Hae yle.fi:stä:

 
Tekstiversio | Tekstikoko: + / -
 
 
 

YLE-kirjautuminen

 
 
Mitä kuuluu Olavi Tupamäki?
 
Kategoriat:

Olavi Tupamäki (s.1944) muistuu monelle mieleen SMP:n kulta-ajoilta 70-luvun alusta. Nuori kansanedustaja herätti huomiota niin aatteillaan kuin vaatteillaankin.

Järjellä ja sydämellä

Politiikkaan Olavi lähti vennamolaiseen tyyliin ”unohdetun syrjäseudun kansan” puolesta. - Ei minulta idealismi ole koskaan kadonnut. Puolueella oli ongelmansa, mutta varsinaista eduskuntatyötä pidin tuloksellisena ja sellaisena, että kyllä siellä yksikin kansanedustaja voi saada paljon aikaan, jos todella haluaa.

copyright YLE/videokuvaa

Kuuluisa, puhemiesneuvostonkin närkästyttänyt nahkapuku on tallessa ja mahtuu mittansa säilyttäneen Olavin päälle yhä edelleen. Nuori Olavi oli innokas motoristi, ja vielä nykyäänkin hän ottaa välillä menopeliksi moottoripyörän. Myös erikoiset autot kuuluvat miehen harrastuksiin.

Vuodet ulkomailla

Yli-insinöörinä laivatelakalla Vietnamissa, Nigeriassa rakennuttamassa kokonaisia kaupunkeja, Saudi-Arabiassa, Brysselissä…Olavi on insinöörityössään ollut todellinen maailmankulkija. – Sittemmin ajauduin tähän teknologiatutkimuksen ja -kehityksen piiriin EU:n ja maailman tasolla: olen laskenut käyneeni yli 130 maassa. Rakennusalan laman jälkeen aloin vetää omaa firmaa ja muutin Brysseliin, jossa olivat kaikki tärkeät kontaktit lähietäisyydellä.

Perhe viihtyy Suomessa

copyright YLE/videokuvaa

Olavin ja Ulla-puolison silmäterä on nyt 8-vuotias Binga-tytär. Hänet adoptoitiin 2-vuotiaana Kiinasta. Bingan kanssa perheen ensimmäinen koti oli Brysselissä. – Binga tapasi esitellä itsensä: minä olen syntynyt Kiinassa, mutta olen suomalainen. Ja 4-5 –vuotiaana hän ilmoitti haluavansa Suomeen. Nyt siis asutaan Suomessa ja Binga käy hyvällä menestyksellä suomalais-ranskalaista koulua.

Tupamäen uusin työprojekti on matalaenergiatalo, joka nousee Hämeenlinnan asuntomessualueelle. Talon energiajärjestelmästä on laajaa kansainvälistäkin kiinnostusta. – Talo on ensimmäisiä, jolle vuoden 2009 tammikuusta vaadittava energiatodistus on jo nyt laskettu: energiakulutus on alle puolet tulevan todistuksen parhaasta a-luokasta.

copyright YLE/videokuvaa

- Työnteko on mukavaa, mutta harrastukset pitää muistaa: koko perheemme on musiikin ystäviä. Tupamäen perheen musiikkihuone onkin vaikuttava: erilaisia stereolaitteistoja ja musiikkiäänitteitä hyllymetreittäin. Erityisen mieluisa Olaville itselleen on vuodelta 1954 peräisin oleva jukebox, täydellisessä soittokunnossa. – Kaikki hyvä musiikkihan tehtiin 50-luvun puolivälistä 10 vuotta eteenpäin, enkä puhu nyt sinfonioista, nauraa Olavi.

Marjo Lundvall / PRIIMA