Hae yle.fi:stä:

 
Tekstiversio | Tekstikoko: + / -
 
 
 

YLE-kirjautuminen

 
 
Itse säästetyllä eläkkeellä
 
Kategoriat:

Eläkkeelle 55-vuotiaana ja moottoripyörän päälle. Lisukkeeksi remonttihommia omaan tahtiin ja leppoisaa oleilua vaimon kanssa. Lokoisan ajan mahdollistaa itse säästetty eläke.

- Vaimo hannasi pitkään vastaan, mutta vuosi sitten aloitin moottoripyöräharrastuksen. On ollut tosi hauskaa, myhäilee Markku Kuparinen, kuusikymppinen eläkeläinen Muhniemeltä. - Ja vielä hauskemmaksi ajelu on tullut kun Heljä-vaimo viihtyy mukana retkillä.

Eläkeajan moottoripyöräretket jäisivät vähemmälle ilman itse säästettyä eläkettä. Vaikka Markku on tehnyt pitkän työuran maanviljelyksessä ja myös tilan ulkopuolisissa töissä, eläkekertymä jäi pieneksi.

Eläkeasioista otettiin selvää kymmenisen vuotta sitten. Molempien eläke määriteltiin noin 600 - 700 euron suuruiseksi. Summa ei tuntunut riittävältä, eikä maanviljelyn jatkaminen viralliseen eläkeikään saakka olisi sitä juurikaan kasvattanut.

copyright YLE/videokuvaa

Parempi eläke itse säästäen

Vaihtoehdoksi keksittiin luopumistuki ja itse säästetty eläke. Luopumistuki on samaa luokkaa kuin eläkekertymä ja omaeläke tuo tuloihin kolmanneksen lisää. Näillä konsteilla Markku ja Heljä luopuivat viljelystä viisi vuotta sitten, ja kaksi vuotta on nautittu eläkesäästämisen tuloksista.

Eläkepäivät eivät ole tarkoittaneet hiljaiseloa. Moottoripyöräilyn lisäksi aika on kulunut luottamustehtävissä ja tilan rakennuksia korjaillen. - Katto, keittiö ja vessa on uusittu talossa, ulkorakennuksen seinälautoja uusittu ja tarpeettomia rakennuksia purettu, Markku listaa.

copyright YLE/videokuvaa

Onnistunut eläkeaika ei riipu vain rahasta

Markun ja Heljän kokemukset eläkkeellä olemisesta ovat leppeitä kuin syyskesän päivä.
- Myös isäni jäi luopumiseläkkeelle alle kuusikymmentävuotiaana, ja omista vanhemmistani näin, kuinka se helpotti elämää. Kyllä tämä on ollut hyvin positiivinen asia, Markku summaa.

Tuttavapiirissä on niitäkin, joille eläkeaika on ollut harrastusten puuttuessa vaikeaa, ja niitä, jotka eläkkeen pienuus on yllättänyt taloudellisesti. Markku suositteleekin eläkesäästämistä kaikille. - Tulevaisuudessa eläkkeen maksajia on entistä vähemmän, joten pienelläkin summalla säästäminen helpottaa elämää.

Tiina Klemettilä / PRIIMA