt Halonen on vetänyt mm. aseenrakennuskurssia kansalaisopistossa. Kurssin erikoisuuksia ovat mustaruutiaseet. Sellaiset suustaladattavat, joilla merirosvot ja Sven Tuuva paukuttelivat aikanaan. Kurssilaisten aseet eivät ole mitään valmiita rakennussarjoja, niillä on omat tarinansa.

Aseilla omat tarinansa

copyright YLE/videokuvaa

Esimerkiksi Pekka Alasalmen Husqwarna sai syntysanansa, kun Alasalmi kyseli moottoripyörän osia turkulaisesta romuliikkeestä. Niitä ei löytynyt ja Alasalmi kysäisi, josko löytyisi aseenraatoja. Jostain nurkasta löytyi aseen lukko, jossa oli teksti Husqwarna 1844. Pekka hankki lukon ja ryhtyi valmistamaan sen ympärille asetta. Piipuksi siunautui käytöstä poistettu traktorikompressorin poranvasara. Siinä oli luodille sopivan kokoinen reikä. Kun aseesta vielä puuttui tukki, Alasalmen pihakoivu koki kohtalonsa tämän projektin hyväksi.

Aseenrakennuskurssilla kuuluu muutenkin historian lehtien havina. Kurssilaiset esittelevät Phidalphia Derlingeriä. - Tällaisella ammuttiin Abraham Lincoln viisi päivää Yhdysvaltain sisällissodan rauhansopimisen jälkeen. Vuosi taisi olla 1865.

Mustaruuti

copyright YLE/videokuvaa

Mustaruutihan on "se oikea" ruuti. Se, jonka joku kiinalainen keksi 1200-luvulla. Keksintö levisi pian myös Eurooppaan ja saksalainen munkki Berthold Schwartz lie ollut henkilö, joka kehitti ensimmäisen mustaruutiaseen metsästystarkoitukseen. Siitä nimi mustaruuti.

Suustaladattavien mustaruutiaseiden toimintaperiaate on aikalailla monimutkaisempi kuin nallipyssyjen. Liipaisimen vetäminen laukaisee iskurin, jonka piikivi iskee kipinää. Tämä sytyttää piipun vieressä olevan "sankkipannun" ruudin ja tämä puolestaan piipussa olevan mustaruudin. Luoti lähtee piipusta laukaisun jälkeen pienellä viiveellä. - Nopea ampuja ehtii vaihtaa liipaisimen vedon jälkeen vielä maalia, virnistää kurssilainen Mauri Koivisto.

Erkki Rahkola / PRIIMA