Hae yle.fi:stä:

 
Tekstiversio | Tekstikoko: + / -
 
 
 

YLE-kirjautuminen

 
 
Viisikymppisen viikinkijuhlat
 
Kategoriat:

Hauholainen Jukka Lehtinen juhlii ”viisikymppisiään” Hauhon Ilorannassa. Paikalle on kutsuttu kuutisenkymmentä läheisintä sukulaista ja ystävää. Jukan juhlissa teemana on rautakausi ja viikinkipidot.

Juhlat juhlijan mukaan

Matkailuyrittäjä Leena Haavisto sanoo, että tänä päivänä juhlissa pitää olla teema. Teema voi olla se, että mitä oli 50 vuotta sitten, mutta useimmiten haetaan jotakin erilaisuutta teeman kautta.

copyright YLE/videokuvaa

Rautakausi valikoitui Jukan juhlien teemaksi siksi, että päivänsankarin perhe on hyvin kiinnostunut historiasta. Jukka Lehtinen toivoo, että tulossa olisi hänen näköisensä juhlat, vähän erikoiset. Jukka kertoo, että työnjako juhlien järjestämisessä oli selvä hänen ja vaimonsa, Riitta Uotilan kanssa. – Minä päätin paikan ja Riitta mietti teeman, Jukka kertoo. – On mukavaa, kun mennään juhlissa tuhannen vuoden taakse, sanoo Riitta. Hän uskoo, että juhlasta tulee elämys myös vieraille, kun he saavat pienen aavistuksen siitä, minkälaista Suomessa oli tuhat vuotta sitten ja minkälaista ruokaa silloin syötiin.

Teeman pitää olla juhlijoiden valitsema. Tilojen pitää olla riittävät, mutta ei liian suuret. Ihmisillä pitää olla koko ajan tunne, että he tietävät, mitä tapahtuu seuraavaksi, Leena Haavisto listaa. Tämäkin juhlaväki aterioi ensin vanhassa riihessä ja siirtyy sen jälkeen ns. parvelle jatkamaan iltaa kahvin, virvokkeiden ja karaoken parissa, joten heille pitää kertoa minne mennään ja koska mennään, Leena muistuttaa. Pitää tietää, mitä juhlissa tulee tapahtumaan.

copyright YLE/videokuvaa

Tilalla on suuri merkitys

Leena Haavisto painottaa, että juhlan tunnelma lähtee ihmisistä. – Me luomme tavallaan vain kulissit, ihmiset luovat juhlan. Hän sanoo kuitenkin, että tilalla on suuri merkitys. On tärkeää, että juhlatilassa on katsottavaa, että silmä lepää. Tilan tulee olla viehättävä ja kaunis ja sen pitää olla sellainen, että siellä on kiva olla. – On tila sitten missä tahansa ja laitettu miten tahansa, sen pitää olla kokonaisuus, sanoo Leena Haavisto.

Hyvä syy juhlaan

Jukka Lehtinen sanoo, että nämä viisikymppiset oli hyvä syy kutsua ystävät ja sukulaiset juhlimaan. – Meidän suku tapaa yleensä vain hautajaisissa, joten on kiva, että joskus juhlitaankin, hän kertoo. Riitta ja Jukka menivät naimisiin seitsemän vuotta sitten ja silloin pidettiin pienemmät juhlat, joissa olivat mukana vain kaikkein läheisimmät, sisarukset ja vanhemmat. Nyt sitten Riitta ja Jukka juhlistavat vähän isommalla porukalla.

copyright YLE/videokuvaa

Teema kiinnostaa myös vieraita

Riitta kertoo, että moni kutsutuista kertoi olevansa hyvin kiinnostunut viikinki-aikaisesta teemasta. Erityisesti ruoka kiinnostaa vieraita, että minkälaista rautakautinen ruoka on. Ruoka on tärkeää myös Leena Haavistolle. Ilorannassa tarjotaan vain lähiruokaa, joten myös ruoalla on oma tarinansa.

Hyvän juhlan abc

Haavisto listaa hyvän juhlan eväiksi, mm. yhteistyön tilaajan kanssa, suunnittelun ja aikataulutuksen. Koko juhlan perustana on kuitenkin aina ihminen. Kun juhla tehdään ihmisten ehdoilla, ensiksi sankarin ja sitten vieraiden, niin siitä tulee hyvä juhla, kiteyttää Leena Haavisto.

Esa Viherä / PRIIMA