Hae yle.fi:stä:

 
Tekstiversio | Tekstikoko: + / -
 
 
 

YLE-kirjautuminen

 
 
Nainen Teksasista
 
Kategoriat:

Lela Whisnant muutti Kittilään viime vuonna. Aiemmin hän asui Teksasin San Antoniossa ja Dallasissa lähes 30 vuotta. Lapsuutensa hän vietti Appalakkien vuoristossa Pohjois-Carolinassa.

- Ilmasto on täällä erilainen. Silloin kun kävin täällä vielä lomilla, lämpötilaero lähtöpaikan ja määränpään välillä saattoi olla sata astetta, hän kertoo nauraen.

Ensimmäisen kerran Lela tuli Suomeen ja Kittilään vuonna 2002. Tuolloin hän osallistui vuosittain tammikuun lopussa järjestettäviin Särestö Open -miekkailukilpailuihin. Kutsun kisoihin hän oli saanut veteraanien MM- kisoissa Martiniquella.

- Osallistuin MM kisoihin, sillä kuuluin tuolloin USA:n maajoukkueeseen. Siellä tapasin erään suomalaisen joka kutsui minut sitten Leville, Lela kertoo. - Olin aina halunnut tulla Lappiin, joten vuorokauden sisällä tein päätöksen ja hankin sopivan hintaisen matkan.

Planeetta Kittilä?

- Tuntui kuin olisin tullut jollekin toiselle planeetalle, hän kuvailee. Hän muistaa erityisesti ensimmäiset näkemänsä revontulet, kauniin taivaan, sekä Venuksen vyön. - Näky oli hurmaava, hän muistelee. Sinä vuonna oli paljon lunta ja puut painuivat kaarelle. Maisema oli todella mahtava.

copyright YLE/videokuvaa

Heti ensimmäisellä matkalla Lela tapasi ystävänsä Marian. Tapaamispäivänä pakkasta oli 31 astetta. Tuolloin, kuten nytkin Maria oli keittänyt porokeiton. - Jotenkin meillä sitten saman tien synkkasi ja juttua riitti, kuvailee Maria Grandell, Galleria Raekallion johtaja. Lela otti ensimmäisellä käynnillään paljon kuvia ja lähetti niitä sitten Marialle.

Kulttuuria ja etätyötä

Lela arvostaa nykyistä kotipaikkaansa monelta eri kantilta. - Ihanaa täällä on se, että on lähellä kaikkia mukavuuksia ja kulttuuritapahtumia, ja yhtä aikaa voi olla kaukana kaikesta, hän lisää.

copyright YLE/videokuvaa

Lelan on rakennuttanut talon Kittilään ja seuraava urakka on yrityksen perustaminen. Lela on ammatiltaan mediasuunnittelija ja työn alla on nettisivumarkkinointiin liittyvän yrityksen perustaminen. Hän uskoo mahdollisuuksiinsa. - Panin Levin kuvat nettiin lähinnä perheen ja ystävien iloksi, mutta nyt niillä käy yli 35 000 ihmistä vuodessa, hän kertoo.

Pelkoja ja ennakkoluuloja

- Luulin, että täällä olisi kuolettavan kylmää, hän muistelee ensikäyntiään. - Lähdin arktisiin oloihin tammikuussa ja ostin takin, jolla tarkenee jopa 50:ssä pakkasasteessa. Mutta se olikin niin kuuma, ettei sitä voinut oikein käyttää, hän naurahtaa. Lelan mukaan ihmisillä on paljon pelkoja ja ennakkoluuloja. - Kittilä on eksoottinen matkailukohde, hän toteaa.

copyright YLE/videokuvaa

- Täällä ollessani nautin, kun saan olla ulkona metsässä. Yhdysvalloissa asuin vuosikausia kaupungissa. Olen halunnut kokea eri vaiheita elämässäni. Olen elänyt maalla ja kaupungeissa, sekä lähiöissä, joista en juuri pitänyt. Täällä nautin maisemista, tunnelmasta ja ystävällisistä ja lämpimistä ihmisistä.

Hilkka Nevala / PRIIMA

Lela Whisnantin Kittilä-sivut