Hae yle.fi:stä:

 
Tekstiversio | Tekstikoko: + / -
 
 
 

YLE-kirjautuminen

 
 
Kolmekymmentä yhteistä vuotta
 
Kategoriat:

Maaliskuussa ensitapaaminen, huhtikuussa kihloihin ja heinäkuussa naimisiin. Nopeat päätökset kolmekymmentä vuotta sitten saivat aikaan kestävän avioliiton.

- Hape oli niin innoissaan kun me tutustuttiin. Mulle oli ihan uutta poikaystävä, joka haluaa koko ajan olla läsnä, Tuija Salminen hymyilee. - Niitä aikoja on ihana muistella vieläkin. Ihan yhtä mielellään keväästä tasan kolmekymmentä vuotta sitten puhuu puoliso Harri Salminen. - Vielä kun oltiin jo matkalla kihloja ostamaan, Tuija kysyi pitäiskö tätä harkita. Mä vastasin, että koskas sitten jos ei nyt.

Harri näkee pitkän parisuhteen onnistumisen edellytyksinä pitkämielisyyden sekä toisen vikojen ja puutteiden hyväksymisen. Tärkeää on myös lämmin suhtautuminen puolisoon. – Yhä edelleen Tuija on se puoliso, jonka itselleni kaikista naisista valitsisin.

copyright YLE/videokuvaa

- Yhteiset asiat ovat parisuhteen suola, toteaa puolestaan Tuija. Yhteisen tekemisen ei tarvitse olla television katsomista kummempaa, mutta tunne yhteisestä jutusta on tärkeä. Salmisilla yksi yhteinen harrastus on Dekantti, kymmenen vuotta sitten perustettu viininmaistelukerho.

Kulttuurin tuottaja ja käyttäjä

Harri teki jo pariskunnan tutustuessa keikkaa tanssimuusikkona, ja erilaisia kulttuuriin liittyviä hankkeita on riittänyt koko yhteisen elämän ajan. - Tuija on aina lähtenyt mun ideoihin mukaan. Hän järjestää kahvitukset sadalle hengelle tai innostuu lähtemään mukaan Savonlinnan oopperajuhlille. Kai tää on ollut vähän ”hapeohjautunutta” elämää.

copyright YLE/videokuvaa

- Mä olen kokenut sen ”hape-elämän” hirveenä rikkautena, Tuija toteaa. On olemassa kulttuurin tekijöitä ja kulttuurin käyttäjiä. Meidän perheestä löytyy ne molemmat.

Ihana arki

Tuija ja Harri ovat eläneet läpi pikkulapsivaiheen, talon rakentamisen, ammatillisten haasteiden ja lasten aikuistumisen. Viisikymppiset kahden pojan vanhemmat ovat asuneet kahdestaan muutaman vuoden ajan. Isovanhemmuus on sulostuttanut elämää kaksi vuotta.

Uusin suuri muutos on Harrin jääminen pois päivätyöstä ja omistautuminen musiikille. Tuija hyväksyi tämänkin ratkaisun, tosin mietittävää siinä riitti usealle kuukaudelle.

- Paljon on ollut semmoisia tilanteita, joissa on pitänyt miettiä mikä parisuhteessa on hyvää ja mikä ei. Siitä hyvästä mä oon pitänyt tosi lujaa kiinni, ja pidän jatkossakin, kertoo Tuija. - Normaalielämä yhdessä on niin mukavaa, kyllä mä oon saanut meidän yhteisestä elämästä paljon.

Muutos on parisuhteen ydin

copyright YLE/videokuvaa

- Tuntuu, että tämä pari on onnistunut seuraamaan hyvin parisuhteen luonnollisia rytmejä, miettii psykologi Tony Dunderfelt. Parisuhde kulkee rakastumisesta ja ihanista alkuajoista arkeen, lapsiin ja takaisin kahden hengen perheeseen. Muutoksiin sopeutuminen vaatii molemmilta uuden vaihteen ottamista, ja vielä samanaikaisesti.
Tony Dunderfelt näkee Tuijassa ja Harrissa myös molemminpuolista tarpeiden kuuntelua, niiden täyttämisessä auttamista ja toisen kunnioittamista. - On tärkeää, että meillä on esimerkkejä onnellisista pariskunnista. Eikä vain pintaonnellisuudesta, vaan ihmisistä, jotka pystyvät puhumaan siitä, miten parisuhde rakennettiin, ja käytiin sen eri vaiheet läpi.

Tiina Klemettilä / PRIIMA